fbpx
  svaki dan, osim subote, 11.30-21.00
 E-mail: info@nahla.ba      +387 33 710 650

Zakaži dan za zdravlje!

Povodom mjeseca oktobra – međunarodnog mjeseca borbe protiv raka dojke Centar za edukaciju i istraživanje „Nahla“ od 28. do 31. oktobra 2019. godine realizira kampanju „Zakaži dan za zdravlje“ kojom želimo prenijeti poruku o ogromnom značaju obavljanja redovnih samopregleda i javljanja na preventivne preglede kod ljekara u sprečavanju obolijevanja i umiranja od raka dojke.

Rak dojke je najčešće zloćudno (maligno) oboljenje žena. U Europi svake dvije minute od ove vrste karcinoma oboli jedna žena. Prema statistici jedna od osam žena tokom svog života oboli od raka dojke.

Ali, u  više od 90% slučajeva bolest je izlječiva, ako se otkrije na vrijeme.

Rak dojke je najčešći uzrok smrti žena od malignih bolesti i najčešći pojedinačni uzrok smrti žena u FBiH, iza moždanog udara i bolesti srca. Usprkos napretku dijagnostike i terapije, broj umrlih raste zbog otkrivanja bolesti u uznapredovalim stadijima. Prevencija i rana dijagnostika su najefikasniji način unapređenja zdravlja, posebno kad je u pitanju kontrola malignih bolesti.

Kampanjom „Zakaži dan za zdravlje“ želimo motivirati žene da aktivno učestvuju u očuvanju i unapređenju svog zdravlja te ih potaknuti da svakog mjeseca obave samopregled dojki, a  u toku godine „zakažu“ (odvoje) dan za svoje zdravlje kada će posjetiti ljekara radi preventivnog pregleda.

Tokom kampanje „Zakaži dan za zdravlje“ na Nahlinoj web i FB stranici moći ćete čitati odabrane edukativno-informativne tekstove o raku dojke i načinima njegove prevencije.  

Prvi edukativno-informativni tekst možete pročitati OVDJE.

Pokreni se i učini nešto za sebe - zakaži svoj dan za zdravlje!