fbpx
  svaki dan, osim subote, 11.30-21.00
 E-mail: info@nahla.ba      +387 33 710 650

Vodič kroz muzeje u Sarajevu

Ne ograničavaj učenje i saznavanje samo na fakultetska predavanja. Oplemeni svoje studiranje bogatim kulturnim životom Sarajeva. Friend indeed te poziva da posjetiš bar neke od sljedećih muzeja i otkriješ koje priče pričaju. Studenti/ce u većini muzeja imaju mogućnost ostvarivanja studentskih popusta koje smo za tebe i naveli.

Zemaljski muzej BiH

 Zemaljski muzej BiH je najznačajniju muzejsku instituciju u BiH i najstarija moderna kulturna i naučna ustanova zapadnog tipa u zemlji.

Zemaljski muzej je 1. februara ove godine proslavio svoj 134. rođendan. Muzej se sastoji iz više odjeljenja: odjeljenje za arheologiju, etnologiju i prirodne nauke. U sastav muzeja ulazi i Botanička bašta.
 
Bosanski stećci krase prostor ispred ulaza u muzej, u kojem se nalaze i predmeti sa dvora kraljevske dinastije Kotromanić, čuvena Sarajevska Hagada, te oko 4 miliona drugih eksponata, koji svjedoče o bogatom kulturnom i prirodnom naslijeđu BiH
 
Adresa: Zmaja od Bosne 3, Sarajevo 71000
 
CIJENE
  • Odrasli: 8KM
  • Studenti: 2KM (uz indeks)
  • Djeca predškolskog uzrasta – BESPLATNO
  • Djeca od 6 do 18 godina 2KM
  • Penzioneri 2KM
  • radnim danima za posjete u periodu od 18 do 19 h: 3 KM za sve uzraste.

Radno vrijeme

  • od utorka do petka: 10.00 – 19.00 sati
  • vikendom: 10.00 – 14.00 sati

Ponedjeljkom muzej ne radi.

Više informacija možete naći OVDJE.

Historijski muzej

Historijski muzej BiH kroz arhivsku građu, dokumente, fotografije i razne predmete, tretira kompletnu historiju Bosne i Hercegovine, od prvog spominjanja imena Bosna (949. godine), pa sve do savremenog doba.

Kolekcija Muzeja podijeljena je u šest zbirki – zbirku arhivske građe, zbirku fotografija, zbirku trodimenzionalnih predmeta, zbirku umjetničkih djela, stručnu biblioteku i dokumentacioni centar.

Fond Muzeja broji oko 400.000 predmeta, među kojima su i brojni rariteti.

Cijena: 5 KM

Adresa: Zmaja od Bosne 5

Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti

Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH prikuplja, čuva i prezentira građu iz historije književnosti i pozorišne umjetnosti u BiH.

Osnovan je 1961. kao Muzej književnosti, a skoro deceniju kasnije, 1970. godine, Muzej je proširio svoju djelatnosti i na pozorišnu umjetnost BiH.

Smješten je u srcu Sarajeva, u staroj porodičnoj kući izgrađenoj sredinom 19. stoljeća. Kuća je prvobitno bila u vlasništvu porodice Skarić, a potom porodice Despić, čiji su članovi gradu Sarajevu pored ove poklonili i Despića kuću.

Muzejsku građu čine dokumenti, časopisi, knjige, fotografije stvaralaca, scenografske i kostimografske skice i sl. Stalnu postavku Muzeja čine Radna soba Silvija Strahimira Kranjčevića i Bosanska soba Petra Kočića, Hasana Kikića i Isaka Samokovlije. U prizemlju Muzeja djeluje izložbeni prostor Galerija Mak.

Adresa: Sime Milutinovića Sarajlije 7, Sarajevo 71000

Cijena: 2KM

Radno vrijeme: svaki dan, osim nedjelje, od 10.00 do 17.00. Stalna postavka ovog muzeja je trenutno zatvorena do marta mjeseca zbog obnove.

Više informacija možete naći OVDJE.

Muzej optičkih iluzija

Svijet koji prkosi objektivnoj stvarnosti, koji obmanjuje vaša čula i igra se s vašom percepcijom.

