fbpx
  svaki dan, osim subote, 11.30-21.00
 E-mail: info@nahla.ba      +387 33 710 650

Pet savjeta za uspješno pokretanje malog biznisa

Pokretanje malog biznisa je velik, ali isplativ poduhvat. Dio ovog procesa jeste i mogućnost da radite stvari na način koji vama ima najviše smisla, ali pokoja smjernica također može biti od pomoći. U nastavku vam donosimo nekoliko savjeta za uspješno pokretanje vlastitog malog biznisa.

Izvor: nationalfunding.com Prevela i prilagodila: Amina Džaferović, koordinatorica u odjelu Nahline poslovne zajednice

Prepoznajte svoje vještine i slabosti

Svaki/a poduzetnik/ca ima određene vještine, sposobnosti, znanje i iskustvo koje im daje prednost kad dođe vrijeme za osnivanje vlastitog biznisa i njegovo poslovanje. Međutim, niko nije toliko vješt da može biti stručnjak u svakom pojedinom procesu koji se odnosi na razvoj novog malog biznisa. Potrudite se da razumijete svoje vještine i slabosti kako biste znali na šta trebate usmjeriti svoju pažnju. Nemojte se bojati učenja kako se nositi s novim odgovornostima i obavezama, ali budite spremni i pronaći/prihvatiti pomoć stručnjaka!

Započnite jednostavnim biznis planom i doradite ga prema potrebi

Izuzetno je važno razviti ovaj ključni dokument kako biste usmjeravali budući rad, ali također je važno da ne idete previše duboko tokom ranih faza razvoja vašeg koncepta. Fokusirajte se na svoje proizvode ili usluge, ciljno tržište i kupce, osnovne cijene i troškove te rad potreban da se koncept pretvori u stvarnost.

Kako posao bude napredovao i vaša ideja se približavala stvarnim operacijama, možete proširiti svoj poslovni plan uključujući preciznije procjene, stvarne troškove, dugoročne projekcije, izjavu o misiji, sažetak i druge elemente koji su najčešće prisutni u potpuno razvijenim dokumentima.

Fokusirajte se na ono što volite

Pronalaženje onoga čemu pristupate s ljubavlju i ciljanje na to predstavlja glavni element pokretanja uspješnog malog biznisa, bilo da se radi o pružanju računovodstvenih usluga ili otvaranju pekare. Spajanje te ljubavi s mnogo truda, rada i motivacije dovest će vas do uspjeha.

Razumijte svoju ciljnu grupu i postojeće tržište

Moguće je razviti odličan poslovni koncept i implementirati ga na pogrešno tržište. Zato je važno razumjeti tržište na kojem želite pokrenuti svoj mali biznis, kao i svoju ciljnu grupu kupaca. Procjena tržišta za vaše proizvode ili usluge, traženje potencijalnih konkurenata i procjena hipotetičkih rezultata vašeg poslovanja mogu vašu ideju odvesti u pravom smjeru.

Nemojte se bojati zatražiti pomoć

Čak i kad vam posao odlično ide, neočekivani problemi kao i šanse za rast i poboljšanje mogu se pojaviti niotkuda. Rješavanje ovih problema i prilika ključno je za dugoročnu stabilnost i prosperitet. Potražite stručnjaka koji vam može pomoći s vašim problemom/dilemom i osigurajte sebi miran san i uspješniji dan!

→  KONTAKT

Džemala Bijedića 122,

71 000 Sarajevo

Tel: 033/710-650

Fax: 033/710-651

info@nahla.ba

Prilaz ul. Bosanskih šehida bb,

77 000 Bihać

Tel: 037/352-200

Mitra Trifunovića Uče bb,

75 000 Tuzla

Tel:  035/205-699