fbpx
  svaki dan, osim subote, 11.30-21.00
 E-mail: info@nahla.ba      +387 33 710 650

Mentoring za rast: Adelma Uzunalić-Dervišbegović i Axis Solutions Group d.o.o.

Ciklus inspirativnih razgovora s 20 poduzetnica, polaznica Nahlinog programa Mentoring za rast koji realiziramo uz finansijsku podršku Ministarstva privrede Kantona Sarajevo i u saradnji s partnerskim portalom Bizbook.ba nastavljamo s Adelmom Uzunalić-Dervišbegović i Axis Solutions Group d.o.o.

Adelma Uzunalić-Dervišbegović je suvlasnica Axis Solutions Group d.o.o., informatičke firme usmjerene na razvoj softvera. Desetogodišnje iskustvo u IT sektoru, kreativnost, ekspertiza, najnovije tehnologije i metodologije su njihovi glavni aduti. Oni su dinamična kompanija s tendencijom rasta, koja iza sebe ima veliki broj uspješno realiziranih projekata (Axis IOS Sistem – automatizira i optimizira sravnjenje finansijskih kartica; SIDRO – komunikacija putem društvenih medija…)

Kad si prvi put poželjela da imaš svoj biznis?

Tokom školovanja sam se prestala diviti autoritetima i shvatila sam da je najljepša stvar napraviti nešto vlastitim snagama. Kada tome dodam činjenicu da volim kreativnu slobodu i odsustvo nadređenih, logičan slijed događaja je pokretanje vlastitog biznisa.

Kako se rodila ideja za tvoj biznis (iz ljubavi, trenda, istraživanja potreba tržišta)

Željeli smo raditi IT outsourcing i ponuditi profesionalan pristup i mogućnost konkurentnosti na tržištu. Osnivanje firme je bilo idealno rješenje. Ako si pojedinac, samo obavljaš posao, a kao firma razvijaš biznis i plasiraš svoje proizvode.

Jesi li naišla na odobravanje okoline kad si krenula u poduzetništvo? Šta bi preporučila osobama koje nemaju podršku svojih najbližih ili kolega/ica iz branše, a žele se ostvariti u poduzetništvu?

Moja najveća podrška je suprug. Ljudi će vas i hvaliti i kuditi, ali vaša reakcija na njihove izjave je ključna, jer vi odlučujete koliko će to utjecati na vaš rad. Najvažnije od svega je vjerovati u sebe i uživati u poslu koji si izabrao.

Koji je najbolji poslovni savjet koji si dobila?

Maksima koju slijedim i kojoj težim jeste: “Budi original, a ne COPY-PASTE!“

Šta smatraš najtežim u procesu pokretanja biznisa u našoj zemlji?

Prošli smo standardan proces osnivanja firme. Prepreka ima, treba raditi na olakšavanju, ali ono što želim istaknuti je i jedno pozitivno iskustvo, veoma bitno za napredak naše firme. Bili smo učesnici „Sarajevo – Smart City inicijative” i naša aplikacija “CarShare” je proglašena najboljom idejom, odlukom stručnog žirija. Takve pozitivne priče koje govore o sposobnosti domaćih stručnjaka su inspirativne svima nama.

Koja te osobina najviše sputavala u početku karijere, a koja ti je najviše pomogla?

Marljivost, inovativnost i istrajnost su osobine na kojima sam zahvalna, jer su neophodne da biste opstali u biznisu, a strah od neuspjeha je normalna ljudska reakcija koju nastojim prevazići.

Tvoj sveukupni utisak o ulozi CEI Nahla u ženskom poduzetništvu?

Nahlina poslovna zajednica i promoviranje ženskog poduzetništva su svijetao primjer osnaživanja žene i jačanja ženske uloge u poslovnom svijetu. Počašćena sam učešćem u programu „Mentoring za rast“, a posebno me raduje što poduzetnicama mogu približiti konkretna IT rješenja koja će im olakšati poslovanje. Navijam za vas, za nas, za nove projekte, sjajne uspjehe, blistave karijere, međusobno druženje i saradnju.