svaki dan, 12.00 – 20.00
 E-mail: info@nahla.ba      +387 33 710 650

Koncepti budućnosti – virtuelni eko-kompjuter

Količine elektronskog otpada iz dana u dan su sve veće, a korisnika elektronskih uređaja sve je više. To zahtijeva iznalaženje novih rješenja, poput koncepta Dell Froot.

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email

Zamislite dan kad “all in one” desktop računari zaista to i postanu i ne budu imali tastaturu, miša, pa čak ni monitor.  Upravo to je bila ideja Pauline Carlos kad je dizajnirala koncept Froot za natjecanje u održivom dizajnu kompanije Dell.

Izbor boja je prilično neobičan, ali ako su za spašavanje planete dovoljni virtuelna tastatura, projektor (možda efikasni pico), biorazgradivo kućište i Windows XP, lahko ćemo se pomiriti s tim.

Treba vam samo zid u pozadini i ravna površina ispred, a laserska projekcija formira virtuelnu tastaturu i monitor.

U portfoliju opisan kao “biorazgradivi održivi kompjuterski koncept” ovaj projekt svakako je namijenjen zemljama u razvoju, gdje je nemoguće popraviti svaki od brojnih dijelova kompjutera koji se mogu pokvariti korištenjem.

Iako je njegova ekološka opravdanost dosta upitna, zbog količine struje koju troši, a koncept laserskog svjetla i nije baš praktičan za korištenje, ipak, ovo je obećavajući projekt koji možda neće zamijeniti klasični PC, ali je njegova prednost u tome što zauzima minimum prostora i izaziva osjećaj oduševljenja.

Loša vijest za sve one koji bi ovakav računar voljeli imati u svom domu ili kancelariji – i dalje nema planova za njegovu komercijalnu proizvodnju i prodaju.

Izvor: engadget.com