fbpx
  svaki dan, osim subote, 11.30-21.00
 E-mail: info@nahla.ba      +387 33 710 650

Mentoring za rast: Sanela Telarević i PerNoi

Ciklus inspirativnih razgovora s 20 poduzetnica, polaznica Nahlinog programa Mentoring za rast koji realiziramo uz finansijsku podršku Ministarstva privrede Kantona Sarajevo i u saradnji s partnerskim portalom Bizbook.ba nastavljamo sa Sanelom Telarević i PerNoi.

 

PerNoi je servis za čišćenje i održavanje stambenih i poslovnih objekata, hitni higijenski servis (čišćenje nakon seminara, konferencija i sl.) i kurirska služba (plaćanje računa/komunalije, dostava lijekova/apoteka, vršenje nabavke u trgovačkim centrima i sl).

Kad si prvi put poželjela da imaš svoj biznis?

Dugo godina sam razmišljala o pokretanju privatnog biznisa, ali kako ideje nisam mogla isfinansirati tako ni bilo kakve druge podrške nisam imala.

Kako se rodila ideja za tvoj biznis (iz ljubavi, trenda, istraživanja potreba tržišta)

Ideja za pokretanje servisa za čišćenje i održavanje, hitnog tima i kurirske službe rodila se s mojim potrebama u datom momentu narušenog zdravstvenog stanja. Kad sam 2017. godine oboljela te bez tuđe pomoći nisam mogla ni da se krećem, a kamoli vršim osnovne kućne poslove, tada sam se odlučila na pokretanje svog biznisa.

Jesi li naišla na odobravanje okoline kad si krenula u poduzetništvo? Šta bi preporučila osobama koje nemaju podršku svojih najbližih ili kolega/ica iz branše, a žele se ostvariti u poduzetništvu?

U tom periodu imala sam samo osude, kako zbog svog zdravstvenog stanja tako i same ideje o pomisli da nešto pokrenem. Niko nije vjerovao u tu ideju, a u isto vrijeme nikome nije palo na pamet ni to od čega ja sutra da živim.

Odobrenje i podršku, osim troje ljudi, nisam imala. Podržali su me suprug, njegova sestra i prijateljica koja je zajedno sa mnom zakoračila u novu priču. Mišljenja sam da svaka osoba koja ima ideju da je treba pokušati i realizovati. Ako ne pokuša, neće ni znati da li može uspjeti.

Uvijek sam spremna pomoći onima koji se usude pokušati pokrenuti svoj biznis (kako pravno, knjigovodstveno ili samom moralnom podrškom (s tim da sad imam gdje i da ih uputim… tu je Nahla!)

Koji je najbolji poslovni savjet koji si dobila?

Najbolji savjet koji sam dosad dobila bio je: „Bez početka nema ni realizacije“, i to je moja zvijezda vodilja.

Šta smatraš najtežim u procesu pokretanja biznisa u našoj zemlji?

Najtežim smatram obilnu administraciju, velike troškove pri pokretanju biznisa, slabu i nesigurnu podršku institucija za finansiranje, teško prihvatanje cijena u poduzetništvu itd.

Koja te osobina najviše sputavala u početku karijere, a koja ti je najviše pomogla?

Osobina koje me najviše sputavala u početku karijere su bila moja velika očekivanja, a upornost je ona osobina koja mi najviše pomaže.

Tvoj sveukupni utisak o ulozi CEI Nahla u ženskom poduzetništvu?

Uloga CEI Nahla, po mom mišljenju, je i više nego ogromna. Doživljam je više nego podrškom… Nahla je kao vjetar u leđa. Tu sam doživjela prihvatanje, divnu sredinu gdje mogu ja biti Ja, gdje ni greška više nije greška, gdje problem ima svoje rješenje.

U svakoj prilici preporučujem da žene posjete Nahlu i osjete tu toplinu, dobrodošlicu i podršku. Obrazovanje, kursevi, savjetovanja – to treba osjetiti i doživjeti.