svaki dan, 12.00 – 20.00
 E-mail: info@nahla.ba      +387 33 710 650

RADIONICE ZA DJECU

1001 izum islamske civilizacije - ciklus radionica

Krenite na putovanje kroz zlatno doba nauke i vrhunskih izuma, upoznajte slavne naučnike i njihova spektakularna otkrića. Pridružite nam se na ciklusu radionica osmišljenih prema popularnom brendu „1001 izum islamske civilizacije“.

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email

Kroz četiri radionice putovat ćemo kroz vrijeme i upoznat ćemo se s nekim od najimpresivnijih otkrića i najvećih izuma čovječanstva.

Ibn Hejsem

Konstruišite vlastitu pin-hol kameru, prethodnicu moderne kamere, po uzoru na Ibnul-Hejsema, oca moderne optike. Otkrijte razlike između moderne digitalne i pin-hol kamere.
RADIONICA 1

El-Džezeri

Budite u ulozi slavnog naučnika El-Džezerija, začetnika robotike, i uvjerite halifu kako će vaš izum, vodena pumpa, riješiti problem navodnjavanja poljoprivrednih površina.
RADIONICA 2

Ez-Zahravi i Ibn Nefis

Upoznajte Ez-Zahravija i Ibn Nefisa, slavne doktore zlatnog srednjeg vijeka. Istražite funkcije osnovnih organa u ljudskom tijelu, izradite ih i pronađite im odgovarajuće mjesto na čovjeku izrađenom od papira.
RADIONICA 2*

Ibn Firnas

Upoznajte Abbasa ibn Firnasa, prvog čovjeka koji je pokušao letjeti. Istražite kako ptice kontroliraju slijetanje na zemlju i pomozite Ibn Firnasu da unaprijedi svoju leteću mašinu. Napravite i testirajte Ibn Firnasovu letjelicu.

RADIONICA 3

El-Kindi i Džabir ibn Hajan

Upoznajte slavne hemičare El-Kindija i Džabira ibn Hajana i saznajte kako je nastao parfem. Napravite eterično ulje iz kore narandže.

RADIONICA 4

Kome su radionice namijenjene?

  • Starija grupa (9-13 godina): radionice 1, 2, 3 i 4
  • Mlađa grupa (6-8 godina): radionice 1, 2*, 3 i 4

Voditeljica radionica:
Aida Sinanović-Brčić

Početak radionica:
nedjelja, 31. januar 2021.

Mjesto održavanja: prostorije CEI Nahla

Termin održavanja:

  • Starija grupa (9-13 godina): nedjeljom, 16.00-18.00
  • Mlađa grupa (6-8 godina): nedjeljom, 13.00-15.00

Način prijave: na Nahlinom info desku ili putem ONLINE FORMULARA. Broj mjesta na radionicama je ograničen. Mjesto se rezerviše isključivo uplatom.