fbpx
  svaki dan, osim subote, 11.30-21.00
 E-mail: info@nahla.ba      +387 33 710 650

PUT RAZVOJA – novom vještinom otvaram sebi vrata prosperiteta

CEI Nahla nastavlja pružati podršku ženama iz cijele Bosne i Hercegovine koje traže priliku za lični i profesionalni rast i razvoj, kreirajući posebne programe kroz projekat “Engage. Inspire. Empower – Women in Business in Bosnia and Herzegovina” koji podržava Vlada Švicarske.
 

Pripremila: Hana Hajrić, alumna Nahlinog kluba mladih Tignum

Ovim tekstom započinjemo serijal priča o uspješnim ženama koje su odlučile prijaviti se na nove edukacije, naučiti nove vještine te učiniti sebe vidljivijima na poslovnom tržištu. Razgovarali smo s Belmom Sejdinović, diplomiranom žurnalisticom, marketing menadžericom PZU Apoteke Medex-pharm i PZU Poliklinika Medical Irac. Belma je završila Nahlinu obuku za rad u administraciji, a u nastavku čitamo o njenom iskustvu.

Karijera u tvojim rukama

Prema istraživanjima, u segmentima ličnog razvoja i stjecanja novih vještina, efektivnog upravljanja ljudskim resursima ili održavanja ravnoteže između poslovnog i privatnog života prevagu odnose žene kao one koje postižu bolje rezultate. U današnjem dinamičnom poslovnom okruženju, u kojem se zahtijeva više od svakog zaposlenog, sposobnost prilagodbe i multifunkcionalnost postaju ključni faktori uspjeha. To je prepoznala i Belma te se odlučila za korak dalje u svojoj karijeri:

"Na prijavu za konkretno ovu edukaciju utjecalo je više faktora. Kao najvažniji izdvojit ću činjenicu da tržište rada danas zahtijeva da smo multifunkcionalni i svaka nova vještina veliki je plus. Svemu ovome pristupila sam s određenim znanjem i iskustvom te sam smatrala da je uspjeh sve novo što usvojim. Tek po završetku edukacije, kad sam počela i primjenjivati stečeno znanje, uvidjela sam koliko olakšica i boljeg snalaženja u datoj oblasti mi je omogućila."

Nova perspektiva starih zadataka

Ponekad znamo upasti u kolotečinu pa nam sve stvari izgube smisao. Nije nam uvijek rješenje mijenjati iz temelja ono čime se bavimo. Možda nam je potreban samo novi uvid u svakodnevne stvari, kako nam to Belma otkriva. Proširivanje svog spektra djelovanja na novu vještinu može biti dobar početak promjene:

"Kako sam neko ko ne voli biti skoncentrisan na jednu vrstu posla, uvijek mogu pribjeći korištenju novostečenih znanja i vještina u drugim poslovima usko povezanim s mojom strukom."

Edukacija po mjeri svih

Kroz ovu priču shvatamo koliko je prilagođena edukacija ključna za uspjeh u današnjem dinamičnom poslovnom svijetu. Otkrivamo koje su konkretne vještine i znanja Belmi bile od najveće koristi te kako je obuka promijenila njen pristup u dosadašnjem radu:

"Edukacija je došla u pravo vrijeme i odgovaralo mi je što je prilagođena osobama koje su u radnom odnosu, poštujući njihove obaveze. Organizirana je u nekoliko modula od kojih svaki ima svoju funkciju, odnosno, koncipirana je na razvoj vještina u više polja. Upravo ovaj koncept kod prijave najviše mi je privukao pažnju. Ono što bih posebno izdvojila, iako se možda nekome čini ne toliko značajno, jeste vrhunska obuka iz programa Excel koja mi je omogućila da ga koristim u mnogo više zadataka i poslova nego ranije te znanja iz oblasti računovodstva koja su mi pomogla u razumijevanju finansijskog funkcioniranja kompanija."

CEI Nahla – izbor kojem se uvijek vraćam

Svaka uspješna karijera počinje odlukom za kontinuiranim učenjem i razvojem. Za mnoge žene pronalaženje prave institucije za dodatnu edukaciju može biti ključni korak ka postizanju njihovih profesionalnih ciljeva. Belma je s nama podijelila zašto je CEI Nahla bila njen izbor:

"Nahla se i ovaj put (budući da mi ovo nije prva obuka u ovom centru) pokazala kao ispravan izbor za dodatnu edukaciju. Veliki značaj ima to što je prilagođena osobama u radnom odnosu (u pogledu vremena održavanja i samog obima), a plus je i činjenica da se edukatori zaista trude prilagoditi svoja predavanja i polaznicama bez iskustva i polaznicama s određenim predznanjem."

Da li i ti razmišljaš o dodatnoj edukaciji?

Nalaziš li se i ti zaglavljena u svakodnevnici i treba ti osvježenje i nova perspektiva? Belma ti daje savjet šta učiniti u takvoj situaciji:

"Bilo da si nezaposlena, s određenom stručnom spremom ili ne, imaš posao s kojim si zadovoljna ili ne – od dodatne edukacije zaista ćeš imati samo benefite. Obogati svoj CV vrijednom obukom koja će ti sigurno otvoriti mnoga vrata u poslovnom svijetu. Meni je obuka omogućila bolje snalaženje na trenutnim poslovima, mogućnost napredovanja i definitivno otvorila nove horizonte."