fbpx
  svaki dan, osim subote, 11.30-21.00
 E-mail: info@nahla.ba      +387 33 710 650

Lana Pencl i Look2All: Kad prepreke postanu pobjede

Lana Pencl, jedna od polaznica obuke za community menadžericu u CEI Nahla, u okviru IMPAKT biznis inkubatora nagrađena je za svoju biznis ideju – platformu Look2All! Znanja koja je stekla na obuci su bila upravo ono što joj je trebalo za nastavak razrade i finalno brušenje poslovne ideje. Povodom ovog uspjeha razgovarali smo s Lanom.

Lana Pencl, jedna od polaznica obuke za community menadžericu u CEI Nahla, u okviru IMPAKT biznis inkubatora nagrađena je za svoju biznis ideju – platformu Look2All! Svojom svestranošću, ali i istovremenom predanošću onome čime se bavi uspijeva savladati brojne prepreke, a izazove pretvoriti u uspjehe. Kao nezaposlena osoba s invaliditetom primljena je na obuku za community menadžericu koja se realizuje u okviru projekta Skills4Digital koji finansira Švicarska ambasada. Tokom obuke je stekla vještine iz oblasti kreativnog pisanja, komuniciranja s različitim ciljnim skupinama te korištenja različitih alata za dizajn, upravljanje društvenim mrežama i drugih platformi. Ova znanja su bila upravo ono što joj je trebalo za nastavak razrade i finalno brušenje poslovne ideje koja se tiče e-commercea. Povodom ovog uspjeha razgovarali smo s Lanom.

Često kažem, u životu se putevi čudno poklope, jedna se vrata zatvore, druga otvore. Ideja za e-commerce je postojala u mojoj glavi, ali sam bila nezaposlena i bez finansijskih sredstava. Prvo što se pojavilo je poziv za obuku za community menadžericu. S obzirom na to da sam znala o čemu se radi i da su ove vještine usko povezane s e-commercom, prijavila sam se s namjerom da usvojim digitalne vještine. Međutim, nakon izvjesnog vremena, pojavio se i drugi poziv od Impakt fondacije te sam naučeno u Nahli implementirala u marketinški dio poslovnog plana i uspjela objediniti i jednu i drugu edukaciju u koncept, što je rezultiralo sjajnom kombinacijom. Igrom slučaja je obje edukacije finansirala Švicarska ambasada kroz dvije različite organizacije što potvrđuje izjavu da se u životu putevi zaista na čudesan način poklope.

Invaliditet i nezaposlenost nisu prepreka za educiranje i razvoj biznisa

Lana je rođena s oslabljenim sluhom, ali to nije bila prepreka da završi fakultet i zaposli se u dijaliznom centru u bolnici.

Nakon 18 godina rada početkom pandemije došlo je do izuzetno otežane situacije na poslu (maska, odijela), došlo je do pogoršanja psihofizičkog zdravlja što je rezultiralo rapidnim gubitkom sluha. Nakon toga je uslijedio otkaz te sam se našla u teškoj situaciji bez finansijskih sredstava i bez posla, s izraženim hendikepom”, priča nam Lana.

Međutim, odlučila je odmah poduzeti prve korake ka prekvalifikaciji i pronalasku novih prilika te se otisnula u vode e-commerce platformi.

“Na međunarodnoj platformi za e-commerce pohađala sam edukaciju koja je trajala nekoliko mjeseci. Uz mentorsku i stručnu podršku IMPAKT fondacije uspjela sam razviti poslovnu ideju i pretvoriti je u ozbiljan poslovni plan. Koncept Look2All se zasniva na paroli “Web trgovina dostupna svima”. Mnogi, iako imaju želju da naprave web shop, obično se ne usuđuju iz više razloga: visoke cijene, zahtjevne infrastrukture, te nesigurnosti u snalaženju oko upravljanja web trgovinom”, objasnila je Lana te kaže kako je njihov proizvod namijenjen svima i rješava navedene probleme.

Look2All klijentima nudi uslugu unajmljivanja gotovog web shopa uz minimalne troškove. Nakon popunjavanja formulara web trgovina može biti spremna za rad u roku od 24 h. Klijenti sami biraju dizajn, temu, dodatke i sve što im treba za njihovu web trgovinu, a za ostalo brine tim Look2All, uključujući i podršku, uslugu unajmljivanja servera i domene.

Neizostavna društvena odgovornost

Inspirativna je doza motivacije koja se kod Lane osjeti, a komponentu društvene odgovornosti želi duboko inkorporirati u biznis.

Doba digitalizacije i informatizacije je pred nama. Rad s e-commercom je zaista divan i kreativan posao i ono što je najbolje - pruža sjajnu priliku osobama s invaliditetom da se ostvare u punom kapacitetu. Mogućnost da sama sebi stvorim finansijsku neovisnost i omogućim normalan život za svoju porodicu, uprkos hendikepu je zaista motivirajući te mi daje snagu da idem što dalje i naprijed. Fokus poslovnog plana Look2All je zapošljavanje teško zapošljivih kategorija kao web administratora. U prilici smo da kreiramo radna mjesta za rad od kuće te možemo educirati osoblje za dva mjeseca za rad na administraciji web trgovine.

Projekt je finansijski podržala Vlada Švicarske (SDC), a realizira ga Centar za edukaciju i istraživanje Nahla