fbpx
  svaki dan, osim subote, 11.30-21.00
 E-mail: info@nahla.ba      +387 33 710 650

#FreelanceSrijeda: 6 sedmica korisnih savjeta i uvida

Tokom proteklih šest  sedmica, zajedno sa Freelancing.ba, realizirali smo kampanju #freelancesrijeda gdje smo svake srijede plasirali novi sadržaj koji je dao uvid u perspektivu bavljenja freelancingom u BiH, te savjete za nove u ovom polju.

Donosimo vam presjek.

FREELANCING U BIH

Objavili smo dva videa koji ukratko objašnjavaju poziciju i mogućnosti freelancera u BIH.

VIDEO I Činjenice pokazuju da Bosna i Hercegovina spada u brzorastuće zemlje koje koriste ovu metodu poslovanja. Freelanceri nude iz „fotelje“ svoje usluge klijentima koji imaju potrebu za vanjskim saradnicima. Najzastupljenije zanimanje je grafički dizajner, a najmanje su zastupljene finansije. U Bosni i Hercegovini formirane su dvije platforme: www.beecreative.ba – gdje se poslodavci i freelanceri mogu povezati (čiji pokretač je CEI Nahla) i www.freelancing.ba, sa svim relevantnim informacijama za posao jednog freelancera u BiH.

VIDEO II U drugom videu donosimo detalje o zaradi freelancera u BIH, šta njih to privlači da rade posao na ovaj način te koje platforme mogu koristiti. Freelancer nije vezan isključivo samo za jednog poslodavca, on istovremeno može imati više klijenata, bilo da su u BiH ili bilo gdje drugo u svijetu „U jednu ruku smo neshvaćeni. Svi se pitaju šta vi, ustvari, radite? Sviđa mi se to što ja mogu birati svoje klijente. Sviđa mi se što sebi sama mogu odrediti radno vrijeme, sviđa mi se što mogu raditi s kojeg god mjesta želim“, kaže Azra Semanić. Zarada zavisi od broja uloženih sati, realizovanih projekata, referenci. Freelancing nije samo koristan za zaposlenike, nego i poslodavce, koji mogu brzo pronaći kvalitetan kadar bez dodatnih ugovora i troškova. Freelancer mora obavljati svoje projekte kvalitetno, profesionalno i u roku, tako se „otvaraju vrata“ za daljnje poslovanje.

SAVJETI ZA FREELANCERE

U narednim videima objasnili smo vrlo važne stvari za svakog freelancera uz pro savjete o naplati i reguliranju ugovora.

Kako, ustvari, početi s freelancingom, koje platforme koristiti, kako se predstaviti i šta istaknuti, kakve projekte tražiti te na koji način regulirati odnose između freelancera i poslodavca u skladu s bh.zakonodavstvom?

Što se tiče alata i softwera poželjno je znati koristiti što više njih. U ovom videu donosimo kako da dođete do svog prvog posla kao freelancer i šta je sve važno.

Kako izgleda dan freelancera? Sagovornici opisuju da uglavnom one najkreativnije stvari ili najzahtjevnije rade kad je potpuna tišina i kad oni osjete da su spremni za to. Kancelarija ili rad od kuće? Kako da rasporedite zadatke? Sve odgovore pronađite u videu ispod.

Kako dogovoriti plaćanje kada ste freelancer? Kako naplaćivati ono što uradite? Koliki su troškovi ako registrujete obrt ili s.p.? Ovo su možda i najizazovnija pitanja koja smo nastojali razjasniti.

A ako ste podcast tip, donosimo i vama prilagođen format! Poslušajte gostovanje u radijskoj emisiji Amara Numanovića iz MarketMakersa. O fantastičnim mogućnostima koje nudi freelancing, Zakonu o obrtu i statusu freelancera u BiH.

MALO I PISANE RIJEČI

S Aidom Redžepagić smo razgovarali o fotografiji, freelancingu, organizaciji i karijeri

Kampanju #freelancesrijeda otvorili smo intervjuom o freelancingu s Aidom Redžepagić, uspješnom fotografkinjom koji možete pročitati OVDJE.

Amina Šljivo – Bećić / Beecreative: Freelancing u BiH doživljava veliku ekspanziju

Voditeljica Nahline poslovne zajednice Amina Šljivo Bećić je za Fashion.Beauty.Love. dala intervju o freelancingu u BiH i perspektivi koju za freelancere nudi prva bh.platforma za freelancere – Beecreative. Možete ga pročitati OVDJE.

A ekipa s prijateljske freelancing.ba platforme je također dala odlične uvide – možete ih naći OVDJE. P.S. Ako ste se tek otisnuli u vode freelancinga, obavezno istražite freelancing.ba za brojne savjete.