svaki dan, osim subote, 12.00-20.00
 E-mail: info@nahla.ba      +387 33 710 650

Mladi na krilima kompetencija, umjesto plašta: od nule do superheroja

CEI Nahla će u okviru regionalnog projekta „From Zero to Hero“ realizirati karijerna savjetovanja za mlade ljude kroz obuku 02Hero. Ukoliko želiš da se prijaviš na obuku 02Hero klikni ovdje! A kakve prilike mladi zaista imaju u BiH, kako izgleda uspješan sistem podrške i ko su heroji lokalnih zajednica koje bodre mlade na njihovom putu osamostaljenja otkrili su nam Rismir iz Centra za edukaciju mladih iz Travnika, te Zejneb i Amina iz CEI Nahla iz Sarajeva.

Mladi su dragocjen resurs koji Bosna i Hercegovina ima i ulaganje u njihovo osnaživanje u savjesne, odgovorne i aktivne članove društva je veoma isplativa investicija. Takvo investiranje podrazumijeva uključivanje različitih aktera u ovom društvu kako bi mladima obezbijedili kvalitetno obrazovanje – kako formalno, tako i neformalno, pristup prilagođen njihovim potrebama i aktuelnim trendovima, prenošenje vještina koje su tražene i neophodne za aktuelne potrebe tržišta, te iskusne mentore koji žele i mogu da svoje iskustvo prevedu u korisne savjete i metodologiju koja će im pomoći da brže napreduju.

Zejneb Sherbi, koordinatorica programa za mlade u CEI Nahla, vjeruje da su mladi snažan pokretač promjene ako im pomognemo da se pokrenu:
„U tom procesu edukacija predstavlja glavni alat koji doprinosi otvaranju novih perspektiva mladih ljudi, te kroz edukaciju mladih u Nahli nastojimo podizati svijest o važnosti kontinuiranog učenja kao procesa. Također, živimo u dobu u kojem se potrebe tržišta rada sve brže mijenjaju i važno je ponuditi mladima savjetovanja o perspektivama koje trenutno tržište rada nudi i mentorsku podršku kako bi se što bolje snašli i pozicionirali.“

TRAVNIK RADI NA OSNAŽIVANJU MLADIH IZ CIJELE BIH

Centar za edukaciju mladih iz Travnika već dvadeset godina se vodi time da su mladi ljudi najvrijedniji resurs za našu budućnost i neumorno rade na stvaranju zdravog i sigurnog okruženja za njih, ohrabrujući ih i podržavajući da ostvaruju svoj puni potencijal kroz zagovaranje za bolje politike, pružanje prostora za razvoj, ideje i kreativnost te implementiranje projekata koji nastoje pružiti edukaciju, savjetovanje i podršku.

Iskustvo ovoga centra govori o važnosti jedne sistemske i sveukupne podrške, koja značajno čini razliku u rezultatima:

Mladima je potrebno osigurati i pristup fondovima za realizaciju njihovih projektnih ili poslovnih ideja i pružiti im konstantnu savjetodavnu podršku kako bismo ih zaista osnažili za iniciranje pozitivnih promjena, jačanje bh. privrede kroz njihove vlastite biznise, međusobno umrežavanje, a sve u cilju izgradnje boljeg i pravednijeg bh. društva. Mlade trebamo aktivno uključivati i u procese donošenja odluka, posebno onih koje se tiču njihovog položaja i motivisati ih da iznose svoje ideje i rješenja“, objašnjava Rismir Krajišnik, projektni koordinator CEM-a.

INOVATIVNI PRISTUP PRIPREMI ZA TRŽIŠTE RADA

Tu je i neizostavan element uzora te uloge mentora koji su svojim uzorom podsticaj i oslonac u razvoju:

Tokom 20 godina rada Nahla, koja je i sama nastala kao ideja mladih žena, kontinuirano osluškuje potrebe i nastoji odgovoriti adekvatnim i vremenu prilagođenim pristupom i alatima. Tako su naši edukacijski programi već prepoznati na tržištu kao relevantni, ali smo uvidjeli da taj vjetar u leđa treba biti samo malo jači kako bi se otisnule, pa smo u obuke, u posljednjih nekoliko godina, uvrstili i obavezno karijerno savjetovanje za naše polaznice gdje razgovorom „izvlačimo“ sva iskustva i šta su tim iskustvima stekli, radimo na njihovom samopouzdanju, ukazujemo na greške prilikom pisanja CV-a i motivacionog pisma, te simulacijom intervjua ukazujemo i na taj segment pripreme za tržište tada. Evidentno je da je ovakav pristup doprinio boljoj pozicioniranosti na tržištu rada i bržem pronalasku posla u struci“, objasnila je Amina Šljivo Bećić voditeljica odjela Poslovne zajednice i karijerna savjetnica.

Kroz razgovor sa Rismirom zaključujemo i da je intersektorska saradnja na programima osnaživanja mladih, nažalost, prisutna u vrlo maloj mjeri u BiH i uglavnom je inicirana od strane organizacija civilnog društva koje prepoznaju relevantne aktere i umrežavaju se s njima:

„Bosni i Hercegovini potreban je sistemski pristup zadovoljavanju potreba mladih, te intersektorska saradnja organizacija civilnog društva, posebno onih koje se bave pitanjima mladih i vladinih institucija i ustanova, koja će doprinijeti sveobuhvatnom pristupu prepoznavanju problema i potreba mladih, te boljoj usmjerenosti ka njihovom dugoročnom rješavanju.“