fbpx
  svaki dan, osim subote, 11.30-21.00
 E-mail: info@nahla.ba      +387 33 710 650

Međunarodni dan obrazovanja 2021. – Postkorona svijet i novi vidovi obrazovanja

Obrazovanje je ljudsko pravo, javno dobro i javna odgovornost.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija proglasila je 24. januar Međunarodnim danom obrazovanja, odajući priznanje ulozi koju obrazovanje ima za mir i razvoj.  Ove godine tema Međunarodnog dana obrazovanja je ,,Oporavak i revitalizacija obrazovanja za generaciju COVID-19” i obilježavanje se prenosi na ponedjeljak, 25. januar.

Ovaj važni datum treba da nas podsjeća, ohrabruje i budi nadu da je obrazovanje jedina garancija razvoja i prosperiteta jednog društva. 

Pandemija COVID-19 obilježila je 2020. godinu i uvela je nove standarde svakodnevnog života. Jedan od sistema na koji je pandemija direktno utjecala je obrazovanje. Školske klupe su se preselile u virtuelne učionice, a samim tim su se stvorili i novi izazovi pred kojima su se našli svi akteri ovog procesa. Obrazovni sistem se našao na iskušenju, stečena znanja, vještine i kompetencije COVID-19 generacije stavljaju se pod veliku lupu, a pohađanje online nastave posmatra se kao veliki izazov roditeljima, predavačima, a posebno učenicima. Međutim, ono što moramo istaći jeste da je korona kriza prouzrokovala nužnost postojanja alternativnih metoda podučavanja, a digitalni alati su postali uvijet za obrazovanje u izvanrednom stanju.  Možda će za nekoliko godina, kriza 2020., biti identificirana kao središnji katalizator za  digitalizaciju u obrazovanju.

Period koji je iza nas, pokazao nam je da novo stoljeće od nas zahtjeva da postanemo pismeni na nove načine kako bismo znali da odgovorimo na brojne izazove i zahtjeva od nas rapidnu reviziju i modernizaciju u pristupu obrazovanju. Pandemija, koja nas je zatvorila, pokazala nam je da možemo i u određenim okolnostima da moramo drugačije posmatrati obrazovanje.
 

Dok svijet obilježava Međunarodni dan obrazovanja, Centar za edukaciju i istraživanje “Nahla” nastavlja predano i posvećeno raditi na promociji obrazovanja i cjeloživotnog učenja i omogućavati pristup znanju svim kategorijama društva u svim uslovima. Pozivamo sve vladine i nevladine aktere u ovoj oblasti da kvalitetno obrazovanje učine dostupnim svim ljudima i da taj zadatak učine najvećim prioritetom naše civilizacije.

Bez inkluzivnog i jednako kvalitetnog obrazovanja i životnih prilika za svakog pojedinca, nijedna zemlja neće uspjeti postići rodnu ravnopravnost i prekinuti ciklus siromaštva koji milione djece, mladih i odraslih ostavlja zaboravljenim na dnu. Digitalizacija, uz saradnju svih aktera, nam može omogućiti dolazak do svakog pojedinca uz insistiranje da pismenost promatramo na nove načine. Digitalizacija u obrazovanju ne smije ostati samo ideja. Obrazovni sistem mora doživeti ideološko-tehnološku transformaciju kako bi pratio razvoj čovječanstva i kako bi pojedinci koji izlaze iz njega znali i bili spremni da rade za dobrobit novog, digitalnog društva.

Besplatan čas „Osnove računarske pismenosti u digitalnom svijetu“ - ponedjeljak, 25. januara 2021. od 16.30 do 18h u prostorijama CEI Nahla


Kao simboličan doprinos ovom danu i njegovoj poruci CEI Nahla u svojim prostorijama u ponedjeljak, 25. januara 2021. od 16.30 do 18h organizuje besplatan čas „Osnove računarske pismenosti u digitalnom svijetu“ za žene i djevojke na kojem će biti obrađene teme:

  • osnove Windows radnog okruženja
  • osnove Microsoft Office paketa
  • internet pretraživači
  • e- mail
  • platforme za online učenje

Prijave putem ONLINE FORMULARA

Besplatnom času može prisustvovati 15 osoba koje se prve prijave. Molimo vas da se prijavite ukoliko ste sigurni da možete prisustvovati času u navedenom terminu u našim prostorijama. Ukoliko ste jedna od prvih 15 prijavljenih kontaktirat ćemo vas.