Od 2020. godine Sarajevo je bogatije za još jednu atrakciju – Muzej optičkih iluzija. Muzej nudi interaktivni pristup, posjetitelji sami mogu otkrivati prostorije i iluzije kao što su: Playroom sa mozgalicama, Beskonačni disko, Naopaka soba, Anti-gravity soba, Ames soba, RGB lights, UV soba…, a tu je i suvenir shop.

Adresa: Skenderija 28, Sarajevo 71000

Cijena ulaznice za studente: 9KM

Više informacija možete saznati na OVDJE.

Muzej Sarajeva

Muzej Sarajeva posjeduje devet tematskih zbirki, biblioteku, fototeku i pet depandansa: Svrzina kuća, Despića kuća, Brusa Bezistan, muzej “Sarajevo 1878-1918” i muzej Jevreja.

Na stranici muzeja možete pogledati virtualne izložbe iz svakog muzeja, izložbu starih zanata, bijele tabije, Sarajevskog atentata, tradicionalnih predmeta i sl: muzejsarajeva.ba

Cijena ulaza za sve muzeje osim za muzej “Sarajevo 1878-1918”  je 3,00 KM.

Cijena ulaza za Muzej “Sarajevo 1878-1918” je 4,00 KM.

Zajednička ulaznica za svih pet muzeja je 10,00 KM.

Radno vrijeme možete naći OVDJE.

Više informacija možete saznati OVDJE.

Muzej "Sarajevo 1878 - 1918"

Postavka muzeja “Sarajevo 1878-1918” prikazuje Sarajevo i BiH tokom austrougarske vladavine. Sarajevski atentat, koji je bio povod za početak Prvog svjetskog rata, desio se upravo ispred zgrade u kojoj se danas nalazi ovaj Muzej. Rat je doveo do raspada Austro-Ugarske monarhije i kraja njene vladavine u BiH. Stalna izložba prikazuje: otpor okupaciji, kulturu življenja, atentat na prijestolnasljednika Franca Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju, Prvi svjetski rat…

Adresa: Zelenih beretki 1

Svrzina kuća

Svrzina kuća je jedan od najreprezentativnijih sačuvanih primjera stambene arhitekture iz osmanskog perioda (18. stoljeće) u Bosni i Hercegovini, iz vremena kada su se kuće dobrostojećih dijelile na javni dio (selamluk) i porodični dio (haremluk).
 
Prvobitno je kuća pripadala uglednoj sarajevskoj porodici Glođo, čiji je posljednji muški član, zbog neposlušnosti osmanskim vlastima, prognan u izgnanstvo, pa je kuća ženidbenim vezama prenesena u vlasništvo porodice Svrzo.
 

U Svrzinoj kući se u ljetnom periodu osim stalne muzejske postavke često mogu pogledati izložbe, koncerti i predstave.

Adresa: Glođina 8

Despića kuća

Despića kuću, čiji je najstariji dio izgrađen još u 17. stoljeću, poklonio je gradu Sarajevu krajem 60ih godina prošlog stoljeća Pero Despić.

Kao dio stalne postavke, u Despića kući je postavljena izložba „Heroj Valter“ o Vladimiru Periću – Valteru, vođi pokreta otpora nacističkoj okupaciji Sarajeva. Izložba prikazuje njegove lične predmete, te Sarajevo i okolinu u vrijeme trajanja Drugog svjetskog rata. Autor izložbe je Igor Radovanović.

Porodica Despić je pored Despića kuće gradu Sarajevu poklonila i kuću u kojoj se danas nalazi Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti.

Adresa: Despićeva br. 2

Brus bezistan

Izgrađen za vrijeme Rustem-paše velikog vezira Sulejmana Veličanstvenog. Objekat je služio za prodaju svile koju je sam osnivač proizvodio u Bursi.

