fbpx
  svaki dan, osim subote, 11.30-21.00
 E-mail: info@nahla.ba      +387 33 710 650

Sarajevo: Za humanije društvo!

Ulična akcija “Nije izbjeglička kriza, nego ispit ljudskosti” u organizaciji Regionalne inicijative “Vjernici za mir” i Centra za edukaciju i istraživanje Nahla, održana je danas na Trgu Oslobođenja – Alija Izetbegović u Sarajevu povodom 2. oktobra – Međunarodnog dana nenasilja.

Izvor: Federalna novinska agencija – FENA

Predstavnica CEI Nahle Amina Šljivo-Bećić istaknula je da se nacionalizam i populizam nerijetko povezuju i opravdavaju vjerničkim identitetima.

Kao ‘vjernici za mir’ u vjerama pronalazimo samo poruke mira i trebamo da pomažemo jedni drugima bez obzira na razlike”, pojasnila je.

Također, naglasila je da su vjernici danas, stojeći u šutnji na ulici, pokušali upozoriti javnost i političke donositelje odluka da u rasprave o sudbini izbjeglica ne zaborave integrirati humanost kao važan vrijednosni temelj europske kulture.

Predstavnica regionalne inicijative “Vjernici za mir” Azra Ibrahimović istaknula je da ta inicijativa predstavlja grupu vjernika različitih pripadnosti iz regije koji u svim religijama traže poticaj na nenasilje i izgradnju mira.

Osvrnula se i na slučajeva nasilnog ponašanja prema izbjeglicama, ističući da svi građani u regiji moraju prevazići strah od stranaca i pokazati ljudskost.