fbpx
  svaki dan, osim subote, 11.30-21.00
 E-mail: info@nahla.ba      +387 33 710 650

Akreditovana Nahlina obuka za krojenje i šivenje

Više od 15 godina, kroz različite forme, CEI Nahla realizira kreativne programe krojenja i šivenja. Preko 5.700 žena s područja Kantona Sarajevo u periodu od 2008. do 2023. godine pohađalo je ovaj program, što svjedoči da je izuzetno cijenjen i prepoznat u lokalnoj zajednici. U januaru 2023. Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo dodijelilo je akreditaciju za Nahlin Program neformalnog obrazovanja odraslih – Obuka za krojenje i šivenje,  što će polaznicama ovog programa pružiti dodatne mogućnosti zapošljavanja.

Pripremila: Elvira Leka

Ovaj kreativni i umjetnički program kroz godine okuplja polaznice iz različitih sredina, starosnih dobi, obrazovanja, socijalnih statusa, oko zajedničkog interesovanja i važan je zbog  jačanja kohezije zajednice. S druge strane, ovako različita grupa doprinosi i poboljšanju samopouzdanja, većoj uključenosti osoba unutar zajednice, novim mogućnostima u smislu zapošljivosti, ali i motiviranosti za dalje učenje. Nerijetko su radovi koji izađu iz Nahline kreativne radionice izvor ponosa i osnaživanja, ne samo za polaznice nego i za zajednice u kojima žive.

Aktivno učešće naših polaznica u osmišljavanju i provedbi nastavnih sadržaja, kao i u procesu evaluacije ishoda, omogućili su prilagodbu programa kroz godine implementacije i efikasnije postavljanje materije.

Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo u januaru 2023. dodijelilo je akreditaciju za Program neformalnog obrazovanja odraslih – Obuka za krojenje i šivenje, kao program koji ispunjava zakonske uvjete za realizaciju. Na osnovu završene Obuke za krojenje i šivenje, koja traje 120 nastavnih časova, polaznice su osposobljene da obavljaju posao jednostavne do srednje složene izrade krojeva i šivenje tekstilnih i odjevnih predmeta, te mogu raditi u obrtničkoj radnji/modnom salonu uz vodstvo i prema uputama o radu.

Nahla će u saradnji s Općinom Novi Grad Sarajevo, a u okviru provedbe projekta „Lokalno partnerstvo za aktivaciju i integraciju nezaposlenih na tržište rada“ koji finansijski podržava Evropska unija, a realizuje Međunarodna organizacija rada (MOR) – u okviru projekta “Podrška Evropske unije lokalnim partnerstvima za zapošljavanje – Faza II (LEP II) u narednim danima upisati prvu grupu polaznica po akreditovanom nastavnom planu i programu. Riječ je o nezaposlenim ženama, koje će dobiti priliku za sticanje novih znanja, vještina i kompetencija kroz 120 nastavnih časova obuke, a potom i karijerno savjetovanje i povezivanje s potencijalnim poslodavcima. Program će za 12 upisanih polaznica biti besplatan.