fbpx
  svaki dan, osim subote, 11.30-21.00
 E-mail: info@nahla.ba      +387 33 710 650

Je li vaše dijete prezauzeto?

Očito je da neka djeca imaju mnogo obaveza za koje nemaju dovoljno vremena. A ponekad je teško odrediti da li je to zbog tog što ih roditelji tjeraju ili zato što oni sami pokušavaju ići ukorak sa svojim vršnjacima. Ma šta da je uzrok, jedno je sigurno – neki aspekt njihovog života će biti ugrožen. Je li i vaše dijete prezauzeto?

Izvor: kidshealth.org

girl-holding-pencil-while-looking-at-imac-4144223

“Fudbal joj baš i ne ide niti joj se sviđa, ali ga igraju svi njeni prijatelji.“
“Ako propustim trening, čak i zbog odlaska doktoru, moram na klupu.“
“Kad moj sin ne bi imao neku vannastavnu aktivnost svaki dan, samo bi sjedio, jeo lošu hranu i igrao igrice po cijeli dan.“
“Ne volim lakros, ali se moram baviti njime jer će mi to koristiti prilikom upisa na fakultet.“
“Ona želi ići na gimnastiku, likovnu sekciju, ples i kuhanje, a dvaput sedmično ide na vjersku poduku. Ja je ne tjeram.“

Ovo su tipična objašnjenja i žalbe djece i roditelja. Očito je da neka djeca imaju mnogo obaveza za koje nemaju dovoljno vremena. A ponekad je teško odrediti da li je to zbog tog što ih roditelji tjeraju ili zato što oni sami pokušavaju ići ukorak sa svojim vršnjacima. Ma šta da je uzrok, jedno je sigurno – neki aspekt njihovog života će biti ugrožen. Je li i vaše dijete prezauzeto?

Zašto su djeca toliko zauzeta?

U nekim porodicama djeca nameću takav raspored jer se ne žele osjećati izostavljeno iz društva. Tinejdžeri mogu osjećati pritisak da povećaju svoje aktivnosti kako bi se uspjeli upisati na željeni fakultet.

Neki roditelji smatraju da je produktivnije da djeca stalno budu zauzeta nego da imaju slobodno vrijeme za igru, istraživanje i samostalno učenje. Također se može javiti osjećaj da će njihova djeca propustiti ključna iskustva ako ne rade sve što druga djeca rade. Ali većina roditelja jednostavno želi najbolje za svoju djecu. Ipak, čak i kad su namjere dobre, djeca mogu biti preopterećena. Pritisak da stalno budu uključeni u niz aktivnosti i da ne zaostaju može biti fizički i psihički iscrpljujući i za roditelje i za djecu.

Naravno, organizovane aktivnosti i sport imaju i brojne prednosti. Pomažu unapređivanje društvenih vještina i predstavljaju dobru priliku za igru i vježbu. Uče sportskom ponašanju, samodisciplini i rješavanju sukoba. I što je najvažnije, zabavni su! Ključ je da se pobrinemo da i ostanu takvi i da ni djeca ni roditelji ne budu preopterećeni.

Znakovi da su djeca prezauzeta

Prije ili kasnije, prezauzeta djeca će ispoljiti neke simptome. Svako dijete je priča za sebe, ali prezauzeta djeca često:

 • Osjećaju umor, nervozu ili depresiju;
 • Žale se na glavobolje i bol u stomaku, što može biti posljedica stresa, propuštanja obroka ili nedostatka sna;
 • Zaostaju za gradivom u školi i zbog tog dobivaju niže ocjene.

Prezauzetost može imati negativne posljedice i po prijateljstva i društveni život djece, a može se odraziti i na porodični život – kad jedan roditelj vodi djecu na trening košarke, a drugi na ples, može doći do propuštanja obroka. Porodica rijetko jede zajedno i nema mnogo vremena za međusobno povezivanje. 

Osim toga, svakodnevne obaveze koje nameće vođenje djece na razna mjesta i stizanje na razne časove, aktivnosti i treninge može biti stresno i iscrpljujuće za roditelje.

