fbpx
  svaki dan, osim subote, 11.30-21.00
 E-mail: info@nahla.ba      +387 33 710 650

Obuka za asistentice u računovodstvu ruši rekorde – više od polovine polaznica već dobilo posao

Povodom uspješnog završetka besplatne, petomjesečne Obuke za asistenticu u računovodstvu u petak, 22. oktobra 2021. godine u multimedijalnoj sali Centra za edukaciju i istraživanje „Nahla“ realizirana je svečana dodjela certifikata prvoj generaciji polaznica ove obuke.

Pripremila: Emina Lakić

Na svečanosti povodom završetka obuke promovirano je 14 novih asistentica u računovodstvu koje su spremne započeti svoj put izgradnje karijere u ovoj oblasti, a s ponosom možemo reći da je taj put za neke od njih započeo prije samog završetka obuke – devet od četrnaest polaznica koje su uspješno završile obuku zaposlilo se još prije dobijanja certifikata. Kako je sve počelo?

U Nahli vjerujemo da je edukacije neophodno kreirati u skladu sa stvarnim potrebama tržišta. Stoga konstantno analiziramo stanje na terenu, svjesni da usljed brzih promjena na tržištu stjecanje novih znanja, vještina i kompetencija kroz neformalne oblike obrazovanja često predstavlja ključni odgovor i konkurentsku prednost. Obuka za asistenticu u računovodstvu je rezultat jedne takve analize. Ova obuka je dio Nahlinog strateškog opredjeljenja i doprinos smanjenju nezaposlenosti žena kroz perspektivna zanimanja i vještine koje zahtijeva tržište rada.

Prepoznajući neusklađenost između ponude i potražnje u računovodstveno-administrativnom sektoru, a u saradnji s dugogodišnjom partnerskom organizacijom DVV International – Ured za BiH, koja kao i mi već dvije decenije intenzivno radi na unapređenju neformalnog obrazovanja odraslih zajedno s vladinim i nevladinim sektorom, kreirali smo program obuke za asistenticu u računovodstvu putem koje će polaznice steći praktična znanja za obavljanje radnih zadataka u kompanijama koje imaju interno računovodstvo ili kao ispomoć eksternom računovodstvu. Na izradi nastavnog plana i programa, pored profesorica mr. sc. Sanite Delić, CR i mr. sc. Melise Ališa, CR, radila je i andragoškinja dr. Amina Isanović Hadžiomerović s Filozofskog fakulteta UNSA koja je bila zadužena da taj program bude usklađen sa Zakonom o obrazovanju odraslih i s andragoškim standardima.

Smatramo da institucije koje provode formalno obrazovanje dobro rade svoj posao, ali da su centri neformalnog obrazovanja, kao što je i sama Nahla, iznimno važni jer oni upotpunjavaju one dijelove koje formalno obrazovanje zbog nekog svog sistemskog ustrojstva nije u mogućnosti da prati, kao što su segmenti same prakse i trendova u određenim oblastima koji se danas dešavaju izuzetno brzo i ti centri predstavlju neku vrstu poveznice, mosta između formalnog obrazovanja i realnog tržišta. I zato je bitno da vladini i nevladini akteri zajedničkim snagama intenzivnije krenu ka popularizaciji obrazovanja odraslih i to je ono na šta konstantno pozivamo,
istakla je izvršna direktorica CEI NAHLA Elvira Leka.
U okviru konkursne procedure koja je provedena u mjesecu maju 2021. godine pristiglo je preko 90 prijava. Nakon procesa selekcije – ulaznog testiranja i intervjua, 15 polaznica, nezaposlenih žena s područja Kantona Sarajevo dobilo je mogućnost, zahvaljujući DVV International – Ured za BiH, besplatno pohađati standardizovanu i kontinuiranu obuku. I prva generacija obuke za asistenticu u računovodstu polovinom maja 2021. započela je svoj put ka otkrivanju tajni poslovnih okruženja digitalnog doba.
 
Obuka za asistenticu u računovodstvu je realizovana od maja do oktobra 2021. i obuhvatila je 120 časova iz sljedećih oblasti: vođenje poslovne dokumentacije, finansijsko knjigovodstvo, robno-materijalno knjigovodstvo, blagajničko poslovanje, PDV evidencije, obračun plata, obračun drugih angažmana u skladu s važećim propisima (Ugovor o djelu, Autorski ugovor, Ugovor o privremenim i povremenim poslovima, Stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa), stalna sredstva, izvodi, obračun računovodstvenog rezultata. Ono što daje dodatnu vrijednost ovoj obuci je da su polaznice obuke imale priliku steći i osnovna znanja za rad u naprednom ERP poslovno-informacionom sistemu PANTHEON.
 

