fbpx
  svaki dan, osim subote, 11.30-21.00
 E-mail: info@nahla.ba      +387 33 710 650

Mentoring za rast: Selma Mezetović Međić i Kašahana

Ciklus inspirativnih razgovora sa 20 poduzetnica, polaznica Nahlinog programa Mentoring za rast koji realiziramo uz finansijsku podršku Ministarstva privrede Kantona Sarajevo i u saradnji s partnerskim portalom Bizbook.ba nastavljamo sa Selmom Mezetović Međić i Kašahanom.

Kašahana je zalogajnica fokusirana na pripremu i usluživanje zdravih, nutritivno izbalansiranih obroka i slatkiša bez rafiniranog šećera. U brzom vremenu u kojem živimo jako je važno ne zaboraviti hraniti se, a ne samo jesti. S pričom Kašahane želimo doprinijeti promjeni svijesti da ono što je zdravo mora biti komplikovano i oduzimati puno vremena. Posebno smo ponosni na činjenicu da, iako postojimo samo šest i po mjeseci, prepoznati smo po uvezivanju s odličnim domaćim proizvođačima koje zaista imamo u BiH u skoro pa svim oblastima.

Kad si prvi put poželjela da imaš svoj biznis?

Ne bih znala reći kad se to tačno desilo, niti se desilo u svjesnoj poduzetničkoj želji. Na putovanjima smo suprug i ja uvijek najviše uživali u malim mjestima s dušom, bez obzira na to u kako velikom gradu bili. Često smo komentarisali kako bismo željeli imati jedno takvo mjesto u Sarajevu.

Kako se rodila ideja za tvoj biznis (iz ljubavi, trenda, istraživanja potreba tržišta)

Nastala je iz svakodnevnog života. Suprug i ja godinama jedemo kaše i isprobavali smo razne varijante. Jednom smo je skuhali po receptu koji se sada koristi u Kašahani i prokomentarisali u šali da bismo trebali to prodavati. Prošlo je još dosta vremena do realizacije, ali ta ideja je ostala.

Jesi li naišla na odobravanje okoline kad si krenula u poduzetništvo? Šta bi preporučila osobama koje nemaju podršku svojih najbližih ili kolega/ica iz branše, a žele se ostvariti u poduzetništvu?

Generalno da, ali moram reći da u postupku pisanja biznis plana i apliciranja za sredstva za pokretanje biznisa gotovo niko nije ni znao da to pripremamo. Dijelili smo informaciju tek nakon što smo dobili sredstva i nakon toga smo zaista imali veliku podršku naših najbližih, uz možda malu dozu nevjerice, ali su je vješto pokušavali prikriti i hvala im za to.

Mislim da je najvažnije imati nepokolobljivu vjeru u svoju ideju. I brusiti je dalje svaki put kad osjetimo da nas nešto ili neko poljulja. Mi smo to radili tako što smo uvijek iznova prolazili analizu da li su naše kaše zaista dobre i zdrave i da li je cijela priča Kašahane nešto gdje bismo mi rado dolazili i podržavali je da je tuđa, ili želimo raditi nešto samo jer je cool na društvenim mrežama. Potvrdan odgovor je uvijek bio na prvi dio pitanja i i dalje jeste, a ljudi to prepoznaju.

Šta smatraš najtežim u procesu pokretanja biznisa u našoj zemlji?

Mislim da je najteže doći do informacija i pronaći ih sve na jednom mjestu. Mi, a vjerujem i većina ostalih poduzetnika, želimo poslovati u skladu s propisima. Ne želimo tražiti nikakve rupe u propisima, sistemu ili bilo šta slično, nego postaviti posao na zdrave temelje i jednostavno ono za šta smo se registrirali raditi u skladu s propisima. Sve propise i zahtjeve koje je potrebno ispuniti je, međutim, jako teško identificirati.

Koja te osobina najviše sputavala u početku karijere, a koja ti je najviše pomogla?

Analitičnost i samokritičnost su me do sada najviše sputavali, ali istovremeno i najviše pomagali.

Tvoj sveukupni utisak o ulozi CEI Nahla u ženskom poduzetništvu?

Mislim da radite sjajne stvari koje ostavljaju stvaran, dugoročan trag na životima žena poduzetnica, njihovih porodica, ali i cjelokupnog okruženja kroz poboljšanje poduzetničke atmosfere. Posebno me oduševljava koliko je Nahla posvećena uvezivanju s drugim organizacijama koje rade slične projekte, ali i praćenju i podržavanju polaznica svojih programa i nakon što prođu određene programe edukacije. Jako me raduje da sam dio jednog takvog programa trenutno koji se pokazuje kao odličan, iako smo tek u prvom mjesecu rada.