fbpx
  svaki dan, osim subote, 11.30-21.00
 E-mail: info@nahla.ba      +387 33 710 650

Mentoring za rast: Adisa Binakaj i Medeni kutak

Ciklus inspirativnih razgovora s 20 poduzetnica, polaznica Nahlinog programa Mentoring za rast koji realiziramo uz finansijsku podršku Ministarstva privrede Kantona Sarajevo i u saradnji s partnerskim portalom Bizbook.ba nastavljamo s Adisom Binakaj i Medenim kutkom.

Adisa Binakaj vlasnica je slastičarne „Medeni kutak“, smještene u Vogošći. Ono što izdvaja ovu slastičarnu u odnosu na druge jeste činjenica da je mjesto prilagođeno osobama koje ne vole duhanski dim. Također, njihov zaštitni znak je i medena torta, po čemu je vlasnica slastičarne poznata.

Kad si prvi put poželjela da imaš svoj biznis?

Moja želja za poduzetništvom se prvi put pojavila onda kad sam otpuštena s posla i tada sam shvatila da je potrebno učiniti neki radikalniji potez za rješavanje egzistencije.

Kako se rodila ideja za tvoj biznis (iz ljubavi, trenda, istraživanja potreba tržišta)

S obzirom na to da sam odrasla pomažući svome daidži u restoranu, ugostiteljstvo mi je bilo prilično poznat teren. Usto sam i veliki gurman i gajim ljubav prema kuhanju hrane. Mogu slobodno reći da sam prilično uspješna i poznata po pripremanju kvalitetne hrane, kako slane tako i kolača. Rekla bih da se ideja za biznisom rodila iz ljubavi, ali i u trenutku kad sam krenula u potragu za novim poslom.

Jesi li naišla na odobravanje okoline kad si krenula u poduzetništvo? Šta bi preporučila osobama koje nemaju podršku svojih najbližih ili kolega/ica iz branše, a žele se ostvariti u poduzetništvu?

Kad je podrška u pitanju mogu reći da je to u našoj zajednici još slabo i da je na samom početku najbitnija podrška porodice i najbližih. Svaka osoba koja odluči da zaplovi vodama poduzetništva mora biti svjesna da mora biti jaka i da ne posustaje, a na drugo mjesto dolazi podrška. Zato će se onaj ko nema podrške dodatno umarati, ali ne treba da se predaje.

Koji je najbolji poslovni savjet koji si dobila?

Najbolji poslovni savjet koji sam dosad dobila bio je: „Sreća prati uporne“.

Šta smatraš najtežim u procesu pokretanja biznisa u našoj zemlji?

Iz ličnog iskustva jedan od najvećih problema u procesu pokretanja biznisa u našoj zemlji je nedostatak početnog kapitala, a donekle i komplikovana administracija.

Koja te osobina najviše sputavala u početku karijere, a koja ti je najviše pomogla?

Lično nemam neku osobinu koja me sputavala, ali moja jaka volja mi je bila pokretačka snaga.

Tvoj sveukupni utisak o ulozi CEI Nahla u ženskom poduzetništvu?

Svaki vid podrške u bilo kojem smislu je važan, tako da i CEI Nahla ima jednu bitnu ulogu kao podrška ženskom poduzetništvu.