fbpx
  svaki dan, osim subote, 11.30-21.00
 E-mail: info@nahla.ba      +387 33 710 650

Pet savjeta za odgoj tinejdžera

Anjuman Haque daj informacije roditeljima kako da komuniciraju sa svojom djecom iz perspektive tinejdžerke koja odrasta u savremenom društvu.

Piše: Anjuman Haque
Preuzeto sa: sisters-magazine.com

four-women-in-front-of-green-bushes-1037989

„Kako da izađete na kraj s problematičnim tinejdžerom”, „Savjet roditeljima“, „Odgoj tinejdžera“, ovo su neki od uobičajenih naslova knjiga ili članaka koje vidimo u časopisima. Ali znamo da u svakom odnosu obje strane moraju da surađuju i sporazumijevaju se. Za promjenu, ja ću kao tinejdžerka koja živi u savremenom društvu, izložena svemu onome čemu su izloženi i drugi tinejdžeri, nastojati roditeljima pružiti informacije iznutra!

1. Komunikacija je ključna

Kao i u svakom odnosu, komunikacija je ključna. Apsolutno bitno je da se možemo obratiti svojim roditeljima, u suprotnom ostajemo uskraćeni za mudre savjete koje bi nam trebali davati. Mnogima je teško obratiti vam se ili zbog straha od vaše reakcije ili jednostavno zbog straha da “nećete razumjeti” i da ćete pogrešno zaključiti… Što me dovodi do sljedećeg savjeta.

2. “Ovdje mi je nešto sumnjivo”

Mi razumijemo zašto ste ljuti na nas, ali ocjenjivanje situacije prije pružanja mogućnosti da objasnimo neće pomoći nikome od nas. Vi nećete dobiti tačnu sliku situacije i ja ću izgubiti povjerenje u vas, te vam radije uopće neću ništa reći. Ovo je trenutak u kojem stvari postaju teške: kad tinejdžeri osjećaju da se ne mogu obratiti roditeljima, jer smatraju da će ih uvijek osuditi. Svako želi da njegovi roditelji imaju dobro mišljenje o njemu, tako da  dok shvatimo šta je pogrešno urađeno kad nam kažete, rješenje nije da nas osudite i odustanete od nas.

 3. Rijetko to mislimo kad kažemo „nije ništa“

Kad dođemo kući potišteni i mama nas upita: „Šta se desilo?“, a mi joj odgovorimo: „Nije ništa“, rijetko to i mislimo. Teško nam je obratiti vam se, tako da bi nekad željeli da nam se vi obratite. Iako ovo nekada može rezultirati suprotnom reakcijom, ali prema onome što znam i onome što su mi prijatelji rekli, volimo kad se roditelji brinu za nas. Međutim, upozoravamo vas da ćemo najvjerovatnije odbiti ponudu: „Da li želiš o tome razgovarati?“, ukoliko osjetimo da će utješni razgovor prerasti u prodiku. Kad sjednete da razgovarate s nama, govorite nam smireno kao da ste naš prijatelj. Kad vičete, neke osobe će se pobuniti i drugi će postati samo još više uznemireni. Govorite nam smireno kako bismo mogli razumjeti vaše riječi i zaista razmišljati o onome što govorite. Iako su vaše mudre riječi korisne, način na koji ih kažete ima dubok utjecaj.

4. Kvalitetno vrijeme

Provoditi zajedno vrijeme je ono što lično najviše volim. To je najbolji način da upoznate svoje dijete i podijelite zajedničke interese. Tada možete razgovarati o knjizi koja vam se svidjela ili kako je bilo kad ste vi bili tinejdžeri i kakve ste stvari radili. Ali tokom razgovora nemojte odavati utisak da biste željeli da vaš tinejdžer radi isto, radije učinite svoju priču dopadljivom kako bi vas prirodno imitirali. Provođenje vremena zajedno će omogućiti da konverzacija teče između vas dvoje i da se međusobno razumijete i povećate ljubav jedno prema drugome. Ovakvi trenuci će biti zapamćeni i njegovani.

5. „Volim te“

Dobar način da proslijedite svoju poruku, ukoliko želite da spriječite raspravu ili izbjegnete povređivanje osjećanja, jeste da jedni drugima pišete pisma. Pisma su obično dobro promišljena i možete napraviti nacrte prije nego što ih date, što je divno. Dok razgovarate, to vas može toliko  obuzeti da na kraju kažete stvari koje čak i ne mislite, ali riječi nikad ne možete vratiti nazad. Pisanje pisma omogućava da oboje razmislite prije nego što nešto kažete, uzimajući u obzir vaša osjećanja. Također, nešto maleno, kao poruka „Volim te“ ima veliki učinak. Svako zna da ga njegovi roditelji vole, ali ponekad činjenica da je to rečeno učini dan mnogo veselijim.

Želim vam ostaviti kratku poruku. Znam da nisam govorila o određenim temama posebno, ali s onim što sam rekla omogućila sam da se bavite svakim problemom koji vam naiđe. Razgovarajte sa svojim tinejdžerom i pokušajte da uživate u zajedničkom društvu, riješite stvari racionalno pisanjem malih poruka ukoliko ne možete komunicirati. Najvažnije, imajte vjeru u Boga i uvijek činite dovu za svoju djecu, jer bez Božije volje ništa nije moguće.  Bog nas dovodi u različite situacije kako bi testirao našu vjeru i kako bi nas naučio nešto važno, nešto što ne možemo naučiti čitajući, već samo kroz iskustvo. „Učinite svoje mudre riječi riječima za pamćenje, prije nego riječima za odbacivanje“.