svaki dan, osim subote, 12.00-20.00
 E-mail: info@nahla.ba      +387 33 710 650

Nova snaga IT industrije – 15 data scientistica!

Povodom uspješnog završetka besplatne, petomjesečne obuke Data Science (Nauka o podacima) u utorak, 20. oktobra 2020. godine u multimedijalnoj sali Centra za edukaciju i istraživanje „Nahla“ realizirana je svečana dodjela certifikata za 15 polaznica, nezaposlenih žena s područja Kantona Sarajevo.

Pripremila: Emina Lakić, marketing asistentica

Centar za edukaciju i istraživanje „Nahla“ Sarajevo, prepoznajući neusklađenost između ponude i potražnje u  polju IT edukacije, a u saradnji s partnerskim organizacijama DVV International i MarketMakers projekt koje su prepoznale ideju i podržale je, kreirao je projekat Nova snaga IT industrije – osnaživanje žena u IT sektoru čiji dio je i obuka Data Science. Na svečanosti povodom završetka ove obuke promovisano je 15 novih data scientistica koje su spremne započeti svoj put izgradnje karijere u ovoj oblasti.

Digitalnu transformaciju kao nastavak 4. industrijske revolucije ili, kako neki smatraju, kao početak 5. revolucije, očekuju brža dešavanja u organizaciji formalnog obrazovanja koja se kod nas ne dešavaju tako brzo kako zahtijeva tržište. Aktuelni sistem formalnog obrazovanja kreiran je tako da odgovori na potrebe i zahtjeve nekih ranijih faza industrijske revolucije. Zato je danas jako značajan doprinos koji mogu dati neformalne ustanove za obrazovanje odraslih, kakva je i Nahla, istakla je Elvira Leka, voditeljica Odjela za edukaciju u Nahli, u uvodnom obraćanju.

Dvadeset godina smo gradili ambijent i različite logističke i ljudske kapacitete koji su omogućili da 2017. godine postanemo jedan od prvih akreditovanih centara za obrazovanje odraslih. Po svom opredjeljenju i u svim ovim godinama u procesu našeg rada i podrške ženi nastojali smo da budemo vrlo realistični prilikom osmišljavanja i kreiranja edukativnih programa za odrasle i nastojali da bude vezan za kontekst u kojem te osobe žive i u kojem će svoja znanja i vještine primjenjivati i koristiti. Prije nego što se ovi programi pojave i prije nego što ih mi ponudimo partnerima koji bi omogućili njihovu realizaciju ili ih ponudimo tržištu ima puno stvari koje mi kao organizacija moramo preći. Tako da uvijek, pored tzv. „desktop“ istraživanja, uradimo i duže posmatranje i evaluaciju potreba na tržištu, ali, po mogućnosti, i potreba žena koje su nezaposlene i onih koje su već zaposlene, ali žele da promijene karijeru. Nakon uviđanja tih potreba i identificiranja naših mogućnosti kao organizacije nastojimo osmisliti program koji će im pomoći da nadograde svoja prethodna ili usvoje nova znanja i vještine, kako bi lakše mogle transformisati svoje trenutno zvanje u neka nova, potrebnija i prepoznatija na tržištu, naglasila je u svom govoru Sehija Dedović, predsjednica udruženja.

U okviru konkursne procedure koja je provedena u mjesecu aprilu pristiglo je preko 80 prijava. Nakon procesa selekcije, 15 polaznica, nezaposlenih žena s područja Kantona Sarajevo dobilo je mogućnost besplatno pohađati standardizovanu i kontinuiranu obuku.

Obuka Data Science je realizovana od maja do septembra 2020. i obuhvatila je 120 časova teoretske i praktične nastave iz 5 oblasti: Pisanje T-SQL upita na SQL Serveru, Manipulacija, analiza i vizualizacija podataka Microsoft Excelom, Power BI za Data Science, Osnove Python programskog jezika i Primjena Python programskog jezika u Data Scienceu.

