fbpx
  svaki dan, osim subote, 11.30-21.00
 E-mail: info@nahla.ba      +387 33 710 650

RADIONICE ZA DJECU

1001 izum islamske civilizacije - 2. ciklus radionica

Nastavljamo s putovanjem kroz zlatno doba nauke i vrhunskih izuma, upoznajemo još slavnih naučnika i njihovih spektakularnih otkrića. Pridružite nam se na 2. ciklusu radionica osmišljenih prema popularnom brendu „1001 izum islamske civilizacije“.

Kroz četiri radionice putovat ćemo kroz vrijeme i upoznat ćemo se s nekim od najimpresivnijih otkrića i najvećih izuma čovječanstva.

Umjetnici iz zlatnog srednjeg vijeka

Budite u ulozi islamskog umjetnika iz zlatnog srednjeg vijeka i izradite, korak po korak, geometrijske oblike koji su iscrtavani na keramičkim ukrasima na najznamenitijim građevinama islamskog svijeta.
RADIONICA 1

Ibn Bejtar

Upoznajte Ibn Bejtara, slavnog farmaceuta koji je proučavao ljekovita svojstva biljaka. Izvršite klasifikaciju biljaka prema njihovim svojstvima. Da li biste se i u 21. vijeku odlučili za biljnu medicinu ili biste ipak odabrali konvencionalnu? Istražite argumente za i protiv, debatujte i odlučite.
RADIONICA 2

Ibn Batuta

Otkrijte Ibn Batutu, najvećeg putnika svih vremena. Putujte kroz vrijeme i upozorite ga na neugodnosti koje ga mogu zadesiti na putu. Predložite mu kako da ih izbjegne. Zamislite da i vi putujete, kao Ibn Batuta, posjećujući razne zemlje. Napravite razglednice sa svojih putovanja i obavijestite druge o zemljama koje ste posjetili.
Istražite okolno igralište ili unutrašnjost centra i napravite slike, videe, bilješke o onome što ste vidjeli. Kakve dokaze o svojim putovanjiima nam je ostavio Ibn Batuta, a kakve dokaze o vašem istraživanju vi možete ostaviti narednim generacijama?
RADIONICA 3

Zheng He

Upoznajte jednog od najvećih moreplovaca svijeta, slavnog admirala kineske flote iz 15. stoljeća, Zheng Hea. Otkrijte kuda je sve plovio i s kakvim izazovima se susretao. Budite u ulogama kineskog cara, kineskog ministra rata, ministra privrede te u ulozi Zheng Hea – admirala kineske flote i uvjerite cara zašto treba ili ne treba nastaviti sa svojim ekspedicijama po Indijskom okeanu.
RADIONICA 4

Kome su radionice namijenjene?

Djeci uzrasta od 9 do 13 godina)

Voditeljica radionica: Aida Sinanović-Brčić

Mjesto održavanja: prostorije CEI Nahla

Početak radionica: nedjelja, 7. mart 2021.

Termin održavanja: nedjeljom, 16.00-18.00

Način prijave: na Nahlinom info desku ili putem ONLINE FORMULARA. Broj mjesta na radionicama je ograničen. Mjesto se rezerviše isključivo uplatom.