fbpx
  svaki dan, osim subote, 11.30-21.00
 E-mail: info@nahla.ba      +387 33 710 650

U životu je sve savršeno povezano – alumna Elda Selimhodžić

Našu današnju sagovornicu izveli smo iz laboratorija u kojem provodi dosta svoga vremena eksperimentišući. Uvjerili smo se da zasad nije napravila neke neželjene spojeve hemikalija, pa smo se i mi okušali u miješanju šarenih tekućina, ali na svoj način. Mladu naučnicu podvrgnuli smo našim eksperimentima i saznali neke zanimljive stvari iz njenog života. Pogledajmo zajedno šta nam je to otkrila.

Za nahla.ba pripremila Hana Hajrić, članica Nahlinog kluba mladih Tignum

HIGHLIGHTS ŽIVOTA

Zovem se Elda Selimhodžić. Imam 23 godine i dolazim iz jednog malog grada Prozora, smještenog ispod prelijepe planine Makljen. Svoje srednjoškolsko obrazovanje završila sam u odajama Karađoz-begove medrese u Mostaru. Ove godine diplomirala sam na Internacionalnom Univerzitetu u Sarajevu na Odsjeku genetike i bioinžinjeringa. Interesovanje za ovo polje nauke posebno se razvilo u srednjoškolskim danima kad mi je hemija postala najdraži predmet. Par godina poslije za temu maturskog rada detaljnije sam istraživala genetičko inžinjerstvo, što je svakako bilo jedno od ključnih faktora za dalje istraživanje ove nauke.

TEORIJA U PRAKSI

Laboratorijsku praksu završila sam u vodećoj Poliklinici Eurofarm , a ovo ističem samo zato što sam i ja, kao i većina mojih kolega, mislila da ću sve znanje steći na fakultetu, no taj period prakse naučio me da je drugačije. Istina, uz znanje koje sam stekla na fakultetu bilo je lakše navići se na realan rad u laboratoriji. Međutim, tek ta realna slika učinila je da ovu nauku zavolim još više. Iako sama ova nauka ima širok dijapazon interesovanja te djelovanja, moje lične ambicije najviše su usmjerene na istraživački rad, rad u laboratorijima. Ako već pričam o interesovanju, molekularna dijagnostika te testiranja u tom polju su nešto što me veoma privlači.

DRUŠTVENI ANGAŽMAN U SVRSI VLASTITOG NAPRETKA

Kao što sam već naglasila, zahvaljujući medresi koju sam pohađala već kroz srednjoškolsko obrazovanje imala sam dosta mogućnosti da budem vannastavno aktivna. S obzirom na to da sam već navikla na takvo nešto, istim tempom nastavila sam i pri samom upisu na fakultet. Na fakultetu sam bila članica Društva bosanskohercegovačkih medresa gdje smo se upoznavali, pomagali u obavezama oko fakulteta te imali lijepa druženja. Također, jednu godinu bila sam članica Kluba studenata psihologije na IUS-u u okviru čije sekcije smo organizirali psihološke sesije te obilazili nekoliko udruženja. Zatim postajem sam član Vijeća mladih Općine Ilidža te u tom polju redovno učestvujem u organiziranim aktivnostima (humanitarne akcije, novogodišnji paketići i sl.) i sastancima. Pri samom osnivanju STEM Team grupe svojom zainteresovanošću postajem dio te priče te djelujem u timu Project Managementa. Na trećoj godini fakulteta bila sam predstavnica studenata Genetike i bioinžinjeringa u Studenskom parlamentu IUS-a. Međutim pandemija nas je spriječila da uspijemo u bilo kakvim promjenama i inovacijama, iako nije manjkalo ideja.

KAKO SAM JA ISKORISTILA VRIJEME PANDEMIJE

Ima nešto dobro što se kod mene u njeno vrijeme izrodilo. Vjerovatno iz dosade, u to vrijeme pratila sam dosta kurseva te završavala i bila učesnica raznih radionica. Ono što želim naglasiti i što me se dojmilo, a desilo se tada, jeste da sam na Instagramu vidjela poziv za kurs biomimikrije na koji sam se odmah prijavila. Kurs je bio za mlađi uzrast, ali kada je njihov tim na čelu s profesoricom molekularne biologije Nerminom vidio ono čime se ja bavim, ponudili su mi da vršim ulogu mentora u njihovoj školi. Pristala sam te sam izvela dvije generacije te škole, a sada aktivno radimo na budućim planovima.

