fbpx
  svaki dan, osim subote, 11.30-21.00
 E-mail: info@nahla.ba      +387 33 710 650

Sajmom biznisa bh. poduzetnica i panel diskusijom u Nahli otvoreni Dani poduzetništva žena

U nedjelju, 20. novembra, zvanično su otvoreni Dani poduzetništva žena u Centru za edukaciju i istraživanje Nahla, organizirani povodom obilježavanja Svjetskog dana poduzetnica u partnerstvu s Ministarstvom privrede Kantona Sarajevo. Kroz ovaj projekt poduzetnice i one koje to tek žele postati u novembru i decembru očekuje niz aktivnosti namijenjenih promociji poduzetništva žena, osnaživanju, edukaciji, mentorstvu i izgradnji dodatnih kapaciteta za rad i saradnju.

Na Sajmu biznisa bh. poduzetnica posjetitelji su imali priliku kupiti proizvode malih biznisa koje vode žene, a koji se bave izradom prirodne kozmetike i biljnih preparata, dekorativno-upotrebnih predmeta za dom, nakita i odjeće, a među njima i nekih koji se ističu svojom inovativnošću.

Panel diskusija “Uloga neformalnog obrazovanja i cjeloživotnog učenja u poduzetništvu žena u BiH” izazvala je veliki interes posjetitelja i otvorila neka od značajnih pitanja vezanih za poduzetništvo i učenje poduzetničkih vještina u našoj zemlji, a posebno poduzetništvo žena te skrenula pažnju na izazove s kojima se susrećemo kao društvo i moguće načine njihovog prevazilaženja.

U uvodnom obraćanju panela Sehija Dedović, predsjednica CEI Nahla, istakla je veliki značaj mreža podrške u razvoju poduzetništva i naglasila:

“Naše iskustvo u prethodne 22 godine rada pokazalo je da obrazovanje, ulaganje u sebe i konstantno učenje nema alternativu. To posebno dolazi do izražaja u poduzetništvu, gdje nakon početne hrabrosti u savladavanju izazova i kreiranju biznisa proces učenja nikako ne treba stati. Neophodno je ulagati u nove ideje, nova znanja i inovacije, umrežavati se i konstatno uviđati potrebu za usavršavanjem.”

Prisutnima se obratio i ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić koji je istakao potencijal malih biznisa kao generatora ekonomskog razvoja u svakom društvu i naglasio važnost rada na vraćanju povjerenja u institucije i pojedince koji obavljaju javne funkcije kroz transparentne procese i programe podrške. Ministar Delić upoznao je prisutne s nizom programa kroz koje Ministarstvo privrede KS pruža podršku jačanju i osnaživanju žena u poduzetništvu.

“Sve što možete i sve što zamišljate da možete počnite da radite odmah, jer ako želimo bolju budućnost, morat ćemo je kreirati sami, to neće učiniti niko drugi za nas”, poručio je poduzetnicama ministar Delić i naglasio da su u Ministarstvu privrede uvijek otvorena vrata za podršku poduzetničkim inicijativama.

Elvira Leka, izvršna direktorica Centra za edukaciju i istraživanje Nahla, govorila je o značaju neformalnog obrazovanja u poduzetništvu, ali i u svakom segmentu razvoja naše ličnosti i naglasila potrebu da obrazovni programi, i formalni i neformalni, potiču razvoj poduzetničkog razmišljanja i ohrabruju svaku osobu na promjene i pozitivne iskorake u vlastitom životu, ali i u užem i širem okruženju.

Svoja iskustva kad je u pitanju formalno i neformalno obrazovanje i poduzetništvo podijelile su dvije poduzetnice – Aleksandra Lovrić, kreatorica brenda Loverich i kreativna direktorica projekta No Nation Fashion/lead by IOM i Nerma Mehanović, vlasnica brenda So i čokolada.

Aleksandra je istakla značaj neformalnog obrazovanja i učenja kroz iskustvo i posebno naglasila važnost etičkog poslovanja i posmatranja šire slike tokom razvoja vlastitog biznisa da kao poduzetnice ne gledamo samo vlastitu korist, već i dobrobit šire zajednice, jer na taj način se otvaraju brojni putevi i postiže se mnogo više.

Nerma je naglasila da je ključ uspjeha u biznisu posjedovanje vještine u svojim rukama i rad s ljubavlju koji čini razliku u svakoj vrsti posla. Znanje je danas dostupno svuda i treba iskoristiti svaku priliku za usavršavanje i prikupljanje informacija.

O uspješnim modelima pružanja podrške poduzetnicama u osnivanju preduzeća i njihovom opstanku govorili su predstavnici nevladinih organizacije koje dugi niz godina rade u ovoj oblasti – Ajka Rovčanin iz Instituta za razvoj mladih Kult i Dženan Šarić iz Startup studija Fondacije Mozaik.

Oni su istakli da u našoj zemlji ima mnogo prilika za ostvarivanje finansijske podrške za male biznise, dostupnih grantovskih i kreditnih sredstava te da je mreža podrške u ovim organizacijama uvijek dostupna za poduzetnice koje žele unaprijediti svoje poslovanje.

Jedan od zaključaka panela bio je i da je za bolju poslovnu klimu i razvoj poduzetništva, a posebno poduzetništva žena u našoj zemlji, pored veće dostupnosti informacija i finansijske podrške u razvoju biznisa, neophodno uložiti dodatne napore na pojednostavljivanju procedura i kreiranju kvalitetnijih zakonskih rješenja koja će poticati, a ne kočiti razvoj inovativnih poslovnih ideja.

Realizaciju svih aktivnosti u okviru Dana poduzetništva finansijski je podržalo Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo.

Medijski pokrovitelji događaja