fbpx
  svaki dan, osim subote, 11.30-21.00
 E-mail: info@nahla.ba      +387 33 710 650

Predavanje: Interkulturalno obrazovanje – značaj i dometi

Centar za edukaciju i istraživanje “Nahla” poziva vas da u srijedu, 24. januara 2024. godine u 18 h prisustvujete besplatnom predavanju “Interkulturalno obrazovanje – značaj i dometi” s prof. dr. Dinom Sijamhodžić-Nadarević.  Predavanje organiziramo povodom Međunarodnog dana obrazovanja čiji je ovogodišnji moto “Učenje za trajan mir”.
 Aktivno zalaganje za mir danas je hitnije nego ikada, a obrazovanje ima centralno mjesto u ovom nastojanju.

U vremenu velikih izazova i previranja na globalnom nivou, povećane prisutnosti nejednakosti, tlačenja i uskraćivanja prava, kao i nametanja određenih stereotipa nužno je osvijestiti potrebu za jačanjem interkulturalnog obrazovanja i vrijednosti koje se njime promovišu, kako bi se radilo na osnaživanju pojedinca i društva koje teži harmoniji i miru za sve.

Učenje za mir mora biti transformativan proces, koji omogućuje onima koji uče da steknu osnovna znanja, vrijednosti, stavove, vještine i ponašanja, čime ih osnažuje da služe kao katalizatori mira u svojim zajednicama. Temelji mirnijih, pravednijih i održivijih društava postavljeni su kroz obrazovanje, silu koja prožima svaki aspekt našeg svakodnevnog života i ukupnih izgleda.

U svjetlu eskalacije klimatskih promjena, stalnih nejednakosti, rastuće diskriminacije, govora mržnje, nasilja i sukoba na globalnom nivou obrazovanje je moćan alat za rješavanje i sprečavanje ovih izazova u budućnosti.

Predavačica: prof. dr. Dina Sijamhodžić-Nadarević
Vrijeme održavanja: srijeda, 24. januar 2024, 18.00 h
Mjesto održavanja: Centar za edukaciju i istraživanje Nahla, Džemala Bijedića 122, Sarajevo

ULAZ SLOBODAN ZA SVE ZAINTERESIRANE

Generalna skupština Ujedinjenih nacija proglasila je 24. januar Međunarodnim danom obrazovanja, odajući priznanje ulozi koju obrazovanje ima za mir i razvoj. Ove godine tema Međunarodnog dana obrazovanja je “Učenje za trajni mir”.