svaki dan, osim subote, 12.00-20.00
 E-mail: info@nahla.ba      +387 33 710 650

RADIONICE ZA DJECU

1001 izum islamske civilizacije - 2. ciklus radionica

Nastavljamo s putovanjem kroz zlatno doba nauke i vrhunskih izuma, upoznajemo još slavnih naučnika i njihovih spektakularnih otkrića. Pridružite nam se na 2. ciklusu radionica osmišljenih prema popularnom brendu „1001 izum islamske civilizacije“.

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email

Kroz četiri radionice putovat ćemo kroz vrijeme i upoznat ćemo se s nekim od najimpresivnijih otkrića i najvećih izuma čovječanstva.

Umjetnici iz zlatnog srednjeg vijeka

Budite u ulozi islamskog umjetnika iz zlatnog srednjeg vijeka i izradite, korak po korak, geometrijske oblike koji su iscrtavani na keramičkim ukrasima na najznamenitijim građevinama islamskog svijeta.
RADIONICA 1

Ibn Bejtar

Upoznajte Ibn Bejtara, slavnog farmaceuta koji je proučavao ljekovita svojstva biljaka. Izvršite klasifikaciju biljaka prema njihovim svojstvima. Da li biste se i u 21. vijeku odlučili za biljnu medicinu ili biste ipak odabrali konvencionalnu? Istražite argumente za i protiv, debatujte i odlučite.
RADIONICA 2

Ibn Batuta

Otkrijte Ibn Batutu, najvećeg putnika svih vremena. Putujte kroz vrijeme i upozorite ga na neugodnosti koje ga mogu zadesiti na putu. Predložite mu kako da ih izbjegne. Zamislite da i vi putujete, kao Ibn Batuta, posjećujući razne zemlje. Napravite razglednice sa svojih putovanja i obavijestite druge o zemljama koje ste posjetili.
Istražite okolno igralište ili unutrašnjost centra i napravite slike, videe, bilješke o onome što ste vidjeli. Kakve dokaze o svojim putovanjiima nam je ostavio Ibn Batuta, a kakve dokaze o vašem istraživanju vi možete ostaviti narednim generacijama?
RADIONICA 3

Zheng He

Upoznajte jednog od najvećih moreplovaca svijeta, slavnog admirala kineske flote iz 15. stoljeća, Zheng Hea. Otkrijte kuda je sve plovio i s kakvim izazovima se susretao. Budite u ulogama kineskog cara, kineskog ministra rata, ministra privrede te u ulozi Zheng Hea – admirala kineske flote i uvjerite cara zašto treba ili ne treba nastaviti sa svojim ekspedicijama po Indijskom okeanu.
RADIONICA 4

Kome su radionice namijenjene?

Djeci uzrasta od 9 do 13 godina)

Voditeljica radionica: Aida Sinanović-Brčić

Mjesto održavanja: prostorije CEI Nahla

Početak radionica: nedjelja, 7. mart 2021.

Termin održavanja: nedjeljom, 16.00-18.00

Način prijave: na Nahlinom info desku ili putem ONLINE FORMULARA. Broj mjesta na radionicama je ograničen. Mjesto se rezerviše isključivo uplatom.