Savjeti za zauzete porodice

Čak i oni roditelji koji pokušavaju da pomognu svojoj djeci da smanje broj aktivnosti mogu se suočiti sa trenerima koji ne tolerišu izostanke i djecom koja ne žele zaostajati za svojim prijateljima. Ipak, za roditelje je važno da donesu pravu odluku i ne dozvole da se djeca preforsiraju.
Najvažnije je biti umjeren u broju i intenzitetu aktivnosti i birati one aktivnosti koje su u skladu sa uzrastom, temperamentom, interesima i sposobnostima djeteta. Ako aktivnost nije motivirajuća, djetetu će biti dosadno. A kad se dijete bavi nečim samo da udovolji roditeljima, u potpunosti se gubi svrha aktivnosti. 

Zavisno od djetetovog uzrasta i interesa, moguće je postaviti razumne granice za vannastavne aktivnosti i učiniti ih zabavnijim za sve.

Evo nekih jednostavnih prijedloga:

 • Unaprijed se dogovorite oko osnovnih pravila. Naprimjer, planirajte jedan sport u sezoni ili ograničite aktivnosti na dva popodneva ili večeri tokom radne sedmice.
 • Znajte koliko je vremena potrebno. Naprimjer, da li će između časova biti vremena za vježbu? Da li je vaše dijete svjesno da je fudbalski trening dvaput sedmično, odmah poslije škole, pa sve do večere? Osim toga, ima i utakmice svake sedmice. Hoće li stići uraditi zadaću?
 • Napravite raspored kako biste se organizovali. Stavite ga na frižider ili neko drugo vidno mjesto tako da svako ima svježe informacije. A ako se na rasporedu pojavi prazno mjesto, ostavite ga tu!
 • Čak i ako se djeca prijave za cijelu sezonu, dozvolite im da propuste jedan ili dva treninga. Ponekad je važnije iskoristiti lijep dan kao priliku za druženje nego otići na još jednu aktivnost, čak i ako ste je već platili.
 • Da sebi olakšate život, dogovorite se s drugim roditeljima da naizmjenično prevozite djecu.
 • Pokušajte naći balans za svu svoju djecu i za sebe. Nije pravedno da trošite vrijeme i energiju vodeći jedno dijete na razne aktivnosti, tako da vam za drugo ostane malo vremena. Osim toga, posvetite se i sebi, radite ono u čemu uživate i provodite vrijeme zajedno, kao porodica.
 • Nađite vremena za porodicu. Ako svaku večer jedete pizzu „s nogu“, isplanirajte nekoliko večeri kad svi mogu biti kući u isto vrijeme – čak i ako to znači da ćete jesti nešto kasnije. Isplanirajte i vrijeme za porodičnu zabavu, bilo da igrate društvene igre ili vozite bicikl i pješačite.
 • Uspostavite prioritete. Škola treba biti na prvom mjestu. Ako je djeci teško ići ukorak s gradivom, možda trebaju odustati od neke vannastavne akivnosti.
 • Znajte kad treba reći ne. Ako vaše dijete već ima mnogo obaveza, ali zaista želi početi još neku aktivnost, razgovarajte o tome od koje aktivnosti koju već ima treba odustati kako bi imalo vremena za tu novu.
 • Ne zaboravite važnost odmora. Svakome treba vrijeme da se odmori, razmisli o tome šta je uradio/la taj dan ili da jednostavno ne radi ništa.  


Usporite

Na trenutak razmislite o životu svoga djeteta. Ako je iscrpljujući, sjedite zajedno s njim/njom i odlučite od čega trebate odustati. Ako je previše isplaniran, odvojite vrijeme za relaksaciju.

Vožnja biciklom, šetnja, igra, slušanje muzike ili jednostavno odmaranje mogu djetetu pružiti neophodan predah. Nikad ne zaboravite koliko je za djecu važno da se jednostavno sastanu i igraju. Djeci treba vrijeme da budu upravo to – djeca.