svaki dan, osim subote, 12.00-20.00
 E-mail: info@nahla.ba      +387 33 710 650

Muslimanki 5 miliona odštete

Amerikanka koja je prešla na islam dobila je 5 miliona dolara odštete od porote koja je utvrdila da je telekomunikacijski div AT&T stvorio neprijateljsko radno okruženje nakon njene promjene vjere.

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email

Tužbu protiv AT&T-a podnijela je 41-godišnja Susann Bashir iz Kansas Cityja tvrdeći da su je nadređeni sistematski vrijeđali i diskriminirali nakon prelaska na islam 2005. godine, šest godina nakon što je počela raditi za kompaniju kao mrežni tehničar.

Nakon što je počela nositi maramu (hidžab) i odlaziti petkom u džamiju, njeni menadžeri i saradnici nazivali su je, između ostalog, i teroristkinjom te su joj govorili da će otići u pakao, rekla je njena odvjetnica Amy Coopman.

Šef ju je vrijeđao zbog nošenja marame, učestalo zahtjevajući da je skine, a jednom ju je uhvatio i fizički joj pokušao skinuti hidžab. Žena se požalila na takvo ponašanje i službeno podnijela tužbu tvrdeći da je diskriminirana, ali je 2010. dobila otkaz.

Nakon nekoliko dana saslušanja svjedoka i razmatranja, porota suda u okrugu Jackson u četvrtak je odlučila da AT&T mora platiti pet miliona dolara odštete ovoj 41-godišnjakinji.

Portparol AT&T-a Marty Richter najavio je da će se kompanija žaliti. “AT&T je nacionalno priznati lider u različitosti radne snage, na što smo jako ponosni. Ne slažemo se s presudom i planiramo žalbu”, rekao je Richter nakon što je u petak objavljena sudska odluka.

Odvjetnica Amy Coopman rekla je da je dosuđena odšteta izuzetno značajna za njenu klijenticu, ali da će malo utjecati na AT&T, globalnu korporaciju koja obrće milijarde dolara. “Kompanija na papiru ima odličnu politiku. Da su se samo držali te politike, ništa od ovoga ne bi se dogodilo”, ustvrdila je  Coopmanova.

Bashirova je rekla da se nada da će njen slučaj pomoći da  ostali poslodavci postanu pažljiviji i brže reagiraju na pritužbe poput njenih.

“Nadam se da se drugi ljudi koji su diskriminirani neće više osjećati tako ranjivo”, rekla je ona. “Znat će da mogu dići glas .”