fbpx
  svaki dan, osim subote, 11.30-21.00
 E-mail: info@nahla.ba      +387 33 710 650

Hrabrost ruši sve prepreke – Kerimin put do prvog radnog iskustva u tekstilnoj industriji

U okviru provedbe projekta „Lokalno partnerstvo za aktivaciju i integraciju nezaposlenih na tržište rada“ ukupno 12 nezaposlenih žena s područja Kantona Sarajevo započelo je svoj put edukacije kroz obuku za krojenje i šivenje u februaru 2023. godine. Polaznice su uložile veliki trud i odlučnost na putu stjecanja novih znanja i vještina iz oblasti tekstilne industrije i njih 11 je svoju obuku uspješno finaliziralo u julu ove godine. Jedna od tih vrijednih polaznica je i Kerima Šljivić Džindo koja je svoje prvo radno iskustvo u tekstilnoj industriji u kompaniji Catwalk dobila odmah po okončanju nastave u okviru obuke za krojenje i šivenje.

Pripremila: Amina Džaferović, koordinatorica Nahline poslovne zajednice

Mnoge od polaznica ove obuke su odlučile iskoristiti svoje novostečene vještine da pronađu vlastiti put u ovoj industriji, uprkos izazovima, i došle su do svojih prvih radnih iskustava odmah po okončanju nastave, još i prije završetka projekta i dodjele uvjerenja o osposobljavanju.

Kerima je upisala obuku u svojoj 46. godini te je s nama podijelila svoje utiske s obuke, kako ju je obuka osnažila i pomogla joj da pronađe zaposlenje uprkos izazovima s kojima se ova industrija susreće.

„Moje formalno obrazovanje je uključivalo pohađanje Gazi Husrev-begove medrese, a zatim Prirodno matematičkog fakulteta, odsjek geografija. Međutim, iako moj formalni put obrazovanja, kao ni devetogodišnje radno iskustvo u nastavi, nisu bili vezani za tekstilnu industriju, moja ljubav prema ovakvoj vrsti kreativnih, ručnih radova potječe još od djetinjstva. Uz mamu sam naučila i šiti, ali bez neke posebne stručnosti u toj vrsti posla. Mogu reći da su me vodili ljubav, trud i želja da naučim,“ kaže Kerima koja je svoju ljubav prema kreativnom radu ispoljavala i kroz saradnju s udruženjem „Udružene“ za koje je izrađivala svoje radove veza, heklanja i pletenja.

„Kad sam vidjela konkurs za obuku krojenja i šivenja u Nahli odlučila sam se prijaviti vođena istim motivima, jer mi je želja bila učiti od onih koji su stručni i usavršiti svoje dotadašnje skromno znanje i iskustvo. Od predavačice koja je vodila obuku šivenja naučila sam zaista mnogo, od samog vađenja šnita i prilagođavanja veličina, što je neki prvi korak, pa do šivenja pravih odjevnih predmeta od početka do kraja, te sam s nestrpljenjem i uživanjem dolazila na svaki naš susret,“ ističe Kerima.

O zapošljavanju nakon obuke, što je svakako bio i jedan od glavnih ciljeva ovog projekta, Kerima kaže: „Razmišljala sam da se nakon obuke posvetim ovom poslu ozbiljnije. Konkretno sam razmišljala o toj mogućnosti kao o poslu koji bih mogla raditi od kuće i na taj način biti u prilici da sama organizujem svoje radno vrijeme, ali i budem uz svoju porodicu. Svi moji planovi su tekli u tom smjeru, budući da nisam imala konkretnog iskustva u industriji i nisam mislila da bih mogla doći do zaposlenja bez prethodnog iskustva. Međutim, nakon uspješno završene obuke, prijavila sam se na konkurs za posao šivačice u kompaniji Catwalk, moram priznati bez velike nade, budući da su tražili osobu s iskustvom. Pozvali su me na razgovor i probni rad gdje sam zadovoljila kriterije i odlučili su mi dati priliku. Uložila sam mnogo truda da savladam i šivenje na industrijskoj mašini, a sve što sam naučila na obuci dobro mi je došlo i primijenila sam znanje u radu. Ova obuka me zaista učinila konkurentnom na tržištu rada u oblasti tekstilne industrije i mogu reći da je lakše doći do posla nakon što je završite.“

Većina polaznica obuke za krojenje i šivenje je bez ikakvog predznanja ušla u proces edukacije te su nakon 5,5 mjeseci vrijednog rada, uz mentorstvo predavačice Selme Subašić, uspješno finalizirale svoju obuku, a od  njih jedanaest, šest polaznica obuke su prošle proces selekcije odmah po okončanju nastave  te su započele probni rad u kompanijama koje se bave tekstilom, među kojima je i naša Kerima.

Za sam kraj, ona poručuje: „Ovo je velika promjena u mom životu nakon dugog perioda u kojem nisam radila. Svima koji žele promjenu, bez obzira na formalno obrazovanje i godine, preporučujem da okrenu novu stranicu u svom životu, da počnu učiti ono što vole i što ih čini sretnim, zadovoljnim i da se osjećaju korisno. Učiti treba dok smo živi, godine nikada nisu prepreka.“

Centar za edukacija i istraživanje “Nahla” je realizovao besplatnu obuku za krojenje i šivenje u okviru provedbe projekta „Lokalno partnerstvo za aktivaciju i integraciju nezaposlenih na tržište rada“ koji finansijski podržava Evropska unija, a realizuje Međunarodna organizacija rada (MOR) u BiH– u okviru projekta “Podrška Evropske unije lokalnim partnerstvima za zapošljavanje – Faza II (LEP II)“. Partnersku mrežu koja realizuje projekat “Lokalno partnerstvo za aktivaciju i integraciju nezaposlenih na tržište rada“ čine: Općina Novi Grad Sarajevo, kao vodeći aplikant, te JU Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo, Centar za edukaciju i istraživanja Nahla, Dizart d.o.o., TMP d.o.o., Udruženje trenera CEFE u BiH i Herbal Spa d.o.o.