Nahlin treking klub na Maršu mira 2019

Danas je Nahlin treking klub s vodičima Nusretom i Sedinom Salićem krenuo na Marš mira, pješački pohod kojim se odaje počast žrtvama genocida počinjenog 1995. godine u Srebrenici i njenoj okolini.

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email

Marš mira 2019. traje tri dana, od 8. do 10. jula 2019. godine, s isto toliko etapa (11. juli je dan obilježavanja godišnjice genocida i dan kada se klanja dženaza stradalim). Svaka od etapa duga je između 25 i 30 kilometara, a prelazi se cjelodnevnim hodanjem tokom navedena tri dana.

U toku Marša se na određenim lokalitetima održavaju kraći historijski časovi, na kojima se mogu čuti i svjedočenja preživjelih osoba učesnika “Marša smrti” iz 1995. godine, a mnoge od njih će učesnici Marša mira biti u prilici lično upoznati, u koloni učesnika.

O Maršu mira:

Marš mira je pješački pohod koji se održava u okviru obilježavanja godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici i njenoj okolini, s ciljem odavanja počasti žrtvama genocida te podsjećanja na stravične zločine koje su počinile snage vojske i policije Republike Srpske, potpomognute snagama iz Srbije, nad Bošnjacima “Sigurnosne zone UN-a” – Srebrenica, u julu 1995. godine. Pohod nosi naziv protestni jer ima za cilj animiranje svih relevantnih aktera, na lokalnom i međunarodnom nivou, za brže hapšenje i procesuiranje osoba odgovornih za počinjene zločine, radi zadovoljavanja pravde kao preduvjeta za izgradnju trajnog mira i tolerancije među narodima u Bosni i Hercegovine.

Kolona učesnika, koja broji hiljade ljudi iz skoro svih dijelova planete i svake godine se povećava, kreće iz MZ Nezuk (opština Sapna) i u periodu od tri dana prelazi put dug oko 100 kilometara, da bi došla do Potočara (opština Srebrenica). Učesnici po završetku Marša imaju priliku prisustvovati komemoraciji i učestvovati u obavljanju dženaze-namaza i ukopu identifikovanih žrtava genocida, pronađenih u nekoj od masovnih grobnica s lokaliteta kojima su i sami prolazili u okviru planirane maršrute.

Trasa uključuje brdsko-planinske predjele (Udrč, 1043 m), gusto pošumljene predjele s potocima, a prolazi i kroz određen broj povratničkih naselja, čije su gostoprimstvo ranijih godina osjetili mnogi učesnici ovog pohoda. Na svakoj od navedenih lokacija učesnici su u prilici vidjeti neko od značajnih mjesta iz ne tako davne prošlosti: mjesta na kojima je došlo do masovnih pogubljenja zarobljenih Bošnjaka ili mjesta na kojima su pronađene primarne ili sekundarne masovne grobnice.

U toku Marša se na određenim lokalitetima održavaju kraći historijski časovi, na kojima se mogu čuti i svjedočenja preživjelih osoba učesnika “Marša smrti” iz 1995. godine, a mnoge od njih ćete biti u prilici lično upoznati, u koloni učesnika. Fotografije s ranijih pohoda možete pronaći na oficijelnoj Facebook stranici Marš mira.