fbpx
  svaki dan, osim subote, 11.30-21.00
 E-mail: info@nahla.ba      +387 33 710 650

Samospoznaja i ispunjenje vlastitih potencijala

„Ako još neko vrijeme budem morala biti kao zupčanik u točku – žrtvujući vlastitu kreativnost, strast i ambicije kako bih pomogla nečijoj tuđoj viziji da zaživi – počet ću vrištati“, pomislih posmatrajući Excel tabelu na ekranu. U tom sam momentu shvatila dvije ključne stvari o samospoznaji: “Awilda preferira da radi za sebe i Awilda treba biti uključena u nešto što će poticati njenu kreativnost i strast.”

Za nahla.ba prevela i prilagodila: Jasmina Ejubović, članica Nahlinog kluba mladih Tignum

Izvor: lifehack.org

„Ako još neko vrijeme budem morala biti kao zupčanik u točku – žrtvujući vlastitu kreativnost, strast i ambicije kako bih pomogla nečijoj tuđoj viziji da zaživi – počet ću vrištati“, pomislih posmatrajući Excel tabelu na ekranu.

U tom sam momentu shvatila dvije ključne stvari o samospoznaji: “Awilda preferira da radi za sebe i Awilda treba biti uključena u nešto što će poticati njenu kreativnost i strast.”

U milisekundi nakon ovog promišljanja, trebala sam odlučiti: hoću li odbiti ovu novu informaciju kao nebitnu, usputnu misao ili ću je pretvoriti u samospoznaju koja će mi pomoći da promijenim svoju putanju?

Odlučila sam je prihvatiti, jer je nastala na osjećaju da više nisam sposobna nastaviti dalje istim putem.

Znala sam da više ne pronalazim motivaciju da nastavim tim putem i da sam sposobna za mnogo više. Samospoznaja koju sam stekla u tom momentu bila je neprocjenjiva.

Samospoznaja je znanje i razumijevanje vlastitih sposobnosti, karaktera, osjećaja i motivacija. Neki samospoznaju nazivaju i samorazumijevanjem.

 

Samospoznaja je temelj svakom uspjehu, zato jer uspjeh podrazumijeva prvo namjeru. Teško je oblikovati namjeru ako nemamo jasnu ideju o tome kakva smo osoba, šta smo u stanju učiniti, kako se osjećamo i šta nas to motiviše.

Srećom, svako iskustvo i i razmišljanje mogu vam pružiti podatke koji vam daju priliku da steknete više samospoznaje – baš kao moj presudni momenat za računarom. Ipak, nema sumnje da pokušaj razumijevanja sebe može biti najveći životni izazov jer ste vi ujedno i posmatrač i objekt koji je posmatran.

Prema tome, ideja o aktivnom traženju samospoznaje može biti jako stresna i zastrašujuća, posebno ako osjećate da ne poznajete sebe dovoljno dobro. Srećom, kad rastavite taj proces na četiri jasna koraka, on djeluje  puno manje zastrašujući i izgleda kao interesantno sklapanje  vlastite personalizirane slagalice.

Četiri koraka za aktivno postizanje više samospoznaje:

Korak 1: Napravite inventar karaktera

Da, dobro ste pročitali, prvi korak je popisati inventar svog karaktera. Zapitajte se: „Koji su moji mentalni i moralni kvaliteti?“

Da li ste temperamentni, da li ste konzervativni, da li volite lako ili se teško otvarate drugim ljudima? Možda ste jako iskreni ili ste posvećeni svojim duhovnim uvjerenjima. Sve ove odrednice doprinose vašem karakteru.

Ako niste sigurni u vezi s odgovorom na ova pitanja, preispitajte svoja iskustva. Tu, među vlastitim iskustvima, naći ćete sigurno primjere koji ukazuju na vaše osobine.

Korak 2: Budite svjesni šta možete učiniti

Svijest o tome šta možemo učiniti i dokle možemo dogurati je sljedeća stepenica na ljestvici samospoznaje. Iako uvijek možete postati sposobniji, korisno je znati vlastite limite i mogućnosti i to je, štaviše, presudno. Ne želite valjda aplicirati za posao iz snova znajući da ga niste u stanju izvršavati.

Ako ste dobro upoznati s vlastitim snagama i slabostima, to će vam pomoći da svoje mogućnosti iskoristite tako da vas ne iscrpe i pređu vlastite limite. Usto, ako znate koje od vaših osobina trebaju unapređenje i još vježbe, spremni ste da potražite i izgradite vještine koje će vam koristiti da promijenite stvarnost kojom ste nezadovoljni.

Korak 3: Identifikujte svoja osjećanja

Znati prepoznati šta i zašto osjećate na određeni način je jako bitan dio samospoznaje. Možda čak i najbitniji i najteži dio.

Osjećanja su nezgodna. Pružaju nam mnoštvo informacija, ali nisu uvijek topla i jasna. Ulaganje vremena na otkrivanje vlastitih osjećanja kad su u pitanju bitne sfere vašeg života, pružit će vam mnogo novih podataka. Opet da ponovimo, životna iskustva su plodno tlo za dokaze koji će vam pomoći da bolje razumijete svoja osjećanja.

Naprimjer, možete biti zbunjeni oko vlastitih osjećanja kad je u pitanju apliciranje na određeni posao ili akademski program. Da dobijete jasniju sliku, pokušajte se prisjetiti kako se osjećate u trenucima povezanim s ovom odlukom. Ako se osjećate nervozno i anksiozno, možda je to znak da taj posao i ne bi bio najbolji za vas. Ponekad nam naša osjećanja pružaju činjenice koje nismo spremni prihvatiti, iako znamo da su tačne i ispravne. Da li ćete prihvatiti te činjenice, izbor je na vama.

Korak 4: Motivacija je važna

Posljednji djelić slagalice jeste razumjeti vlastitu motivaciju. Tu dolazimo do pitanja: “Zašto radiš to što radiš?“

Najčešći faktori motivacije su: novac, prestiž, priznanje, porodične obaveze, sloboda i samoispunjenje. Možete lako biti motivirani upravo nekim od ovih faktora ili možete pronaći motivaciju u nekim drugim razlozima, kao što je spašavanje okoliša ili jednostavno, vlastiti mir. Sloboda, porodica i nepokolebljiva želja za pomaganje drugima su ono što mene motivira.

Ipak, moram vas upozoriti da ono što vam prvo padne na um kad razmišljate o motivaciji ne mora nužno biti glavni izvor vaše motivacije. Naprimjer, mnogi prvo spominju novac, ali pozadina toga jeste zapravo njihova želja za sigurnošću i stabilnošću u životu.

Zaključak

Jednom kad odlučite izdvojiti svoje vrijeme da istražite ove informacije o sebi, odradili ste jedan dio posla i odlučujete da li ćete nešto uraditi s tim informacijama. Hoćete li ih iskoristiti da promijenite svoju putanju ili ćete ih ignorisati i  nastaviti starim putem? Sve što odlučite o sebi će postati još jedno novo iskustvo koje dosta o govori o samospoznaji.

Neizbježno, samospoznaja će vam dati jasnu sliku o tome gdje idete u svom životu. Kad ste iskreni sa svojim osjećanjima, mogućnostima, karakterom i motivacijom, lakše je kreirati strategiju za postizanje uspjeha.