fbpx
  svaki dan, osim subote, 11.30-21.00
 E-mail: info@nahla.ba      +387 33 710 650

Novi počeci – nove odluke!

Ovim tekstom nikako ne želimo nametnuti ideju da su postavljanje ciljeva i donošenje odluka na početku godine mandatorni niti da će od njih ovisiti vaš uspjeh, niti da se ovakve liste prave samo na početku kalendarske godine. Vrijeme i način birate sami!

Pripremila: Amina Šljivo Bećić, voditeljica Nahline poslovne zajednice

Na početku svake godine vrijeme je da zastanemo, pauziramo, osvrnemo se na najbolje i ne tako dobre momente u prethodnih 12 mjeseci. Najčešće, ovaj kalendarski početak služi i kao motivacija za pravljenje smislenih planova kojih želimo da se držimo motivirani cjelokupnom energijom koja donosi miris uspješnih početaka s prvim jutarnjim mrazevima.

Već u februaru nam mirišu jedino smogovi, a za većinu ciljeva smo naprasno odlučili da možda i nisu neophodni. Štaviše, cijeli koncept donošenja odluka nam sada donosi stres, a kraj godine ispratimo s uspjesima koji su spontano došli na red. Ovim tekstom nikako ne želimo nametnuti ideju da su postavljanje ciljeva i donošenje odluka na početku godine mandatorni niti da će od njih ovisiti vaš uspjeh, a niti da se ovakve liste prave samo na početku kalendarske godine. Vrijeme i način birate sami!

Postavljanje takvog plana poslužit će vam kao vodilja i za razvijanje nekih akcionih planova. Kao, naprimjer, kad niste sigurni koja je naredna vještina koju biste mogli usavršiti ili kojim projektima da se detaljnije posvetite ili pak šta biste mogli uraditi za sebe u slobodno vrijeme. U tom slučaju, ukoliko imate cilj ispred sebe i vaše akcije će biti usmjerenije ka njihovom ostvarivanju.

Znamo otprilike šta mogu biti ti ciljevi: naučiti novu vještinu – vezano ili nevezano za posao, osvježiti svoj CV kako biste dobili posao iz snova, počistiti fizičke i digitalne arhive kako biste imali manje stresa naredni put kad se približi rok za izvještaje, očistiti email inbox i održavati ga takvim, počastiti se karijernim savjetovanjem koje može pomoći da odredite svoj kurs, steći značajan certifikat ili postati član profesionalnih mreža. Mi želimo da vam pomognemo da uspješnije održite to obećanje dato sebi i ustrajete u ispunjavanju ovih ciljeva. Ciljeve, pak, sami određujete.

Odvojite vrijeme za samorefleksiju

Najteže će biti izboriti se s ciljevima s kojima niste u stopostotnom suglasju. Zapitajte se da li je taj cilj u skladu s vašim vrijednostima.

Karijerne savjetnice Peppercorn i Bereola savjetuju da započnete s popisom svojih vrijednosti. Recimo: vrijednost zajednice, autentičnosti, vjere; zaista bilo šta što je dio vašeg vrijednosnog sistema, nakon čega ćete zamisliti sliku sebe za godinu dana i zapitati se: Ko sam ja? S kim sam? Šta radim?; bez ikakvog ustezanja i osuda prema samima sebi.

Fokusirajte se na manje ciljeve

Preveliki ciljevi nas mogu jednostavno obeshrabriti i natjerati da dignemo ruke od svega. Stoga, razdvojiti te ciljeve u manje i realističnije je topla preporuka. Na taj način je manje zastrašujuće i doprinosi osjećaju uspjeha i vrijednosti, što će vas motivirati i za dalje.

Naprimjer, ako u narednoj godini želite pronaći posao, tri manje aktivnosti će pomoći u tome: osvježavanje CV-ja, dopunjavanje LinkedIn profila i selekcija tri kompanije kojima ćete svoj CV/LinkedIn profil poslati i bez konkursa kako bi znali da ste otvoreni za prilike. Dovoljno je da imate jednu do dvije ovakve aktivnosti na vremenski period od 3 mjeseca.

Angažujte osobe od povjerenja

Jako vam može pomoći da svoje nove odluke podijelite s prijateljem ili kolegom/icom od povjerenja koji vas mogu podsjećati i provjeravati dokle ste stigli s ispunjavanjem ciljeva i da slave sa vama svaki vaš napredak.

Možete kreirati Google doc koji ćete podijeliti s njim/njom i gdje ćete pratiti progres, a mjesečno da zakažete zajednički brifing da se osvrnete na to. Jednostavno, potreban vam je saputnik u ovoj avanturi.