fbpx
  svaki dan, osim subote, 11.30-21.00
 E-mail: info@nahla.ba      +387 33 710 650

Dan nenasilja: Za humanije društvo!

Povodom Međunarodnog dana nenasilja, regionalna inicijativa „Vjernici za mir“ u saradnji s Centrom za edukaciju i istraživanje Nahla u utorka, 2. oktobra 2018. organizira uličnu akciju pod motom „NIJE IZBJEGLIČKA KRIZA nego ISPIT LJUDSKOSTI“.

Od 12.00 do 13.00h vjernici za mir okupit će se u Sarajevu (na Trgu Oslobođenja Alija Izetbegović) i u Zagrebu.

Zabrinuti odnosom prema izbjeglicama i migrantima, vjernici za mir osjećaju još veću odgovornost zbog toga što se nacionalizam i populizam nerijetko povezuju i opravdavaju vjerničkim identitetima. Kao vjernici za mir smatramo da je nama upućen poziv na humanost prema onima koji nemaju šta jesti, niti piti, koji su goli i u nevolji jer se, između ostalog, pozivamo na tekst evanđelja: „Što god učiniste jednomu od ove moje najmanje braće, meni učiniste“ (Mt 25,40) kao i riječi Muhammeda, a.s.: „Nije vjernik ko zanoći sit, a zna da je njegov komšija gladan.“

Vjernici, stojeći u šutnji na ulici, žele upozoriti javnost i političke donositelje odluka da u rasprave o sudbini izbjeglica ne zaborave integrisati humanost kao važan vrijednosni temelj evropske kulture.

Pozivamo i sve građane koji žele poslati poruku da nije riječ o izbjegličkoj krizi nego o ispitu ljudskosti, da se pridruže ovoj akciji.

Plan akcije je da vjernici za mir stanu ukrug i „šutnjom koja vrišti“ javno izraze svoje opredjeljenje za nenasilje, dijalog i uključivost.