svaki dan, 12.00 – 20.00
 E-mail: info@nahla.ba      +387 33 710 650

Žene koje mijenjaju BiH!

U srijedu, 22. maja 2019. u Mostaru je održana 18. dodjela “Večernjakovog pečata”, na kojem je odato priznanje najznačajnijim osobama u Bosni i Hercegovini, pojedincima koji su svojim radom, zalaganjem, promovisanjem pozitivnih vrijednosti doprinijeli kulturnom, društvenom i političkom razvoju BiH.

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email

Ponosni smo da su Adisa Tufo, poduzetnica i članica skupštine CEI “Nahla” i Šejla Mujić-Kevrić, Nahlina dugogodišnja saradnica i aktivistica prepoznate kao pojedinke koje mijenjaju naše društvo i čine BiH boljim mjestom za život.

Adisi Tufo, poduzetnici, dobitnici niza prestižnih priznanja i članici skupštine CEI “Nahla” dodijeljena je nagrada Ponos BiH u kategoriji Pothvat godine. Adisa vodi, oživjela je i unaprijedila poslovanje porodične firme koja posluje već 20 godina. Ona je menadžerica koja potiče žene na poduzetništvo.


“Par minuta prije uručenja nagrade nisam uopće znala da će ona stići u moje ruke i da sam ja jedna od osoba čiji je rad i aktivizam tako snažno odjeknuo u BiH i regionu. Zaista mi mnogo znači. Jako sam uzbuđena i radosna zbog svega. Zahvaljujem se Večernjem listu. Iza mene je jedna fenomenalna noć. Sigurna sam da je ovo što se večeras dešava u Mostaru – jedno veliko more pozitivne energije – jedan od najboljih načina da Bosna i Hercegovina zaista postane bolje mjesto za život”, poručila je na dodjeli nagrada Adisa Tufo.


Večernjakov pečat za međureligijski dijalog dobile su časna sestra Blanka Jeličić i muallima Šejla Mujić-Kevrić. Njih dvije zajedničkim humanitarnim radom ruše zidove predrasuda i mržnje.

Šejla i Blanka kažu kako ih motivira i spaja njihova zajednička misija, a da se oko svega dogovore lako kao da se poznaju pola života:

“Motivira nas i želja da u našoj zajednici postavimo određeni urnek ponašanja. Da sliku svakodnevnice u našem gradu činimo ljepšom, prijemčivom, da budemo motivacija našoj omladini kako bi i oni mogli da i pored svojih uvjerenja budu na koristi zajednici, rame uz rame, bez ikakvog sramljenja svoga identiteta ili ustručavanja zbog onoga što ih određuje. Nego ponosno i samosvjesno da djeluju za dobrobit svoje zajednice u kojoj žive”, kaže Šejla, a Blanka dodaje kako je uz sve to motivira i njezina vjera: „Evanđelje-radosna vijest Krista koji me pozvao da kao sestra milosrdnica živim i djelujem u duhu karizme Sv. Vinka Paulskoga koji je u svakome siromahu, potrebniku gledao i prepoznavao lice Kristovo“.
Zajedništvo u različitosti na putu dobra je, kažu Blanka i Šejla, ujedno i veliki izazov, ali im zajednički rad mnogo olakšava efikasnost u djelovanju.
 
Čestitamo ovim inspirativnim ženama na osvojenim nagradama, želimo im još mnogo uspješnih poduhvata i da svojim predanim radom nastave osvajati srca i dokazivati da su pozitivne promjene moguće.