fbpx
  svaki dan, osim subote, 11.30-21.00
 E-mail: info@nahla.ba      +387 33 710 650

Roditeljstvo u digitalnom dobu: kako graditi zdraviji pristup tehnologiji

Kvalitetan odnos vaše porodice kad je u pitanju korištenje tehnologije i ekrana možete postići zajedničkim razgovorom o dnevnoj upotrebi telefona, laptopa, interneta i slično, kao i osnovnim pravilima i principima koja se prilikom njihovog korištenja trebaju poštovati. Donosimo vam nekoliko koraka koji vam mogu pomoći u tom procesu.

Za nahla.ba prevela i prilagodila Amina Mujela-Botić

Izvori: https://raisingchildren.net.au, https://www.healthychildren.org

Ako su članovi vaše porodice razvili kvalitetan odnos u korištenju ekrana, onda ih koristite na način koji je: dobar za vaše porodične odnose, odgovarajući za vaše individualne potrebe i interese i odgovarajući za vaše godine. Neki od načina da to postignete su:

1. Budite dobri uzori u korištenju ekrana

Vaše korištenje ekrana, kao i način na koji govorite o svom telefonu, tabletu, laptopu ili TV-u šalje djetetu snažne poruke o položaju koji ekrani igraju u vašem životu. Naprimjer, ako isključite telefon za vrijeme obroka, vaše dijete uči da vam je fokusiranje na porodicu vrlo važno.

Praćenje lične upotrebe ekrana vam može pomoći da bolje razumijete poruke koje njihovim korištenjem šaljete svojoj porodici. Ako na telefonu imate mogućnost mjerenja vremena koje ste proveli koristeći ga, možete mjeriti svoje vrijeme dnevnog korištenja telefona, a na to možete potaknuti i svoje dijete. Zajedno možete usporediti vašu upotrebu telefona i razgovarati o potencijalnim promjenama i poboljšanjima.

Također, dobro je s djetetom razgovarati o aplikacijama koje koristite, ljudima i grupama koje pratite ili zanimljivim stvarima koje ste pročitali, što će vam pomoći da kod kuće stvorite sigurno okruženje za svoje dijete, u kojem je uredu i prihvaćeno otvoreno razgovarati o upotrebi ekrana.

2. Upoznajte svoje dijete kao korisnika/cu tehnologije

Upoznavanje djeteta kao korisnika/ce tehnologije pomoći će vam da razumijete djetetove interese, potrebe i brige kad je u pitanju korištenje ekrana. To možete učiniti tako što ćete zamoliti dijete da s vama razgovara o tome kako i u koje svrhe koristi ekrane.

Možda ćete otkriti da vaše dijete koristi ekrane na načine koje vi jednostavno ne razumijete, pa možete zamoliti svoje dijete da vas nauči kako igrati neku online igricu, kako biste bolje razumjeli zašto se neka igra toliko dopada vašem djetetu.

3. Ne koristite ekrane za smirivanje djeteta

Ekrani mogu biti vrlo efektivni jer vaša djeca sjede na jednom mjestu i tiho gledaju online sadržaje, međutim, ovo ne bi trebao biti glavni i jedini način na koji ćete smiriti i „dovesti svoje dijete u red“.

Djecu treba naučiti kako da prepoznaju svoje intenzivne osjećaje, ali i kako da se nose s njima. Potrebno je pomoći djetetu da pobijedi dosadu, a kod intenzivnih emocija pomoći djetetu da se smiri disanjem i razgovorom o osjećanjima, ili drugim načinima na koje može usmjeriti svoje emocije u pravom smjeru.

4. Birajte kvalitetan sadržaj

Prilikom korištenja ekrana držite se kvalitetnog sadržaja koji je u skladu s interesima vašeg djeteta, koji budi njegovu maštu ili nadograđuje nešto što uči u školi.

