fbpx
  svaki dan, osim subote, 11.30-21.00
 E-mail: info@nahla.ba      +387 33 710 650

Mentoring za rast: Sanita Huseinbašić-Neimarlija i Sinmax d.o.o.

Ciklus inspirativnih razgovora s 20 poduzetnica, polaznica Nahlinog programa Mentoring za rast koji realiziramo uz finansijsku podršku Ministarstva privrede Kantona Sarajevo i u saradnji s partnerskim portalom Bizbook.ba nastavljamo sa Sanitom Huseinbašić-Neimarlija i Sinmax d.o.o.

Sanita Huseinbašić-Neimarlija vlasnica je kompanije Sinmax d.o.o. koja se bavi maloprodajom i veleprodajom namještaja i iza koje je devet uspješnih mjeseci poslovanja. Sinmax d.o.o čini tim mladih i ambicioznih ljudi koji, prije svega, stvaraju novu vrijednost i otvaraju nova radna mjesta.

Kad si prvi put poželjela da imaš svoj biznis?

Ideja o vlastitom biznisu bila je prisutna nekoliko godina, s tim da se prvobitno radilo o poslovima vezanim za računovodstvo. Iz straha od nedostatka dovoljno znanja i iskustva, ideja nije nikada realizovana.

Kako se rodila ideja za tvoj biznis (iz ljubavi, trenda, istraživanja potreba tržišta)

Poslije dugogodišnjeg iskustva u oblasti proizvodnje i trgovine namještajem, rodila se ideja o otvaranju salona namještaja.

Jesi li naišla na odobravanje okoline kad si krenula u poduzetništvo? Šta bi preporučila osobama koje nemaju podršku svojih najbližih ili kolega/ica iz branše, a žele se ostvariti u poduzetništvu?

Nakon što su saznali za ideju o pokretanju vlastite firme, moja porodica je smatrala da je sigurnije da potražim posao u nekoj drugoj firmi, a ne da riskiram s vlastitom. Nakon što sam ipak otvorila firmu, pružili su mi podršku.

Zaista nije jednostavno upustiti se u ovakvu avanturu, ali se na kraju isplati, zato, svi oni koji imaju dobru ideju, samo naprijed!

Koji je najbolji poslovni savjet koji si dobila?

Muž mi je najveća podrška u poslu i svi njegovi savjeti su mi važni. Ono što bih izdvojila je:  Najvažniji kapital koji imamo su naši zaposleni.

Šta smatraš najtežim u procesu pokretanja biznisa u našoj zemlji?

Najtežim u procesu pokretanja biznisa smatram trenutak donošenja odluke i rizikovanja da se osoba upusti u tu priču.

Koja te osobina najviše sputavala u početku karijere, a koja ti je najviše pomogla?

Osobina koja me je najviše sputavala u karijeri je potcjenjivanje sebe i svojih mogućnosti, a ono što mi je najviše pomoglo je to što sam vrijedna, uporna i što volim da učim.

Tvoj sveukupni utisak o ulozi CEI Nahla u ženskom poduzetništvu?

Moj prvi susret sa ženskim poduzetništvom u Nahli je program Mentoring za rast. Kroz ovaj program sam upoznala mnogo snažnih, samostalnih žena koje se bore s izazovima poduzetništva.

Nahlina poslovna zajednica nam je omogućila da se upoznamo, pružimo podršku jedne drugima te da podijelimo iskustva. Kroz brojne projekte koji su na raspolaganju svim ženama Nahla radi na osnaživanju žena i stvaranju novih prilika.