fbpx
  svaki dan, osim subote, 11.30-21.00
 E-mail: info@nahla.ba      +387 33 710 650

Nizom aktivnosti obilježena sedmica nauke u Nahli!

Povodom 11. februara – Međunarodnog dana žena i djevojaka u nauci, Nahlin klub mladih organizirao je različite aktivnosti pod zajedničkim nazivom “Žene u nauci”. Izuzetan odziv i entuzijazam mladih žena za bavljenje naučnim istraživanjima posebno ohrabruje i potvrđuje da su mladi vrlo značajno zdravo tkivo  našeg društva koje može pokrenuti promjene.

Tokom sedmice nauke kroz izložbu plakata „Putovanje kroz život i djelo bh. naučnica“ na online platformama Kluba mladih Tignum i CEI Nahla predstavljene su inspirativne priče 12 uspješnih bh. naučnica, a kroz fotografije i intervjue posjetitelji su mogli upoznati i nove nade u naučnom svijetu, sadašnje ili bivše članice Tignuma. Program je zaokružen cjelodnevnim događajem u nedjelju, 16. februara tokom kojeg su realizirane radionica za studentice i panel-diskusija, a prisutni mladi ljudi imali su se priliku okušati i u kvizu iz oblasti prirodnih nauka i osvojiti simbolične nagrade.

Na radionici o pisanju istraživačkog rada za studentice mlada istraživačica Adla Kahrić približila je naučno-istraživački rad mladim budućim istraživačicama te ih upoznala sa značajem i osnovama pravilnog pisanja i citiranja.

Kahrić se bavi razvojem morske biologije u Bosni i Hercegovini kako bi valorizirala vrijednosti morskog ekosistema i biodiverziteta vrsta i staništa. Istaknula je da joj pričinjava zadovoljstvo što je danas mogla biti voditeljica radionice, te da je ohrabruje činjenica što je radionici prisustvovao veliki broj mladih ljudi, jer to pokazuje njihovu zainteresiranost da se bave naukom i istraživanjima.

Nakon radionice organizirana je panel-diskusija "Naučnice znaju zašto" na kojoj su istaknute istraživačice, prof. dr. Mirsada Hukić, prof. dr. Selma Rizvić i dr. Irma Mahmutović-Dizdarević govorile o naučno-istraživačkom radu kroz primjere iz vlastitog iskustva.