fbpx
  svaki dan, osim subote, 11.30-21.00
 E-mail: info@nahla.ba      +387 33 710 650

#SAobjektivom: kurs fotografije + dvije fototure Sarajevom

Pridružite nam se na kursu fotografije koji pored teorijskog dijela nastave uključuje i praktični dio na terenu u okviru dvije fototure: Sarajevo city walk (gradski pejzaž i noćna fotografija) i Sarajevo outdoor (portretiranje u ambijentu) na kojima će polaznice ovladati vještinom pronalaženja najboljeg tehničkog rješenja za realizaciju fotografije.

Bilo da želite ispričati priču, prodati proizvod ili jednostavno uhvatiti ljepotu oko sebe, fotografija je neophodna za ispunjenje vaše kreativne vizije. Prijavite se na naš kurs fotografije koji počinje u utorak, 25. oktobar 2022!

Kurs vodi iskusni profesionalni fotograf Sead Šašivarević (Bezdan photo).

U okviru kursa obradit ćemo sljedeće cjeline:

  • FOTOGRAFSKA OPREMA: vrste fotoaparata i trendovi, veličina senzora i rezolucija, objektivi: fiksni i zoom, fokalna duzina i brzina i područje primjene, prateća fotografska oprema, održavanje senzora, ispravan način izmjene objektiva, čišćenje i održavanje.
  • OBILAZAK TOP 7 POZICIJA ZA FOTOGRAFIJU SARAJEVA. FOTOGRAFIRANJE NA PRIRODNOM SVJETLU, UPOTREBA FILTERA: polarizacioni i ND filteri, bulb mode i način mjerenja ekspozicije; Praktična primjena usvojenih znanja na temu kompozicije i ekspozicije, stativa i razumijevanje prirodnog svjetla; Histogram i trougao ekspozicije: ISO, Aperture i Shutter speed – međusobna zavisnost; Duga ekspozicija: tehnička ispravnost i umjetnička sloboda; Kompozicija: Fibonačijevo pravilo zlatnog presjeka, pravilo trećina, linije vodilje.
  • UVOD U PROGRAM I OSNOVNA OBRADA FOTOGRAFIJE: Svjetlina, kontrast, izoštravanje, korekcija boje, podešavanje veličine itd. Odgovarajući programi, tretiranje i izvoz u željenom formatu.
  • VANJSKI PORTRETI: upotreba reflektora, rasvjetnih tijela, poziranje, razumijevanje prednjeg i pozadinskog prirodnog osvjetljavanja u portretu.
  • UVOD U PROGRAM I OSNOVNA OBRADA PORTRETA: balansiranje bijele boje, izoštravanje, obrada lica Odgovarajući programi, tretiranje i izvoz u željenom formatu.
  • HISTOGRAM, TROUGAO EKSPOZICIJE, DUGA EKSPOZICIJA, KOMPOZICIJA: ISO, Aperture, Shutter speed – međusobna zavisnost, tehnička ispravnost i umjetnička sloboda, fibonačijevo pravilo zlatnog presjeka, pravilo trećina, linije vodilje…
  • ORGANIZACIJA, PREZENTACIJA, PROMOCIJA I PRODAJA: Kako razviti vlastiti fotografski biznis! Problemi i rješenja iz prakse.

TERMINI NASTAVE

Početak nastave je utorak 25. oktobar, a  završava se 8. novembra 2022.

Teorijski dio nastave će se održavati utorkom (25.oktobra, 01. i 08. novembra) od 17.30 do 20.00h. u prostorijama CEI Nahla.

Praktični dio nastave (fototure) će se održavati u dogovorom s predavačem (poslijepodne i vikendom) u skladu s vremenskim prilikama i prilikama za fotografisanje.

NAČIN PRIJAVE: putem PRIJAVNOG FORMULARA  do popune mjesta. Prijave su otvorene i za muškarce i za žene.

CIJENA: 150 KM*
*U cijenu je uračunat PDV.

Svoje mjesto na kursu potvrđujete isključivo uplatom na info desku Nahl do popune mjesta. Naše radno vrijeme je svaki dan, osim subotom, od 11.30 do 20.00h. Mjesto na kursu se osigurava na osnovu redoslijeda uplate kursa.

Za dodatne informacije javite se na email: edukacija@nahla.ba.

NAPOMENE

Odustajanje od kursa i povrat novca

  • Centar može vratiti novac isključivo u periodu dok traju prijave za kurs, a prije početka nastave. Nakon formiranja grupa i isteka roka za prijave Centar ne može vraćati novac, bez obzira na razlog odustajanja.

Redovnost dolaska na nastavu i pravila vezana za nastavni proces

  • Da bi ostvarila pravo na certifikat polaznici/e ne smiju imati više od 30% izostanaka.

Oprema
Za kvalitetnije praćenje kursa poželjno je da koristite vlastiti fotoaparat. Nije eliminatorno ako ga ne posjedujete, jer možete naučiti teorijske pretpostavke za kvalitetnu fotografiju, ali je efektivnija nastava ukoliko imate. Centar ne obezbjeđuje fotografske aparate za nastavu.

Za dodatne informacije javite se na email: edukacija@nahla.ba.

O predavaču:

Sead Šašivarević je nagrađivani sarajevski fine-art landscape fotograf. Fotografijom se zanima od ranog djetinjstva i još uvijek poseže za analognim kamerama iz ere filma. Dobitnik je više nagrada i priznanja za svoje radove. Njegove fotografije su objavljivane u knjigama, digitalnim i printanim medijima širom svijeta. Više informacija i radove možete pogledati na:

Više o predavaču možete naći OVDJE.

Predavač o kursu:

Kurs praktične fotografije ima za cilj polaznicama približiti različite fotografske tehnike i žanrove i postaviti temelj za dalji razvoj u odabranom smjeru. Namijenjen je početnicima, ali bez sumnje koristan i fotografkinjama svih nivoa znanja koji žele naučiti neke od specifičnih tehnika koje koristim.

Živimo u svijetu neizbježne povezanosti s tehnologijom i uprkos tome koliko neko ima smisla i talenta za fotografiju, za realizaciju ideja je potrebno ovladati tehnikom. Vodeći se tim i sam sam pokušao da se ne ograničavam jednim žanrom već da se okušam u svim fotografskim žanrovima i savladam sve fotografske tehnike. Znanje akumulirano godinama vrijednog rada želim ovim kursem praktične fotografije prenijeti na polaznike. S tim u vezi, kurs je koncipiran na način da uvede polaznike u fotografsku opremu u skladu s trenutnom tehnologijom, omogući im razumijevanje funkcionalnosti te, u konačnici kroz praktičan rad, savladavanje različitih tehnika za različite lične i komercijalne potrebe.

Radujem se prilici da svoje znanje prenesem polaznicama i sa nestrpljenjem očekujem početak kursa.

Zavirite u fotoalbum fascinantnih fotografija Seada Šašivarevića