fbpx
  svaki dan, osim subote, 11.30-21.00
 E-mail: info@nahla.ba      +387 33 710 650

Mentoring za rast: Emina Vladavić i Drive & Travel d.o.o.

Ciklus inspirativnih razgovora s 20 poduzetnica, polaznica Nahlinog programa Mentoring za rast koji realiziramo uz finansijsku podršku Ministarstva privrede Kantona Sarajevo i u saradnji s partnerskim portalom Bizbook.ba nastavljamo s Eminom Vladavić i Drive & Travel d.o.o.

Emina Vladavić je suvlasnica kompanije Drive & Travel d.o.o. koja u svojoj djelatnosti ima putničku agenciju i autoškolu, a postoji već tri godine. Instruktori koji rade u kompaniji imaju iskustvo od preko deset godina rada. Na samom početku, u kompaniji su bila samo dva zaposlenika (uključujući i Eminu), a danas ih imaju već šest.

Kad si prvi put poželjela da imaš svoj biznis?

Želja za pokretanjem vlastite kompanije proizašla je iz dugogodišnjeg rada i akumuliranog iskustva u navedenim oblastima u drugim kompanijama.

Kako se rodila ideja za tvoj biznis (iz ljubavi, trenda, istraživanja potreba tržišta)?

Odluka, a samim tim i ideja o pokretanju vlastitog biznisa došla je kao rezultat sazrijevanja,  kako u poslu koji sam obavljala tako i ličnog sazrijevanja (svjesnost o tome koliko vrijedim i koliko bih više uspjeha mogla postići u svojoj vlastitoj kompaniji).

Jesi li naišla na odobravanje okoline kad si krenula u poduzetništvo? Šta bi preporučila osobama koje nemaju podršku svojih najbližih ili kolega/ica iz branše, a žele se ostvariti u poduzetništvu?

Na pokretanje vlastitog biznisa okolina je reagovala dvojako. Moji kandidati i većina prijatelja su me ohrabrivali i vjerovali da ja to mogu uz pitanje zašto to već ranije nisam uradila.

Pored njih postojali su i oni koji su bili skeptični, oni nisu sumnjali u mene, sumnjali su u održivost mog biznisa u našoj državi s obzirom na sve obaveze koje se moraju izvršavati (porezi, kirija, nabavka vozila, kancelarijski prostor).

Okolina je znala reći stavi sve troškove na papir i vidi da li se to isplati, a ja bih poručila onima koji se dvoume da vjeruju svom osjećaju, da iskorače iz zone komfora, jer se onda dešavaju nevjerovatne stvari i otvaraju se mnogi drugi putevi.

Koji je najbolji poslovni savjet koji si dobila?

Jedan od najboljih je onaj da se u poslu ništa ne podrazumijeva, da sve mora biti jasno u predstavljanju vas prema klijentima, sve mora biti jasno u komunikaciji u kompaniji kao i u pravilima  po kojima firma posluje.

Šta smatraš najtežim u procesu pokretanja biznisa u našoj zemlji?

Najčešće poteškoće koje se javljaju prilikom pokretanja vlastitog biznisa su komplikovana administracija i osiguravanje potrebnih materijalnih sredstava po nekim povoljnijim uvjetima.

Koja te osobina najviše sputavala u početku karijere, a koja ti je najviše pomogla?

Ono što me je sputavalo na početku karijere je nedostatak samopouzdanja, preispitivanje mogu li ja to i je li to što radim dovoljno dobro, ali s vremenom se to popravlja. Samopouzdanje raste kako dobijate pozitivne povratne informacije i preporuke za vas kao nekoga ko dobro obavlja svoj posao. Osobine koje su mi  pomogle u mom poslu na početku karijere: smirenost, strpljenje, nikad mi nije bilo teško objasniti i ponoviti postupke i nekoliko puta kako bi moji kandidati/kinje kvalitetno usvojili znanje.

Tvoj sveukupni utisak o ulozi CEI Nahla u ženskom poduzetništvu?

Imam samo riječi hvale i zahvale za sve ono što Nahla radi da bi poboljšala položaj i ulogu žene u društvu.

→  KONTAKT

Džemala Bijedića 122,

71 000 Sarajevo

Tel: 033/710-650

Fax: 033/710-651

info@nahla.ba

Prilaz ul. Bosanskih šehida bb,

77 000 Bihać

Tel: 037/352-200

Mitra Trifunovića Uče bb,

75 000 Tuzla

Tel:  035/205-699