fbpx
  svaki dan, osim subote, 11.30-21.00
 E-mail: info@nahla.ba      +387 33 710 650

Počinje projekat “MENTI: mentorstvo i edukacija za nove tržišne inovatorice”

COVID-19 pandemija ostavila je posljedice na cijelu ekonomiju, a poduzetnice su u velikoj mjeri bile u nepovoljnoj poziciji zbog manjka podrške cjelokupnog sistema, ali i onih najbližih te su samim tim teže dolazile i do prilika. Još jednom želimo biti dio novih početaka i uspjeha perspektivnih poduzetnica i otkriti im potencijal koji nose u sebi.

Ovog mjeseca počinjemo s projektom „MENTI – Mentorstvo i edukacija za nove tržišne inovatorice“ koji će ženskim mikro i malim biznisima pružiti obuku i mentorsku podršku, a Bosnu i Hercegovinu promovirati kao pogodno okruženje za razvoj ženske poduzetničke kulture, s posebnim fokusom na učešće žena u industriji turizma i prehrane. Ovaj put, težište cjelokupnog programa stavljamo na izgradnju brenda i vještine koje će im pomoći da svoj vizuelni identitet i marketinške aktivnosti realiziraju na najbolji način kako bi bili prepoznatljivi i nametnuli se na tržištu. Iskoristit ćemo dobrobiti tehnologije, te put aktivnosti organizirati online što će omogućiti pristup poduzetnicama iz cijele BiH!

Tokom ovog projekta, koji traje do septembra, kroz informativne sesije i kampanju promoviramo različite mogućnosti za zapošljavanje i samozapošljavanje žena, ravnopravno učešće žena i muškaraca na tržištu rada i jednak pristup ekonomskim resursima što na koncu rezultira unaprijeđenim poslovanjem ženskih mikro i malih biznisa kroz specijaliziranu mentorsku podršku i edukaciju.

U Bosni i Hercegovini je nivo učešća žena na tržištu rada izrazito nizak u odnosu na zemlje regiona, a kroz istraživanja provedena u posljednje tri godine uočeni su brojni razlozi za to, kao što su nedostatak poduzetničke kulture među ženama, nedostatak samopouzdanja poduzetnica, nedostatak jakih i relevantnih mreža, nedostatak adekvatne pripreme prije osnivanja poduzeća, nedostatak relevantnih informacija i relevantnog know-how uz pomoć kojeg bi se poduzeće moglo razvijati.

Projekat Finansijski podržan iz sredstava FIGAP II programa - Program za implementaciju Gender akcionog plana BiH (FIGAP II program 2017-2020), rezultat je saradnje Agencije za ravnopravnost spolova BiH - Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BIH, Gender Centra Federacije BiH i Gender centra Republike Srpske, a njegov je cilj da osigura održivu provedbu Gender akcionog plana Bosne i Hercegovine. Program podržava Kraljevina Švedska, koju predstavlja Ambasada Kraljevine Švedske u Bosni i Hercegovini, putem razvojne agencije SIDA