Stalna postavka muzeja Brusa bezistan hronološki predstavlja arheološki materijal iz prahistorije, antike i srednjeg vijeka, dok se na galeriji nalaze eksponati iz osmanskog i austrougarskog perioda.
Pored predmeta iz neolitskog naselja Butmir i mikenske keramike iz željeznog doba sa Debelog brda, Muzej čuva “Ilidžansku pateru” – fragmente posude iz 2. stoljeća n.e, sa najstarijim prikazom ljiljana pronađenim u BiH, kao i vrijednu opremu osmanskog ratnika…

Adresa: Abadžiluk 10

Muzej Jevreja

U Muzeju Jevreja čuvaju se eksponati koji svjedoče o višestoljetnom prisustvu Jevreja na prostoru BiH, te o ogromnom doprinosu kojeg su pripadnici ovog naroda dali razvoju Bosne i Hercegovine.

U sklopu zbirke ovog muzeja nalaze se obredni predmeti sa inskripcijama, srebreni okovi molitvenika, svitci u srebrnim kutijama, svjećnjaci-hanukije ali i rukopisi, bračni ugovori, molitvenici, te dijelovi zaostavštine istaknutih bh. Jevreja – naučnika i umjetnika, kao što su: Kalmi Baruh, Danijel Ozmo, Marsel Šnajder, Isak Samokovlija. Poseban dio zbirke posvećen je velikom stradanju Jevreja Bosne i Hercegovine tokom Drugog svjetskog rata.

Adresa: Velika Avlija bb

Muzej Alije Izetbegovića

Muzej Alija Izetbegović posvećen je liku i djelu prvog predsjednika nezavisne Bosne i Hercegovine. Muzej je smješten u Kapi-kulama Ploča i Širokac, koje su ostaci utvrđenog Starog grada Vratnika, izgrađenog u 18. stoljeću.  U kuli Ploča prikazan je život Alije Izetbegovića kroz tekst i fotografije. Kula Širokac posvećena je Aliji Izetbegoviću kao vrhovnom komandantu i organiziranju odbrane od agresije na BiH.

Muzej je zbog obnove zatvoren za posjetioce do daljnjeg.

Više informacija možete saznati OVDJE.

Muzej ratnog djetinjstva

Zbirku Muzeja ratnog djetinjstva čine eksponati koji pričaju zanimljive i potresne priče o tome kako je djeci bilo odrastati tokom rata koji je u Bosni i Hercegovini bjesnio od 1992. do 1996. godine.

Muzej ratnog djetinjstva je osvojio jednu od najprestižnijih nagrada u muzejskoj industriji – Muzejsku nagradu Vijeća Europe 2018.

Osnovu današnje kolekcije Muzeja čini materijal prikupljan od 2010. godine za potrebe pisanja knjige „Djetinjstvo u ratu: Sarajevo 1992 – 1995“, autora Jasminka Halilovića, koja je objavljena 2013. godine.

Cijena ulaznice za studente: 8 KM

Adresa: Logavina 32

Više informacija možete saznati OVDJE.

Galerija 11/07/95

Galerija 11/07/95 svojim posjetiteljima nudi dokumentarno – umjetničku interpretaciju događaja koji su se desili u julu 1995. godine, pozivajući ih da ne budu samo pasivni posmatrači eksponata, već živi svjedoci užasa i nepravde.

Cijena ulaznice: 12 KM

Adresa: Trg fra Grge Martića 2/III

Više informacija možete saznati OVDJE.

Tunel spasa

Sarajevski ratni tunel bio je jedina veza opkoljenog Sarajeva sa ostatkom svijeta od jula 1993. do završetka opsade Sarajeva, krajem februara 1996. godine.

Nakon rata dio tunela u dužini od oko 20 metara postao je muzej, koji čuva brojne eksponate iz vremena opsade Sarajeva, najduže opsade jednog grada u historiji modernog ratovanja.

Adresa: Tuneli 1, 71210 Ilidža

Cijena: 10KM

Više informacija možete saznati OVDJE.

Friend Indeed je program koji su osmislile polaznice Nahlinog kluba mladih Tignum s ciljem pružanja podrške studenticama – brucošicama iz drugih gradova koje tokom studija žive u Sarajevu, ali i studenticama koje su iz Sarajeva, a potrebna im je određena podrška i pomoć.