Kad se inicijalno javila ideja za kreiranjem ovog programa željeli smo da osmislimo role-based program koji će tržištu rada ponuditi polaznice koje su spremne da zadovolje najviše standarde iz pet oblasti iz kojih je program napravljen. Role-based obuka znači da ona ima širok spektar zanimanja kojima se polaznice koje je završe mogu baviti, od SQL developera, Data Analista, Data Scientista, BI developera itd. Svi segementi obuke su kreirani tako da imamo 70% praktičnog dijela i 30% teoretskog dijela koji je podloga za praktični, nastojeći da pokažemo primjere iz prakse. Ovakav koncept edukacije i pristup je revolucionaran, nisam vidio da se bilo koji kurs ili obuka bavi ovom temom na ovako sveobuhvatan način, rekao je Nedim Fatić, jedan od četiri predavača na obuci, koji je učestvovao i u razvoju i kreiranju samog programa obuke.

Nahlina pozitivna iskustva i dobri rezultati u zapošljavanju polaznica obuka otvaraju nove perspektive za kandidatkinje koje su uspješno završile obuku, pa su one, pored stjecanja certifikata, dobile i priliku za povezivanje s poslodavcima i zapošljavanje kroz proces mentoringa i povezivanja s tržištem rada uz podršku Nahline poslovne zajednice. Kontaktirali smo preko 130 kompanija u cilju uspostavljanja kontakta i iznalaženja mogućnosti da dođemo do zaposlenja ili prakse za svaku polaznicu Taj proces mentoringa i povezivanja polaznica s adekvatnim poslodavcem je još uvijek u toku.

DVV International već 20 godina, kao i CEI Nahla, djeluje u BiH i u tom radu primarni fokus nam je na unapređenju kompetencija i stjecanju novih znanja i vještina, posebno za specifične kategorije – poput žena, mladih, nezaposlenih. DVV International je Institut za međunarodnu saradnju Njemačkog saveza visokih narodnih škola, tj., to je savez nosilaca sistema obrazovanja odraslih u Njemačkoj. Ono što smo primijetili u toku dugogodišnje saradnje s CEI Nahla jeste da ona prati standarde i trendove u obrazovnoj ponudi kakvi su i u Njemačkoj. U puno programa i zajedničkih aktivnosti smo sarađivali s Nahlom i svaki put smo svjedočili nivou profesionalnosti, nivou kvaliteta koji nudi ovaj centar, a to su polaznice i potvrdile u svojim evaluacijama. Ono što Nahlu izdvaja od drugih centara je sveobuhvatan i zaokružen pristup u radu, što znači da ova dodjela certifikata nije kraj saradnje i njihove podrške, već je to upravo početak i to je ono što mi stvarno cijenimo i uvijek se radujemo da podržimo aktivnosti ovog centra, rekao je Anes Čerkez, projekt koordinator DVV International - Ured u BiH.

Predsjednica CEI Nahla prilikom dodjele certifikata uputila je i posebnu poruku polaznicama obuke:

Uspješnu realizaciju ove obuke omogućili su naš predani tim, partneri, naši predavači, ali i vi, polaznice, koje ste bile zainteresovane i prepoznale ovu obuku kao svoju šansu da mijenjate status quo. Nadam se da ćete biti sretne zbog svoje odluke i da će vam ova iskorištena šansa otvoriti nove prilike na vašem karijernom putu. Ne zaboravite da ste uvijek dobrodošle u ovaj centar i nadam se da ćete se u njemu uvijek osjećati kao kod kuće. Naša namjera i želja prilikom otvaranja centra bila je da on bude mjesto susreta, mjesto kojem ćete se uvijek rado vraćati, mjesto međusobne razmjene znanja, ideja i iskustava.

Zahvaljujemo DVV International – Ured u BiH i MarketMakers projektu koji su prepoznali značaj ove obuke i važnost žena u IT industriji, uz čiju podršku je osigurano besplatno pohađanje programa za 15 polaznica, nezaposlenih žena.