fbpx
  svaki dan, osim subote, 11.30-21.00
 E-mail: info@nahla.ba      +387 33 710 650

Kampanja „Ja glasam za ženu“ za više žena na mjestima odlučivanja u BiH

Danas je počela kampanja “Ja glasam za ženu” koja javnosti predstavlja snažne i uspješne žene iz Bosne i Hercegovine koje su napravile pozitivne promjene u svojim lokalnim zajednicama. Cilj ovih priča je motivirati glasače i glasačice da izglasaju više žena na mjestima odlučivanja u BiH.

Kampanju implementira Westminster fondacija za demokratiju u partnerstvu s CEI Nahla, a uz podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva, Vlade Švicarske i Vlade Kraljevine Nizozemske

Kampanja “Ja glasam za ženu” javnosti predstavlja snažne i uspješne žene iz Bosne i Hercegovine koje su napravile pozitivne promjene u svojim lokalnim zajednicama. To su priče o ženama koje su u različitim životnim preprekama pronašle snagu i odlučnost da načine pozitivne promjene, ne samo za sebe već i za sve koji ih okružuju.

Ovim pričama želimo pokazati da žene imaju snagu da donesu pozitivne promjene, da motiviraju i inspiriraju, jer želja za promjenama, za prosperitetom je jednostavno ljudska dimenzija i jedino kao takva i treba biti vrednovana.

Sehija Dedović, predsjednica CEI „Nahla“, o kampanji je istakla:

Ova kampanja bi trebalo da potakne na razmišljanje o svim našim izborima i stavovima. To je kampanja za jednake šanse, ovaj put kroz vraćanje povjerenja u ženu, istu onu kojom smo ushićeni kao učiteljicom, doktoricom, osobom koja brine o ranjivim kategorijama, ali prema kojoj smo puni predrasuda i strahova kad treba da je podržimo i damo joj priliku da vodi našu općinu ili učestvuje u donošenju odluka o našoj lokalnoj zajednici ili načinu na koji će javna sredstva biti trošena. Želimo da poruke ove kampanje doprinesu promjeni tog stava.

Ovo su priče o snazi žene da napravi promjenu i da inspiriše druge da to urade!

Nahla takvim primjerima svjedoči svaki dan i sretni smo da imamo priliku da potaknemo i druge da te promjene vide i da kroz svoj izbor to omoguće.

U Bosni i Hercegovini samo je 6,8 posto žena kandidatkinja koje se 15. novembra utrkuju za načelnice općina.

Britanski ambasador u BiH Matthew Field o kampanji je rekao: Danas sa vama dijelimo priče o hrabrosti žena i njihovim dostignućima koja su oblikovala pojedince i zajednice. To su primjeri borbe za prava, prevazilaženje prepreka i ispunjenja snova putem obrazovanja i u područjima koja se smatraju rezervisanim za muškarce. Povećanje broja žena koje značajno učestvuju u politici ne može čekati da se iskorijeni korupcija ili oporavi ekonomija. Šta više, ključno je ostvariti te ciljeve. Sjetite se ovih sjajnih žena kada budete glasali, neka vam one budu inspiracija.

Zastupljenost žena u zakonodavnim tijelima u Bosni i Hercegovini iznosi 23 posto, dok su na izborima 2016. godine samo 18 posto izabranih u općinska vijeća bile žene.

Duboko sam uvjerena da društvo može napredovati samo ako su žene i muškarci jednako zastupljeni u političkom životu. Ove žene trebaju vašu podršku. Ambasada Švicarske se uključila u kampanju „Ja glasam za ženu“ jer je to istinska lokalna inicijativa. Ona u fokus stavlja žene koje postižu konkretne rezultate u vašoj zajednici. Iskoristite ovu priliku i glasajte za ženu. I ja ću učiniti istu stvar kad dođe moj red u Švicarskoj, poručila je Barbara Dätwyler Scheuer, direktorica za saradnju pri Ambasadi Švicarske u Bosni i Hercegovini.
Čvrsto vjerujemo da će veća vidljivost i aktivno sudjelovanje žena u javnom i političkom životu biti od koristi građanima. Žene su često one koje rade na inkluziji i potiču saradnju, te su sposobne prevladati etničke, vjerske i druge podjele, imajući na umu dobrobit društva i zajednice, poruka je zamjenice nizozemskog ambasadora u BiH Mine Noor.
Žene čine polovinu stanovništva u BiH i zaslužuju da budu zastupljene u vlasti u jednakom procentu. Potreban je veći broj žena u politici, na odgovornim funkcijama kako bi se glas žena čuo na mjestima gdje se donose važne odluke. Najbolje je to opisala bivša čileanska predsjednica Michelle Bachellet koja je rekla: 'kada jedna žena postane liderka ona se promijeni, kada više žena postanu liderke politika se promijeni, zaključila je Nermina Voloder, izvršna direktorica Westminster fondacije za demokratiju u BiH.