fbpx
  svaki dan, osim subote, 11.30-21.00
 E-mail: info@nahla.ba      +387 33 710 650

EU4Business Recovery konferencija: Nahla podijelila iskustva o ulozi neformalnog obrazovanja u osiguravanju kvalifikovane radne snage

CEI Nahla učestvovala je na dvodnevnoj konferenciji “Ka održivoj industriji tekstila, odjeće, kože i obuće u Bosni i Hercegovini” koja je održana 25. i 26. oktobra 2023. u Sarajevu. Konferencija je okupila predstavnike industrije, vlasti, obrazovnih institucija, sindikata i evropske stručnjake u ovom polju. Pored učešća na konferenciji, izvršna direktorica Nahle Elvira Leka bila je i jedna od panelistica na panelu “Privlačenje i osiguravanje kvalifikovane radne snage u industriji u dubokoj transformaciji – uloga obrazovanja i obuka”.

Pripremila: Elvira Leka

U okviru konferencije održane su tri panel diskusije, od kojih su dvije pružile osvrt na značaj socijalnog dijaloga za osiguranje produktivnosti i dostojanstvenog rada te na značaj saradnje obrazovnih institucija, vlasti i kompanija u osiguranju dovoljno kvalifikovane radne snage.

Na poziv Međunarodne organizacije rada (ILO) u BiH izvršna direktorica CEI Nahla Elvira Leka na panelu “Privlačenje i osiguravanje kvalifikovane radne snage u industriji u dubokoj transformaciji – uloga obrazovanja i obuka” podijelila je iskustva Nahle u neformalnom obrazovanju odraslih. Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo u januaru 2023. dodijelilo je akreditaciju za Nahlinu Obuku za krojenje i šivenje, čime je ovaj program postao javno važeći program za osposobljavanje, a Nahlino dugogodišnje iskustvo u realizaciji kurseva šivenja prepoznato je u ovoj branši.

Konferencija je pružila dublje razumijevanje trenutnog stanja industrije, s fokusom na ključne elemente privlačenja kvalifikovane radne snage, ali i nužnost socijalnog dijaloga svih sudionika kako bi se pronašla dugoročno korisna rješenja. Poseban naglasak stavljen je na nove incijative Evropske unije koje djeluju kao pokretači održivosti, a koje predstavljaju mogućnosti i izazove za Bosnu i Hercegovinu kao zemlju kandidata za EU.

Zaključak učesnika konferencije je da pozitivni primjeri iz prakse, kao i prezentirane inicijative i ideje predstavljaju temelj na kojem se treba graditi održiva budućnost industrije tekstila, odjeće, kože i obuće u Bosni i Hercegovini.