fbpx
  svaki dan, osim subote, 11.30-21.00
 E-mail: info@nahla.ba      +387 33 710 650

Tignumov kamp: djevojke iz tri grada na jednom mjestu

U Sarajevu je od 11. do 13. novembra održan kamp za djevojke iz Nahlinog kluba mladih Tignum – kao nagrada za njihovu ažurnost i posvećenost tokom godine. Ovaj kamp je bio idealno mjesto za djevojke iz različitih gradova da se upoznaju i zbliže, uče jedna od druge, ali i jedna o drugoj.

Za nahla.ba pripremila Sumeja Mehmedović, koordinatorica programa za mlade u Edukacijskom centru “Nahla” Tuzla

U kampu su učestvovale djevojke iz Nahlinog kluba mladih iz tri grada: Sarajeva, Bihaća i Tuzle. Tokom trodnevnog boravka imale su priliku da zajedno prođu niz radionica o značaju i važnosti komunikacije i riječi koje koristimo/biramo, porodičnim odnosima, aktivizmu i motivaciji za aktivizam, a koje su realizovale predavačice s dugogodišnjim iskustvom u radu s mladima: Azra Ibrahimović, Elma Avdić i Lejla Boškailo. Osim radionica, boravak u kampu upotpunio je i niz drugih interaktivnih sadržaja koje su doprinijele boljem upoznavanju i umrežavanju Tignumki iz sva tri grada kao što su: projekcija i analiza filma, odlazak u grad, zajednička duhovnost, jutarnja gimnastika…, a koje su rezultirale nezaboravnim uspomenama na zajednički vikend. Treći i posljednji dan susreta djevojkama se obratila i osnivačica „Nahle“ Sehija Dedović koja im je skrenula pažnju na važnost bavljenja aktivizmom i njihovu ulogu u društvu kao ambasadorica pozitivnih vrijednosti koje su stekle tokom svog dvogodišnjeg boravka u klubu mladih.

O tome koliko je ovaj kamp bio značajan za djevojke naglasila je i Lamija Alić, članica kluba mladih Tignum u Tuzli.

„Tignumov kamp za mene, kao i za druge djevojke, bio je nezaboravno iskustvo. To je jedan od onih događaja koji vam obilježe godinu, a obogate život. Upoznala sam mnogo predivnih djevojaka, a ojačala već postojeća prijateljstva. Svima nam je dobro došlo da razbijemo svoju svakodnevnicu programom koji je bio osmišljen tako da nam ponudi najbolji balans između formalnog, informativnog i neformalnog, opuštenijeg dijela. Sve teme koje smo obradili kroz radionice su nešto što bi svako od nas trebao da osvijesti, a često nema priliku. Stoga smatram da smo kročivši u ovu priču ujedno zakoračile u neistražene dijelove sebe i jasnije spoznale ko smo to mi, kao individue i kao kolektiv. Dobila sam jednu novu dozu motivacije da društveni, ali i individualni aktivizam učinim prioritetom u svome životu i zahvalna sam što sam imala priliku da pronađem zajednicu u kojoj mogu usmjeriti svoje talente ka zajedničkom dobru.“ – istakla je Lamija.

Almedina Muratović, Tignumka iz Bihaća, istakla je da je ovo bilo jedno pozitivno iskustvo koje joj je omogućilo da izađe iz zone komfora i promijeni svoje stavove:
„Kao osoba koja je prilično introvertna i nikada nije učestvovala u ovakvoj vrsti druženja, odlučila sam da se okušam u nečem novom i promijenim neke od svojih sad već "zastarjelih" stavova. Tako sam ja, mlada osoba, željna novih znanja i iskustava zaista i naučila nove stvari, upoznala divne mlade djevojke iz Tuzle i Sarajeva i u svoj rodni Bužim ponijela još jedno iskustvo.“

Klub mladih Tignum već više od deceniju generira i okuplja zajednicu mladih žena spremnih da svojim radom i djelovanjem društvo mijenjaju nabolje. Kroz svoj rad nastoji motivirati mlade žene na aktivno djelovanje u zajednici uz prethodno istraživanje problema, pomoći im da se lično i profesionalno usavrše i uzmu učešće u dešavanjima na lokalnom i međunarodnom nivou iz oblasti ljudskih prava, prava žena, slobode vjere, socijalnog poduzetništva, IT-ja, ekologije i drugih oblasti.

Promjena počinje od nas samih, a na vama je da Nahlu i klub mladih Tignum učinite dijelom tog procesa i budete dio ove lijepe priče te svojim radom i trudom donesete pozitivne promjene koje su potrebne ovom društvu.