fbpx
  svaki dan, osim subote, 11.30-21.00
 E-mail: info@nahla.ba      +387 33 710 650

Prekratite sate u izolaciji: Društvene igre – zabava za cijelu porodicu

Nakon uvođenja vanrednog stanja, a potom i odluke o ograničenju kretanja građana tokom većeg dijela dana – sve više ljudi se opredjeljuje na odgovorni potez, ograničeno kretanje i kućnu izolaciju. Iako je druženje krajnje nepreporučljivo – za sve vas koji ste u izolaciji s članovima uže porodice predlažemo da barem nakratko zaboravite na filmove i serije – jer prava zabava se krije u dobrim starim društvenim igrama!

Prilagođeno s carapice.com

Prisjetite se zajedno sa svojim ukućanima pravila društvenih igara prije digitalnog doba, naučite neku novu ili osmislite neku svoju.

A ukoliko su među vašim ukućanima i djeca pročitajte zašto su društvene igre važne za njih.

Dijete kroz igru uči slijediti pravila

Svaka igra ima svoja pravila i bez njih igra ne postoji. Čak ni izmaštana dječija igra ima neki svoj, unutrašnji red, prešutno dogovoren među učesnicima. Da bi se zajednička igra realizovala, obje (ili sve) strane moraju poštovati jasne i dogovorene uslove. U suprotnom, ni igre ni dogovora nema. Pravila prvo treba upoznati, razumjeti, zapamtiti, a zatim ih poštovati i primijeniti. To je za dijete vrlo složen proces, koji, ukoliko je pažljivo vođen, može biti veoma zanimljiv i lagan. Poštujući pravila, pravimo red u glavi i životu, učimo se strpljenju, samokontroli, gradimo timski duh i osnažujemo disciplinu. Djeci su potrebna pravila. Pravi je izazov približiti ih onoj djeci koja ih ne vole ili teže razumiju, ali to je ispit naše kreativnosti i domišljatosti.

Dijete uči da čeka svoj red

U igri su svi jednaki i svi imaju ista prava i utvrđen redoslijed igranja. Stoga je čekanje na red vrlo korisno u razvijanju socijalnih vještina i samokontrole. Dijete uči da poštuje saigrače i pazi na tuđu igru kao i na svoju.

Igranje društvenih igara utječe na razvoj pažnje, koncentracije, pamćenja. Vježbom i ponavljanjem stječe iskustvo iz koga uči nove kombinacije, strategije, isprobava, pamti, upoređuje i napreduje. Ovo su dragocjena iskustva za svako dalje učenje i kognitivni razvoj.

Dijete uči da razvija strategiju, donosi odluke.

Društvene igre pomažu da dijete nauči da razmišlja unaprijed, pamti, planira. Što više igra, više će napredovati i razvijati potrebne vještine.

Društvene igre su odličan način da dijete nauči da pobjeđuje i da gubi

Tome ga učimo prvo mi, svojim odnosom prema igri i prema pobjedama i porazima. Da li se nerviramo kad gubimo? Da li (nesvjesno) zadirkujemo saigrače kad pobjeđujemo? Kasnije se angažovanje, a samim tim i emocije malo više usložnjavaju, pa je djetetu teže naći motivaciju za igru ukoliko počne da gubi. Kako da naučite diete da bolje prihvata poraz možete pročitati ovdje. Izbjegavajte zadirkivanje gubitnika i likovanje. Predlažemo da uvedete neki univerzalni pozdrav na početku igre, kojim ćete poželjeti jedni drugima sreću, kao i čestitke na kraju igre, bez obzira na ishod. Neka vam moto svake igre bude da je pobjednik onaj ko se najviše zabavlja i ko najviše uživa. Neće uvijek biti lako, ali izdržite. 

 

Jedna od najvrednijih poruka koje smo iz igara izvukli i koje bi bilo dobro da vaše dijete usvoji je ona o promjenljivosti sreće i odnosa snaga. Ponavljajte i stalno podvlačite – ne odustaj. Čak i kad gubiš, ne odustaj, jer igra još nije gotova. I to se toliko puta pokazalo kao dobar savjet i ispravan stav. Osim što je odlična motivacija djetetu da završi partiju čak i kad mu ne ide baš najbolje, igri daje neizvjesnost, pozitivan duh i čini je dinamičnijom.

Najvažnija “životna lekcija” – kad ti je teško, tad najviše rasteš

Šta se dogodi kad igra postane teža, kad više nije zabavna? Tada na scenu stupa najvažnija “životna lekcija” – kad ti je teško, tad najviše rasteš. Kad učiš, kad se trudiš, kad se pomučiš, baš tada raste mozak, raste srce, raste tvoj kapacitet da u narednom periodu napreduješ, više znaš, više i bolje vidiš.

Najvažnije je – zabavljati se dok rasteš. A uz društvene igre se svi dobro zabavljamo i rastemo, na neke nove načine.