Cjelokupne promjene koje su se dešavale 2020/2021. godine ubrzale su proces digitalizacije svih preduzeća koja su se borila za opstanak na tržištu. Samom digitalizacijom i rad računovođa i asistenata se mijenja. Uspostavljanjem edukacijskog partnerstva s vodećim ponuđačem jezički i zakonodavno lokalizovanog ERP softvera u Adriatic regiji – Datalab BH d.o.o., polaznice obuke imale su priliku upoznati se sa sistemom koji je u potpunosti odgovorio na izazove i prilike digitalne transformacije – naprednim ERP poslovno-informacionim sistemom – PANTHEON.

Mi smo jedna od rijetkih obrazovnih institucija koje imaju PANTHEON licence za edukacijske svrhe, poslovno-informacioni sistem koji koriste računovodstvene agencije i računovođe u svom radu. Iskreno se nadam da će polaznice iskoristiti benefit znanja i vještina koje su stekle u radu u Pantheonu jer je to softversko rješenje koje je u Adriatic regiji najzastupljenije i apsolutno je usklađeno s posljednjim zakonskim izmjenama , naglasila je Elvira Leka.

Anes Čerkez, projekt koordinator DVV International – Ured u BiH, koji je u čitavom ovom višemjesečnom procesu edukacije bio uvijek dostupan da sasluša sve inicijative, želje i zahtjeve polaznica i vrlo otvoreno prihvatao ideje za neke dodatne edukacije i unapređenja u onim segmentima koji su se pokazali kao slabija karika polaznicama u toku nastave, u svom obraćanju je, između ostalog, rekao:

DVV je, prije svega, veliki prijatelj, a i velika podrška CEI Nahla već više od 8 godina. Mislim da je u ovom procesu izgradnje sistema obrazovanja odraslih onoliko koliko je DVV bio partner Nahli, toliko i Nahla bila partner DVV-u. Zapravo, Nahlu i jesu prepoznali kao važnu kariku u obrazovanju odraslih u Kantonu Sarajevo, ali i u Bosni i Hercegovini, ne samo nadležne institucije, već i polaznice, kao Nahlina ciljna grupa, ali ono što je jako zanimljivo onima koji se bave tržištem - i drugi organizatori obrazovanja odraslih koji nude svoje programe istoj ciljnoj grupi. Pokazale ste veliki napredak u svom znanju i vještinama što se tiče ove teme, ali vidi se i veliki napredak na nekom ličnom planu koji vam je obuka donijela. To je ono zbog čega mi zaista cijenimo programe koje provodi CEI Nahla i zbog čega ih uvijek rado podržimo. Želim iskreno da vam čestitam jer vjerujem da nije bilo nimalo jednostavno, prvenstveno tematika ovo obuke nije nimalo kreativna i zanimljiva nekome ko zaista ne želi da se time bavi, a vi ste pokazale da imate volju da stječete znanja i vještine u ovoj oblasti i radujem se da je nakon obuke već više od 50% vas dobilo neku vrstu zaposlenja.

Polaznica obuke Berina Borić, za koju smo na samoj svečanosti saznali da je deveta polaznica koja je dobila posao i da počinje raditi od ponedjeljka,  izrazila je želju da kaže nekoliko riječi:

Želim zahvaliti na prilici da budem dio ove priče. Ja sam bila neko ko je sanjao da nakon diplomiranja na Ekonomskom fakultetu UNSA odmah dobije posao. Međutim, to u stvarnosti nije bilo tako i suočila sam se s mnogim odbijenicama i razočarenjem. Zatim mi se pružila prilika da pohađam ovu obuku na kojoj smo stekli praktična znanja koja nismo mogli naučiti na fakultetu, a posebno bih istakla rad u programu Pantheon, jer sam zahvaljujući poznavanju rada u ovom programu pronašla svoje prvo zaposlenje. Prvo pitanje na razgovoru za posao je bilo znaš li raditi u Pantheonu i rekli su mi da je to bila moja prednost nad ostalim kanidatima jer je samo nas par imalo iskustva rada s Pantheonom. Također su rekli i da im se svidio moj CV koji mi je Amina, voditeljica Nahline poslovne zajednice, pomogla da sastavim u procesu karijernog savjetovanja. Čestitam i organizatorima i profesoricama na uspješnoj obuci.

