fbpx
  svaki dan, osim subote, 11.30-21.00
 E-mail: info@nahla.ba      +387 33 710 650

Istinsko buđenje eko-aktivizma?

Da li je stvar trenda ili se dešava stvarno buđenje svijesti, ali činjenica je da su muslimanske zajednice ove godine odlučile obratiti malo više pažnje na ekologiju. U zadnji momenat, rekli bismo, jer je eko situacija u društvima s muslimanskom većinom zaista alarmantna.

Širom svijeta 17. aprila će biti održana „eko-hutba“ kako bi se muslimanima ukazalo na važnost očuvanja prirode upravo pred obilježavanje Dana planete Zemlje. Pitanje koje ostaje je – šta poslije hutbe i kako iznijeti ekološki aktivizam izvan zidova džamija?

Nalazimo se u mjesecu koji će u potpunosti obilježiti aktivnosti posvećene podizanju svijesti o ekologiji i očuvanju prirodne sredine. Ujedinjene nacije određujući ove datume napravile su savršen tajming s obzirom na to da bi nas naredni dani trebali obradovati zelenilom, beharom, suncem i šarenilom. Ali, jesu li muslimani trebali čekati Ujedinjene nacije da pokrenu ovakve događaje i pustiti sve druge da se nametnu kao lideri ekološke svijesti? Zašto su muslimanske zajednice u ovolikoj mjeri nemarne?!

I u Kur'anu i u sunnetu postoje jasni dokazi Božijeg savršenstva kroz njegovo stvaranje vode koja kruži, zemlje koja daje plodove, čistog zraka kojeg udišemo, te sinergije svega toga što omogućava tok jednog života. Svaki manjak ili višak navedenog pravi poremećaje, a njih izaziva čovjek svojim odnosom i bahatošću. Poplave uzrokovane nakupljenim otpadom, koje dalje izazivaju klizišta i pomjeranje tla, što u konačnici remeti biljni i životinjski svijet kao i cijeli sistem i ekosferu.

„Sve što je na Zemlji Mi smo kao ukras njoj stvorili da iskušamo ljude ko će se od njih ljepše vladati.“ (El-Kehf, 7)

Porazna je činjenica da je upravo u većinskim muslimanskim zemljama stanje po pitanju (ne)brige o okolišu na najlošijem nivou. Kanali u Egiptu su toliko napunjeni smećem koje dalje nosi Nil, da su vrlo česte epidemije raznih bolesti koje ti nehigijenski uvjeti izazivaju. Saudijska Arabija je iscrpila svoje bunare do te mjere da će im trebati stotine godina da nadoknade štetu. U Pakistanu uništavanje šuma dovodi do nekontrolisanog topljenja snijega s Himalaja. Isti problem se dešava i u Indoneziji, što je dovelo do povećanje požara u šumama, a što se dalje prenosi na uništavanje populacije puma kao i palmi od kojih proizvode ulje. Ovi požari izazivaju ekstremna zagađenja zraka u Maleziji i Singapuru.

Muslimani imaju potpuno pravo nazivati svog posljednjeg Poslanika, eko-Poslanikom. U posljednje vrijeme uočljivo je prisustvo određenog broja portala na engleskom jeziku koji zagovaraju ekološki osviještene muslimanske zajednice te pritom kreiraju zanimljive asocijacije koje u svojoj sintagmi povezuju islam, ummet i ekologiju. Ali pored “kliktivizma”, važno je da se velika muslimanska zajednica zaista pokrene i počne poduzimati nešto po ovom pitanju. Krajnje je vrijeme da dijeljenje YouTube “dersova” zamijenimo, npr, odlaskom na najbliže izletište i kupljenjem ostataka koje je naš “ummet” ostavio iza sebe. Počnimo odmah!

Nahlin klub mladih “Tignum”

Ovaj tekst dio je online kampanje „Ekologizirajmo zajednicu“ koju Nahlin klub mladih „Tignum“ realizira u periodu od 22. marta do 22. aprila 2015. Cilj kampanje je poboljšati informiranost muslimanske zajednice u BiH o važnosti ekoloških pitanja te aktivno uključiti pojedince/džemate/mektebe u ekološke aktivnosti.