fbpx
  svaki dan, osim subote, 11.30-21.00
 E-mail: info@nahla.ba      +387 33 710 650

Protiv stresa pisanjem dnevnika!

Kad životni izazovi postanu nadmoćni, žene često shvate da im razgovor o stresu pomaže da ga realno sagledaju. Kako god, postoji još jedan odličan način da svakodnevno kontrolišemo svoje misli i donošenje odluka: pisanje dnevnika.

Izvor: healthywomen.org Prevela i prilagodila: Amela Melkić

Ne mislim na pisanje dugih i detaljnjih priča iz našeg svakodnevnog životnog iskustva. Pisanje dnevnika je jednostavan čin bilježenja događaja i osjećaja iz vašeg života na papiru, laptopu, računaru, ili štampaćoj mašini. Vaš dnevnik vam može pomoći da sagledate svoje svakodnevne vještine življenja. Daje vam priliku da razmislite o iskustvima/događajima koje ste zapisali.

Pisanje dnevnika vam može pomoći pri nošenju sa stresorima (uzrocima stresa) o kojima vam nije ugodno pričati s drugima. Psiholozi su dokazali da pisanje dnevnika poboljšava funkciju imuniteta i može mijenjati tok hroničnih stanja kao što su reumatski artritis i astma.

Ovdje su neki savjeti kako da počnete:

  • Tema – fokusirajte se na trenutne uzroke stresa. Pisanje o stresu pomaže vam da zastanete i jasnije razmotrite svoje opcije.
  • Tehnika – kako bi se poboljšalo zdravlje i umanjio stres, u dnevniku bi trebale biti zapisane dvije stvari: prvo zapišite ono što se desilo, činjenice o objektivnom iskustvu; potom zapišite svoje osjećaje o tome sta se desilo, šta ste osjećali i zašto.
  • Sadržaj – Ne suzdržavajte se! Kontinuirano pišite otprilike 15 minuta bez cenzure, dok ne osjetite da ste izbacili sve vani.
  • Ton – Ne brinite. Samo pustite da sve izađe vani. Ne uznemiravajte se zbog pravopisa i gramatike. Pustite da teče i uživajte u procesu komuniciranja vaših osjećaja s papirom.
  • Kada? Pišite kad god želite ili imate potrebu za tim. Ako imate dnevnik ishrane kako bi pratili šta jedete, možete ga kombinirati sa svojim dnevnikom.
  • Koliko često? Pokušajte pisati 15 minuta dnevno, svaki dan.
  • Da li to podijeliti s drugima? Mudro je dnevnik zadržati za sebe. Ako pišete s namjerom da to podijelite s nekim, možda dođete u iskušenje da pišete toj osobi. Dnevnik je o vama i vaša vrsta samopomoći.
  • Mrzite pisati? – pokušajte se snimati na diktafon. Može biti korisno, ali je manje prikladno.
  • Kako ću se osjećati? Neko osjeća olakšanje, neko se osjeća depresivno dok piše dnevnik. Ovo će prestati, a vi ćete postići bolje razumijevanje sebe i svog života.

Zapamtite: Zapisivanje misli i osjećaja nije zamjena za profesionalnu terapiju. Ako mislite da ćete možda postati depresivni (ako vaša tuga i teški osjećaji ne nestanu ili utječu na vaše svakodnevno funkcionisanje) ili  ako patite od traume ili nekog drugog problema iz domena mentalnog zdravlja, potražite pomoć licenciranog profesionalca.

Pisanje dnevnika je forma preventivnog održavanja. To je druga alatka u vašoj kutiji s alatima za otpor stresu. Kupite sebi lijep dnevnik ili napravite elektronski i počnite s pisanjem.