svaki dan, 12.00 – 20.00
 E-mail: info@nahla.ba      +387 33 710 650

Mentoring za rast: Ermina Turčinović i Trend

Ciklus inspirativnih razgovora sa 20 poduzetnica, polaznica Nahlinog programa Mentoring za rast koji realiziramo uz finansijsku podršku Ministarstva privrede Kantona Sarajevo i u saradnji s partnerskim portalom Bizbook.ba nastavljamo sa Erminom Turčinović i Trendom.

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email

Ermina Turčinović je vlasnica autoškole “Trend” koja postoji malo više od dvije godine. Autoškola “Trend” nudi obuku za “B” kategoriju i u svom timu ima dva instruktora: ženskog i muškog instruktora sa dvadesetogodišnjim iskustvom.

Kad si prvi put poželjela da imaš svoj biznis?

Želja za vlastitim biznisom se nije javila tako davno. Tokom rada u proizvodnji jedne firme s fiksnim radnim vremenom sam shvatila da bih voljela sama određivati svoje radno vrijeme i zadatke koje trebam obavljati.

Kako se rodila ideja za tvoj biznis (iz ljubavi, trenda, istraživanja potreba tržišta)

Ideja za otvaranjem autoškole je došla spontano, jednim pitanjem mog oca: “Da li bi ti to željela da radiš?”. Zapitala sam se, razmišljala, te shvatila da bih zaista voljela da se bavim tim poslom. Također da napomenem, u tom periodu sam još uvijek radila u firmi za proizvodnju. Smatram da je i to podstaklo moju želju za sopstvenim biznisom.

Jesi li naišla na odobravanje okoline kad si krenula u poduzetništvo?
Šta bi preporučila osobama koje nemaju podršku svojih najbližih ili kolega/ica iz branše, a žele se ostvariti u poduzetništvu?

Kad su u pitanju komentari i podrška okoline, naslušala sam se svega. Počevši od: ”Ti si pametna žena možeš ti to!”, pa sve do: ”Ma koga ćeš ti učiti da vozi?”. Ali, nisam se obazirala na to, imala sam u svojoj glavi da ja to mogu i da ja to želim i to mi je bilo najvažnije. Trudila sam se na samom početku, trudim se i dalje i moji napori se isplate. Uvijek mi se vrtilo po glavi: ”Ako ovo ne uspije, uspjet ćeš nešto drugo, ispod ovog neba ima mjesta za sve”. Nisam dala da me bilo ko niti bilo šta obeshrabri.

Koji je najbolji poslovni savjet koji si dosad dobila?

Najbolji poslovni savjet jeste da odustajanje nikada ne smije biti opcija, te da fokus uvijek treba biti na pozitivnim stvarima. Ako zaista nešto želimo i jako se trudimo da to dobijemo, uspjeh je zagarantovan. Poteškoća i prepreka će uvijek biti, ali pozitivnim stavom je lakše nositi se sa istim.

Šta smatraš najtežim u procesu pokretanja biznisa u našoj zemlji?

Najtežim u procesu pokretanja firme u našoj državi smatram papirologiju. Ko god pokreće vlastiti biznis ja mu preporučujem da se dobro naoruža strpljenjem.

Tvoj sveukupni utisak o ulozi CEI Nahla u ženskom poduzetništvu?

Moj utisak o CEI Nahla je odličan, oduševljena sam mentorima, programom, kao i samim pristupom. Preporučila bih ga svima, zaista jedno divno iskustvo koje mi je mnogo pomoglo u ličnom sazrijevanju.