fbpx
  svaki dan, osim subote, 11.30-21.00
 E-mail: info@nahla.ba      +387 33 710 650

Von der Leyen: 2023. proglasiti Godinom osposobljavanja i usavršavanja!

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen u okviru svog govora u Evropskom parlamentu o stanju Unije 2022. godine naglasila je da Evropa mora postati privlačnija za one koji imaju znanje i želju za radom i predložila da se 2023. godina proglasi Godinom osposobljavanja i usavršavanja.

Pripremila: Elvira Leka

Von der Leyen je u svom govoru održanom u srijedu, 14. septembra u Strasbourgu istakla:

„U tranzicijskoj ekonomiji moramo se osloniti na trajne vrijednosti svoje socijalne tržišne ekonomije. Najveća snaga Evrope nalazi se u svakome od nas. Naša socijalna tržišna ekonomija potiče svakog od nas da daje najbolje od sebe, ali istodobno uzima u obzir i ljudsku ranjivost. Nagrađuje uspjeh i garantuje zaštitu. Pruža mogućnosti, ali i postavlja ograničenja. Upravo nam to sada treba.

Snaga naše socijalne tržišne ekonomije potaknut će zelenu i digitalnu tranziciju. Potrebno nam je motivirajuće poslovno okruženje, radna snaga s odgovarajućim vještinama i pristup sirovinama potrebnima za industriju. O tome ovisi naša konkurentnost u budućnosti.

Moramo ukloniti prepreke koje i dalje koče naša mala poduzeća. Ona moraju biti u središtu te preobrazbe jer su okosnica dugogodišnje evropske industrijske snage i uvijek im je zaposlenik bio na prvom mjestu, pogotovo u kriznim vremenima. Inflacija i nesigurnost posebno su ih teško pogodile. Stoga ćemo predložiti paket olakšica za mala i srednja poduzeća, koji će uključivati prijedlog za jedinstveni skup poreznih pravila za poslovanje u Evropi pod nazivom BEFIT.

Time će se olakšati poslovanje u Uniji. Uz manje birokracije postići će se bolji pristup dinamičnom evropskom tržištu. Revidirat ćemo i Direktivu o kašnjenju u plaćanju jer nije pošteno da svako četvrto preduzeće odlazi u stečaj zbog kašnjenja u plaćanju računa. To će biti spas za milione porodičnih preduzeća.

Nedostatak osoblja još je jedan izazov za evropska preduzeća. Nezaposlenih nikad nije bilo manje, i to je sjajna vijest! S druge strane, broj slobodnih radnih mjesta nikad nije bio veći.

Bilo da je riječ o vozačima kamiona, konobarima ili osoblju na aerodromima, njegovateljima, inžinjerima ili informatičarima, od nekvalificiranih radnika do stručnjaka s visokom stručnom spremom – Evropa vas sve treba! Stoga još više moramo ulagati u osposobljavanje i usavršavanje, u čemu ćemo blisko surađivati s preduzećima jer ona najbolje znaju kakvi im stručnjaci trebaju sada i kakvi će im trebati u budućnosti. Pritom moramo uzeti u obzir želje i ciljeve samih tražitelja posla.

Isto tako, planiramo privući odgovarajuće stručnjake iz inostranstva koji će osnažiti naša preduzeća i evropski rast. Stoga je prvi korak da u Evropi počnemo brže priznavati njihove stručne kvalifikacije.

Evropa mora postati privlačnija za one koji imaju znanje i želju za radom. Stoga predlažem da se 2023. proglasi Godinom osposobljavanja i usavršavanja.

 

Iskustva prethodnih godina dodatno su ojačala svijest i potrebu pristupa pojedinke i društva cjeloživotnom učenju, kao jedinom mehanizmu koji će nam omogućiti konkuretnost na tržištu rada i omogućiti nam napredak. Pored intencije da bude Godina osposobljavanja i usavršavanja, 2023. može biti i godina vraćanja zajednici. Vraćanja kroz ulaganje u sebe, u svoje fizičko i mentalno zdravlje, u dobrobit i razvoj ličnosti, privatno i profesionalno, vraćanja kroz podjelu stečenog znanja, kroz učešće privrednika u kreiranju obrazovnih programa, ali i učešće pojedinaca koji mogu isporučiti zajednici informaciju ili participirati u prenošenju znanja.