fbpx
  svaki dan, osim subote, 11.30-21.00
 E-mail: info@nahla.ba      +387 33 710 650

Mentoring za rast: Azra Hodžić

Ciklus inspirativnih razgovora s 20 poduzetnica, polaznica Nahlinog programa Mentoring za rast koji realiziramo uz finansijsku podršku Ministarstva privrede Kantona Sarajevo i u saradnji s partnerskim portalom Bizbook.ba nastavljamo s Azrom Hodžić i obrtom “Ljepota i ponos hidžaba“.

Ljepota i ponos hidžaba” je obrtnička djelatnost  koja se bavi kreiranjem i dizajniranjem ženske odjeće i ženskih modnih dodataka.

Kad si prvi put poželjela da imaš svoj biznis?

Prije četiri godine kreirala sam Facebook stranicu pod nazivom “Ljepota i ponos hidžaba” s ciljem promocije i razvoja mog, tada malog, biznisa. Kroz te četiri godine, moj posao se povećavao te se rodila želja za konkretnim biznisom.  Od prošle godine  registrovana je obrtnička djelatnost u mom ličnom vlasništvu.

Kako se rodila ideja za tvoj biznis (iz ljubavi, trenda, istraživanja potreba tržišta)

Želja za vlastitim biznisom je došla sasvim spontano, najviše  zbog nesrazmjernog odnosa cijene i kvaliteta ženske odjeće na bosanskohercegovačkom tržištu. Ljubav prema šivenju i kreativnom izražavanju kod mene je prisutna od “malih nogu”. Kao djevojčica sam prekrajala i dodavala svoje detalje na odjeću, pokušavala da od nečega što imam napravim neki novi odjevni predmet. U 8. razredu osnovne škole upisala sam kurs šivenja i redovno ga pohađala s velikom voljom i istrajnošću.

Jesi li naišla na odobravanje okoline kad si krenula u poduzetništvo? Šta bi preporučila osobama koje nemaju podršku svojih najbližih ili kolega/ica iz branše, a žele se ostvariti u poduzetništvu?

Da, naišla sam na odobravanje i pozitivne reakcije osoba iz moje okoline. Najveća podrška na mom “poduzetničkom putovanju” je svakako moja najuža porodica, od samog početka pa sve do danas.
Svim poduzetnicima/ama koji žele pokrenuti vlastiti biznis poručila bih da ne odustaju od svojih ciljeva i  snova. Vrlo često nije lahko doći do zacrtanih ciljeva, ali ne predajite se! Upornost i rad  će dati svoje rezultate.

Koji je najbolji poslovni savjet koji si dobila?

Iskreno, još  nisam nikad dobila konkretan i dobar poslovni savjet. Sve sam sama učila postepeno kroz posao.

Šta smatraš najtežim u procesu pokretanja biznisa u našoj zemlji?

Najtežim smatram ogromnu i bespotrebnu birokratiju, na koju osoba potroši jako puno vremena koje je dragocjeno.