ME-TIME

U toku slobodnog vremena najviše sam se zabavljala kroz učestvovanje u online radionicama te raznim kursevima kako u polju nauke koju studiram, tako i u ostalim poljima (psihologija, menadžment, tehnologija i sl.). Što se tiče aktivnosti, najviše volim provoditi vrijeme s prijateljima te mi je boravak u prirodi najdraža vrsta odmora. Kao hobi u kojem uživam mogu da izdvojim pisanje tekstova - kako za svoju dušu, tako i za uživanje mojih prijatelja. Uživam u fotografiji, međutim, nisam joj se nikada posebno posvetila, što ne znači da to neće uskoro biti jedan od mojih novih hobija.

POGLED U BUDUĆNOST

I prije samog završetka fakultetskog obrazovanja imala sam velike ambicije za pronalazak posla u svojoj struci. Nastavilo se i nakon završetka te sam u fazi svakodnevnog aktivnog traganja i apliciranja na ponuđenim pozicijama. Laboratorija je moja ljubav, no ukoliko ne budem dobila mogućnost da odmah radim ono za što sam se obrazovala, svakako će opcija biti i u drugim poljima u kojima se mogu pronaći u temi rada.

TIGNUM U MOM ŽIVOTU

U životu je sve nekako savršeno povezano. Naime, sekcija studenata psihologije na IUS-u zapravo je bila ključna da saznam za Nahlu, Klub Tignum te polje njegovog djelovanja. O samom Klubu te njegovim aktivnostima upoznala me upravo kolegica s pomenute sekcije, a ja onda odlučno aplicirala da budem dio tima. Hvala Allahu, bilo je mjesta i za mene i za još dvadesetak cura. S obzirom na to da sam relativno mlada došla u novu okolinu gdje sam poznavala tek nekolicinu osoba, mogu slobodno reći da je i Tignum bio moj vjetar u leđa.

Razne radionice koje smo imali tokom časova kao što su izgradnja samopouzdanja, rad na karakteru, izgradnja karijere u poslovnom svijetu, aktivizam, a koje su mi se posebno svidjele, dovele su do nekih ličnih i boljih promjena. Za mene je veoma bitno naglasiti da pored svih pomenutih tema, tema izgradnje samopoštovanja imala je zasigurno najvažniji i najveći značaj.

Spomenula sam da dolazim iz manje okoline gdje nekako još uvijek vlada ta zatvorenost kad je u pitanju velika uspješnost ženskog roda. Ono što može da se zaključi jeste činjenica da u Nahlu često ulaze djevojke sa slabije izgrađenom ličnosti, ali u cilju da to poprave, što se na kraju uvijek i desi.

Onaj prostor slobode koji nam ne nude okolina, škola ili društvo većina djevojaka pronađe u Nahli. Ljubav koju nemaju priliku da osjete od društva ili okoline Nahla neumorno pruža svakoj od članica.

Moram naglasiti da je jedna od završnih aktivnosti na mene, kao tadašnju članicu Tignuma, ostavila jako lijep dojam. Zajedno s još par svojih kolegica iz moje grupe Tignuma napravila sam Priručnik s eksperimentima iz oblasti biologije, hemije, fizike, matematike i informatike za djecu u osnovnim školama, što je svakako jedna divna uspomena.

KUTAK ZA PORUKE

Ono što je važno naglasiti jeste da, iako perspektiva za mlade trenutno i nije na zavidnom nivou, odlazak ne treba biti jedna od prvih opcija. Prostora za rad svakako ima te ukoliko se i ne pronađemo u onome što smo završili, nije vrijeme za crveni alarm. Mladi smo i ambiciozni što znači da su šanse za uspjeh jako velike. Zavirimo li u biografije nekih velikana, zaključit ćemo da je dosta njih počelo od nule. Svaki uspjeh je puno ljepši onda kad se postepeno postiže. Tada cijenimo svaki korak i svaki trud koji je uložen. Jedinstven poput otiska prsta, svako od nas ima svoj lični poziv koji trudom, radom i doprinosom sutra može promijeniti svijet. To je ono što nam kroz život svakako treba biti vodilja. Ovaj naš razgovor završila bih onim što je meni vodilja, a to su riječi španskog slikara Pabla Picassa koji je rekao: Smisao života je naći svoj dar. Svrha života je upotrijebiti ga za dobro drugih.

Zahvaljujemo Eldi na ovoj priči i želimo joj uspjeh u budućnosti. Sve vas pozivamo da nastavite pratiti razgovore s našim alumnama i pomognete u širenju pozitivnih vibracija i vrijednosti. Također, pratite sve naše aktivnosti na društvenim mrežama CEI Nahla i Kluba mladih Tignum te na našoj stranici nahla.ba. Ostanite nam zdrave, sretne, čile i mile.

VEZANE PRIČE