svaki dan, osim subote, 12.00-20.00
 E-mail: info@nahla.ba      +387 33 710 650

Učite jezike online

Web stranice, aplikacije, elektronske knjige, online zajednice za učenje stranih jezika nude bogatstvo mogućnosti za učenje novih jezika. Sve što vam je potrebno jeste volja i internet konekcija.

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email

S telegraph.co.uk prilagodila: Minela Zerdo

Duolingo je odlična web stranica za učenje stranih jezika i jedna od najposjećenijih. Učite riječi i pišete jednostavne rečenične konstrukcije kroz čitanje, pisanje, slušanje i govorenje. Duolingo aktivira čula sluha i vida kroz povezivanje riječi sa slikama i tako na lagan i zabavan način učite strani jezik. Grafički izgled web stranice je interesantan i pregledan. Jedini nedostatak je što ova stranica do sada nudi mogućnosti učenja šest jezika i to evropskih. Dodatna vrijednost ove stranice jeste što uz svaku lekciju imate jasno i detaljno objašnjene gramatičke jedinice.

Busuu je jedna od web stranica na kojoj kroz dijaloge, pisanje, audiozadatke možete učiti nove riječi i gramatičke konstrukcije. Imate priliku da se povežete s drugima koji uče isti jezik, kao i s izvornim govornicima. Busuu aplikacija omogućava vam da konstantno pratite svoj napredak i da učite koristeći različite uređaje s internet konekcijom dok ste u pokretu.

Livemocha uključuje čitanje, pisanje i govor. Svaka od ovih aktivnosti je zasebna. Sadrži lekcije za učenje 35 jezika. Premium članstvo nije besplatno, ali ga je moguće „zaraditi“ kroz podučavanje drugih koji uče vaš maternji jezik preko Livemocha. Ovo uključuje revidiranje onoga što su drugi napisali ili kroz davanje povratnih informacija na audio snimke. Odličan je način za učenje jezika ukoliko ste jedni od onih koji žele da se umrežavaju s izvornim govornicima. Pruža virtuelnu nastavu i elektronske materijale i online sesije s privatnim instruktorom. Online zajednica je poput Facebookove mreže s chatom i prijedlozima i pozivima za prijateljstvo.

Foreign Service Institute nudi visoko kvalitetne materijale koje su kreirali profesionalci, lingvisti. Nudi bogat materijal i za učenje manje proučavanih jezika, posebno afričkih jezika Igbo i Shona. Audiosnimci su dobro organizovani, ali nisu visokog kvaliteta. Nedostatak ove stranice jeste jednolična crno-bijela grafika i fokusiranost na gramatiku i ponavljanje, što se nekima neće svidjeti, ali je dobar izvor materijala za one koji vole strukturirano učenje gramatike.

Memrise sadrži mnemoničke kartice kroz koje, koristeći prethodno znanje, učite nove riječi. Web stranica je dostupna i metod je jasan i validan. Mnemotehnike su posebno korisne za vizuelne tipove ličnosti.