svaki dan, 12.00 – 20.00
 E-mail: info@nahla.ba      +387 33 710 650

Knjige, knjige i samo knjige! Ali gdje su onda rezultati?

Ono što će u konačnici biti bitno nije to koliko smo naučili, već koliko smo djelovali na osnovu onoga što smo naučili.

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email

U današnje vrijeme svi čitamo knjige sa savjetima kako da poboljšamo svoj život, čitamo različite članke, blogove, slušamo predavanja i prisustvujemo seminarima, ali ponekad ne vidimo rezultate koje su nam obećali!

U utrci da pročitamo “x” broj knjiga, isuviše često naš cilj postaje da što prije završimo jednu knjigu da bismo mogli preći na drugu. Znati šta trebate uraditi nije isto kao uraditi ono što znate da trebate. Razlika je u rezultatima.

U tekstu ispod navedeno je 5 koraka koje možemo slijediti da bismo bolje primijenili ono što u životu naučimo:

1) Postavite sebi sljedeće pitanje: Zašto sam odlučila pročitati ovu knjigu?

Ja sebi ciljeve određujem po kvartalnom principu. Moji jednogodišnji ciljevi podijeljeni su na 4 kvartalna cilja, koja  su dodatno podijeljena na 2 profesionalna i 2 lična cilja za svaka 3 mjeseca. Nakon svakog kvartala, ja pregledavam zadane ciljeve i zatim odlučujem koje vještine trebam naučiti da bih ih ostvarila. 

Na osnovu toga odlučujem koji ću materijal čitati. Ponekad to može biti neka specifična vještina koju želim naučiti. To može, naprimjer, biti kako da poboljšam vještinu pisanja ili da naučim nešto više o društvenim medijima. Ili, možda, neko koga poznajem ima određeni problem – recimo nizak nivo samopouzdanja te stoga želim da naučim nešto više o samopouzdanju da bih toj osobi pomogla da riješi svoj problem.

Čitalačkom materijalu pristupite s rezultatom na umu.

2) Tri najbolje ideje iz knjige – odaberite jednu najbolju

Ne morate primijeniti sve što autor u knjizi predloži. Zapišite 3 najbolje ideje koje želite primijeniti, a zatim odaberite 1 ideju koju želite primijeniti tokom naredne sedmice.

Ako biste uvijek nakon što pročitate neku knjigu odabrali jednu ideju, a zatim je primijenili, naknadno analizirali, te zatim poboljšali njenu primjenu, vaši rezultati bi se drastično poboljšali. Mislim da biste se iznenadili kad biste uvidjeli koliko je malo utjecaja na vaš život imalo sve vaše dosadašnje učenje.

3) Ja lično slijedim pravilo “5:3:1” – 5 knjiga, 3 audioknjige, 1 seminar

Moj sistem je sljedeći: u toku svakog kvartala (tromjesečja), pročitam 5 knjiga, preslušam 3 audioknjige i prisustvujem jednom seminaru.

• Knjige: Podvlačite, zaokružujte, pravite zabilješke, pišite na marginama i praznim stranicama (naravno, ako knjiga nije pozajmljena), te sebi zapišite “nevjerovatne bisere koje trebate upamtiti”! Izaberite 3 najbolje ideje iz knjige, a 1 primijenite odmah iste sedmice.

• Audioknjige: Dok se vozim (autom/autobusom/metroom) volim da slušam različite audioprograme. Sve moje CD-ove pohranim na jedan prenosni sistem i preslušavam različite programe po 5 – 6 puta. Preslušavanje istog sadržaja nekoliko puta pomaže mi da mi se on „ureže” u pamćenje. Opet odaberite tri najbolje ideje iz programa, a jednu od tih ideja primijenite iste sedmice.

• Seminar: U pitanju može biti seminar tokom vikenda ili časovi koje možete pohađati o određenoj temi. Seminar vam pomaže da se zbližite s ljudima koji slično razmišljaju u prostoriji punoj žive energije – aktivno radeći vježbe i zadatke. I kad su seminari u pitanju, možete primijeniti već ustaljenu praksu – izbor tri najbolje ideje i jedne koju možete odmah primijeniti.

• Članci: Na društenim mrežama i putem redovnog pretraživanja interneta, redovno nailazim na dobre članke o samousavršavanju. Nakon što takav članak jednom pročitam, upitam se koja je to jedna ideja koju mogu iz njega realizirati, i zatim to zabilježim. Odmah poslije toga članak spasim radi kasnijeg ponovnog čitanja (dobra web stranica na kojoj možete pohranjivati vama interesantne linkove je delicious.com).

• Predavanja/diskusije: Aktivno vodite zabilješke tokom predavanja i pohranite ih u svoj dnevnik. Strategija: ista kao i ranije – 3 najbolje ideje, 1 koja se može implementirati odmah.

4) Banka znanja

Potrebno je da načinite sebi mjesto gdje ćete smiještati sve informacije koje prikupite, i to će biti vaša banka znanja. Sve svoje najbolje ideje, bisere i razmišljanja ka uspjehu smještam u svoju banku znanja. Banku možete oformiti putem aplikacije Google docs, ili je čisto napraviti u jednom wordovom dokumentu (konkretno, moja banka znanja je napravljena u formi bloga čiju web adresu samo ja znam!).

S obzirom na to da mi je dnevnik podijeljen u kategorije poput: Liderstvo, Molitve, Tjelesna forma, Biseri iz knjiga, Biseri iz članaka, itd., moja banka znanja je veoma praktična kad želim da pregledam stvari koje sam naučila. Osim toga, kad mi je potrebna ideja za novi članak, također malo proanaliziram svoju banku znanja!

5) Preispitivanje rezultata vaše realizacije “ideja”

Kad izaberete jednu ideju koju ćete date sedmice primijeniti, zapišite sebi koja je to ideja i odredite vrijeme naredne sedmice kad ćete provjeriti rezultate njene primjene.

Veoma je bitno da imate određeno, fiksirano vrijeme kad trebate analizirati rezultate koje ste postigli na osnovu ideje koju ste odabrali. Da li sam je uspješno primijenila? U kojoj mjeri je dovela do poboljšanja u odnosu na prethodnu sedmicu? Koje su mi dodatne vještine potrebne? A zatim u skladu s tim napravite plan samopoboljšanja.

Zaključak

Na kraju dana/mjeseca/godine/života – ono što će biti značajno nije samo to koliko smo naučili, već koliko smo toga uradili na osnovu onoga što smo naučili. Djelujte na osnovu onoga što naučite i uskoro ćete moći uzrokovati pozitivne promjene – i u vlastitom životu i u životima osoba koje vas okružuju, uz Božiju pomoć.

Izvor: successmuslim.com