fbpx
  svaki dan, osim subote, 11.30-21.00
 E-mail: info@nahla.ba      +387 33 710 650

Mentoring za rast: Fatima Pobrklić i Alyose d.o.o.

Ciklus inspirativnih razgovora s 20 poduzetnica, polaznica Nahlinog programa Mentoring za rast koji realiziramo uz finansijsku podršku Ministarstva privrede Kantona Sarajevo i u saradnji s partnerskim portalom Bizbook.ba nastavljamo s Fatimom Pobrklić i Alyose d.o.o.

 

Alyose d.o.o. je restoran s apartmanima koji je na samom početku svog razvojnog puta. Mladi tim ulaže veliki trud kako bi ovaj biznis uspješno stao na svoje noge.

Kad si prvi put poželjela da imaš svoj biznis?

Još za vrijeme srednjoškolskog obrazovanja, stekla sam različite afinitete ka realizaciji sebe kao pojedinke u smislu poslovnih ambicija. To se nastavilo i na fakultetu te nekako, već duži vremenski period imam želju da vodim vlastiti biznis. Kao osoba, u različitim životnim situacijama, nisam bježala od teških odluka, od odgovornosti i smatram da ako već imam takve karakterne crte,  mogu biti uspješna u vlastitom poslovnom poduhvatu.

Kako se rodila ideja za tvoj biznis (iz ljubavi, trenda, istraživanja potreba tržišta)

Više faktora je utjecalo na moju ideju. Prije svega, shvatila sam da kao menadžerica gastronomskog objekta imam priliku da pokažem različita znanja i vještine. Ovdje mislim na svoje obrazovanje, s obzirom na to da kao diplomirana pravnica zaista mogu doprinijeti kvalitetnom razvoju biznisa, kroz sve ugovore, administrativne procedure i dokumentaciju. S druge strane, mogu iskoristiti i znanja iz marketinga, odnosno promocije, koja sam stekla kroz različite poslove i projektna učešća. Gastronomija me dodatno zainteresovala kroz različite koncepte i čitav lanac složenih procesa koje ta poslovna niša zahtijeva.

Jesi li naišla na odobravanje okoline kad si krenula u poduzetništvo? Šta bi preporučila osobama koje nemaju podršku svojih najbližih ili kolega/ica iz branše, a žele se ostvariti u poduzetništvu?

Moja lična iskustva su s jedne strane pozitivna. Porodica i prijatelji su tu za mene, pružaju podršku, kako moralno, tako i stvarnim aktivnostima. A s druge strane, bilo je određenih komentara, istina u značajnoj manjini, kako ću se ja kao djevojka snaći u takvom poslovnom okruženju. Smatram da je vjera u vlastite kapacitete i vještine jako bitna. Društvo smo takvo kakvo jesmo, puno predrasuda i nedostatka informacija, ali vlastiti, pozitivni i čvrsti stav može pomjerati granice.

Koji je najbolji poslovni savjet koji si dobila?

Najbolji savjet koji sam dobila je ukazivanje na važnost strpljenja. Poslovni procesi nekada teško napreduju ili čak stagniraju i ne razvijaju se dinamikom koju pojedinac želi. Nažalost, brojne su kočnice na putu uspješnosti, ali je momenat strpljenja jako bitan, kako bismo sačuvali vlastiti mir i ne gubili konačni cilj iz vidika.

Šta smatraš najtežim u procesu pokretanja biznisa u našoj zemlji?

Odgovor na ovo pitanje, vjerujem, neće se mnogo razlikovati od odgovora drugih poduzetnica, a to je složeni državni aparat. Nekada je jednostavno previše koliko se potrebna dokumentacija čeka ili su to složene procedure s kojima se susrećete. Rijetko se koji vid odnosa s državom može regulirati online, mnogo vremena i energije se troši na običnu papirologiju, što bi se moglo iskoristiti na druge stvari u poslu.

Koja te osobina najviše sputavala u početku karijere, a koja ti je najviše pomogla?

Često se, zbog različitih okolonosti i promjena u određenom poslovnom procesu osjećam nesigurnom. Jednostavno, nesigurnost je dobra riječ koja opisuje možda cjelokupnu situaciju u društvu i neizbježno jeste da se reflektira na gotovo sve sfere života. S druge strane, najviše mi je pomogla  osobina da zaista mogu poslušati savjete drugih, starijih, iskusnijih i primiti k znanju. Ne želim smatrati da znam sve najbolje, život je neprestano učenje i rado pokušavam prikupiti što više različitih iskustava kako bih pronašla rješenje za svoj problem.

Tvoj sveukupni utisak o ulozi CEI Nahla u ženskom poduzetništvu?

Nahlin rad pratim već duže vrijeme. Kako putem društvenih mreža, tako i putem mojih prijateljica koje su učestvovale u mnogim aktivnostima. Drago mi je što je upravo Nahla prepoznala potrebu za ovim mentoringom,  s obzirom da se danas sve više i više mladih djevojaka odlučuje za pokretanje vlastitih biznisa. Ne sumnjam da će ovo biti izuzetna prilika koja će mi pomoći da proširim svoja dosadašnja znanja, ali i da usvojim nova.