Ono što našim obukama daje posebnu vrijednost jeste činjenica da se njihovim završetkom ne završava i naša briga o polaznicama. Nahlina pozitivna iskustva i dobri rezultati u zapošljavanju polaznica obuka otvaraju nove perspektive za kandidatkinje koje su uspješno završile obuku, pa su one, pored stjecanja znanja i vještina, dobile i priliku za povezivanje s poslodavcima i zapošljavanje kroz proces karijernog savjetovanja i povezivanja s tržištem rada uz podršku koju im je dala Nahlina poslovna zajednica.

Na početku mog rada s vama u jednom trenutku sam se bila čak i rastužila, zato što je bio primjetan manjak samopouzdanja kod vas, tačno se vidjelo kao da vas je neko uvjerio da je vaš plafon tu i da vi možda ne biste trebale dalje. S mnogima od vas morala sam da ponovo istražujem sva vaša iskustva, posebno jer su ih neke bile potpuno zaboravile ili zanemarile. Smatrale ste da vaša iskustva nisu relevantna ili da recimo neko iskustvo koje ste same stekle nije važno: to što ste počele freelancati, same naučile neki program i sl. Morale smo osvijestiti da je svaka ta prodajna vještina, svaka komunikacija, svaki problem koji ste riješile na svom radnom mjestu ustvari nešto što se može pretvoriti u kompetenciju i nešto što je stvarno važno kad počinjemo na bilo kojem novom radnom mjestu. Sam taj prvi susret na našem karijernom savjetovanju bio je baziran na tome da dobro pretresemo sva ta životna i poslovna iskustva, a potom smo radili na CV-ju i na pripremi za sami intervju. I mogu samo reći da sam stvarno bila ponosna da je nakon ta dva susreta karijernog savjetovanja i nekoliko dodatnih konsultacija osam vas dobilo zaposlenje na različitim pozicijama.

Na kraju vam želim poručiti - počnite, puno je prilika. Važno je da počnete aplicirati, pripremite se kao da će vas sutra zovnuti na razgovor, od toga da imate ispeglanu i spremnu onu "the" kombinaciju u ormaru do toga da imate spreman elevator pitch od 30 sekundi u kojem ćete se prodati i dajte više incijative, budite otvorene i vjerujte u sebe. Vi ste potpuno spremne, jako kompentetne i imate izvrsne socijalne vještine i voljela bih da vjerujete u sebe barem onoliko koliko ja vjerujem u vas. Vjerujem da će svaka od vas, ako se samo malo više potrudi nego što je do sada, pronaći definitivno nešto o čemu je sanjala,
poručila je Amina Šljivo Bećić u svom obraćanju.

Izvršna direktorica CEI Nahla Elvira Leka prilikom dodjele certifikata uputila je i posebnu poruku polaznicama obuke:

Nastojimo vas motivirati da se vaš obrazovni put nastavi, da se on ovdje ne završi nego da se nastavi i iskreno se nadamo da ste prepoznale važnost neformalnog obrazovanja i da ste prepoznale važnost cjeloživotnog učenja kao koncepta koji se izuzetno cijeni i poštuje u svijetu, a koji je kod nas možda malo zanemaren. Znanje koje ste stekle je dinamično i iskreno vjerujem i nadam se da ćete nastaviti da ga nadograđujete. Dinamično utoliko što se propisi konstantno mijenjaju, što se oblik na koji vi aplicirate vaše znanje i vještine mijenja, ali nadam se da ste spremne i motivirane da se nastavite usavršavati i da ovaj vaš put tek počinje.

Vjerujemo da će i preostalih pet polaznica koje su uspješno završile Nahlinu obuku za asistenticu u računovodstvu uskoro imati priliku i primijeniti stečeno znanje u okviru profesionalnih angažmana.

 

Zahvaljujemo DVV International – Ured u BiH i Datalab BH d.o.o. koji su prepoznali značaj ove obuke i važnost edukacije žena u ovoj oblasti. Podrškom DVV International – Ured u BiH osigurano je besplatno pohađanje programa za 15 polaznica, nezaposlenih žena, a saradnja s Datalab BH d.o.o. omogućila je da polaznice dobiju praktična znanja u naprednom ERP poslovno-informacionim sistemu – PANTHEON koji je u potpunosti odgovorio na izazove i prilike digitalne transformacije.