Ohrabrite dijete da koristi kvalitetne aplikacije, igre, TV emisije, filmove i YouTube videozapise tako što ćete zajedno razgovarati o informacijama, idejama i aktivnostima koje ste pronašli ili pročitali u različitim medijima. Također, možete pomoći djetetu da donese kvalitetne odluke o korištenju web platformi, tako što ćete mu pokazati kako pronaći pouzdane recenzije za digitalni sadržaj koji mu se nudi.

Neka vaše dijete posmatra vaš proces odlučivanja o tome šta ćete koristiti i gledati. Važno je i razgovarati o svojim izborima s djetetom.

Vjerovatno imate mnogo ekrana u svom domu, zato budite svjesni onoga što vaše dijete može vidjeti. Naprimjer, neke slike na vijestima ili u videoigrama mogu biti prilično nasilne i uznemirujuće, čak i za malu djecu koja ne razumiju ono što vide.

5. Dogovorite pravila korištenja ekrana u porodici

Pravila su načini upravljanja vremenom i upotrebom ekrana u vašoj porodici. Ona mogu pomoći i vašim prijateljima i porodici da razumiju očekivanja vaše porodice u pogledu trajanja i sadržaja kojeg gledamo na ekranima.

Nekoliko pitanja vam mogu poslužiti kao smjernice za uspostavljanje pravila upotrebe ekrana među članovima vaše porodice:

  • Kada i gdje se uređaji mogu koristiti u vašem domu? Naprimjer, ekrane možete koristiti u dnevnom boravku, a izbjegavati njihovo korištenje u spavaćim sobama.
  • Da li su određene web stranice, igre i aplikacije zabranjene? Koje i zašto?
  • Koje informacije je uredu dijeliti na svojim društvenim mrežama?
  • Postoje li neke igre ili filmovi koje ne treba gledati u prisustvu mlađe djece?
  • Koje su posljedice za članove porodice koji prekrše neko od pravila?

Vaša pravila o upotrebi ekrana bi trebala biti dovoljno fleksibilna i prilagođena danima kad dijete ide u školu, kao i vikendima i praznicima. Dok pripremate pravila, uzmite u obzir i promjenjive potrebe i interese vašeg djeteta u različitim životnim dobima. Također, pomozite svom djetetu da shvati da u ovisnosti o godinama članova porodice, mogu postojati i različita pravila u korištenju ekrana.

Bilo bi jako korisno da periodično i prilikom kupovine novog uređaja analizirate i napravite eventualne promjene pravila, kako biste bili sigurni da ona i dalje zadovoljavaju potrebe svih članova porodice.

6. Koristite ekrane zajedno

Provođenje vremena za ekranom zajedno sa svojim djetetom može biti sjajan način za izgradnju povjerenja, povezanosti i vaše međusobne komunikacije, zato što na ovaj način učite i saznajete više o svom djetetu, a dijete prepoznaje da su vam njegovi interesi bitni.

Evo i nekoliko ideja za zajedničko korištenje ekrana:

  • Možete zajedno na internetu pronaći nešto što vas oboje zanima, npr., načine kako provesti vikend.
  • Igrajte neku online igricu sa svojim djetetom. Lijepo ćete se zabaviti, a to može biti i igrica koju igrate samo kad ste zajedno, u okviru svoje porodice.
  • Preuzmite neku muzičku aplikaciju, a zatim razgovarajte o muzici koju oboje slušate.
  • Neka vas dijete nauči kako igrati neku online igru u kojoj uživa ili neka vam pokaže svoje omiljene aplikacije ili web stranice.

Za kraj, ne zaboravite, djeca će biti djeca i pravit će mnoge greške u poštivanju pravila koja ste postavili. Pokušajte biti suosjećajni prema svom djetetu kad pogriješi i nastojte iz greške izvući poruke koje će mu koristiti u kasnijem korištenju ekrana.

Ukoliko želite dodatno obogatiti svoje znanje prijavite se na besplatnu radionicu „Moja umrežena porodica – kako živjeti vrijednosti u digitalnom dobu?“ koja će se održati u prostorijama CEI Nahla u nedjelju, 16. maja.

PRIJAVI SE!