svaki dan, 12.00 – 20.00
 E-mail: info@nahla.ba      +387 33 710 650

RADIONICE ZA DJECU

Malac Genijalac u Nahlinoj igraonici

 Od marta će Škola Mentalne Artimetike – Malac Genijalac dva svoja programa, Numicon i Mentalna aritmetika, realizirati u prostorijama Nahline igraonice.  Ovi programi posvećeni su razvijanju sposobnosti koncentracije, vizuelizacije, pažnje, memorije, logičkog razmišljanja, a sva znanja i vještine koje djeca steknu koristit će im kroz cijeli život.

U toku je upis na sljedeće programe:

NUMICON (4-6 godina)

Numicon je numerički didaktički sistem kojim se razvijaju matematičke sposobnosti kod djece predškolskog uzrasta. U Velikoj Britaniji se primjenjuje u više od 6000 škola. Razvili su ga stručnjaci sa Oxford University, a 2015. godine je proglašen za najbolji svjetski edukativni matematički metod (Education Resources Awards (ERA). Numicon pokriva cjelokupnu oblast brojeva, osnovnih računskih operacija i različitih matematičkih obrazaca. Proces učenja i razumijevanja matematičkih pojmova se odvija korišćenjem vizuelnih (vid), auditivnih (sluh) i kinestičkih (motoričkih) sposobnosti djece – VAK metoda.

VAK metoda (vizuelno-auditivno-kinestetička) predstavlja metod učenja koji je razvijen na osnovama neurolingvističkog programiranja (NLP) i podrazumijeva uključivanje tri čula (vid, sluh, dodir) Svjesno koristeći različite aktivnosti, usmjeravamo djecu da uče putem različitih čula: vizuelno (uočavanje elemenata, prepoznavanje po boji i obliku), auditivno (slušanje instrukcija učitelja - matematički jezik, odgovaranje na pitanje - opisivanje veza), kinestetički (motorički pokreti i osjećanje oblika, dodir i pomjeranje, kretanje u prostoriji).

Radni materijal za nastavu je osiguran.

Voditeljica programa: Emina Rugovac Šemsović, certificirana trenerica mentalne aritmetike

Termin održavanja: subotom, 16.00-17.30h
Početak nastave: subota, 7.  mart 2020.

Način prijave: na Nahlinom info desku ili putem e-maila edukacija@nahla.ba. Mjesto se rezerviše isključivo uplatom.

MENTALNA ARITMETIKA (7-14 godina)

Mentalna aritmetika je sposobnost računanja bez korištenja olovke i papira ili nekog drugog tehničkog pomagala. Pored toga što pruža mogućnost da se poboljšaju matematičke sposobnosti djeteta, program mentalne aritmetike pozitivno utječe na razvoj razmišljanja i podstiče niz vještina i sposobnosti koje su djetetu potrebne u životu.

Mentalna aritmetika podstiče intelektualni razvoj djece edukacijom kroz igru, razvija logiku, fokus i pažnju, razvija memoriju, povećava memorijske kapacitete i reflekse, kreativnost i sposobnost zamišljanja, kao i sposobnost analize i logičkog razmišljanja, izoštrava moć zapažanja i koncentracije, pomaže u povećavanju samopouzdanja i nezavisnosti kod djece.

Program se sastoji od dva cikusa,  a svaki ciklus traje 10 mjeseci.
  • U prvom ciklus djeca će imati priliku naučiti sabiranje i oduzimanje pomoću abakusa.
  • U drugom ciklusu djeca će imati priliku naučiti množenje i dijeljenje pomoću abakusa.
Kada djeca savladaju prve računske operacije na abakusu, moći će bez ikakvih pomagala, vizualizacijom abakusa, računati i najduže nizove brojeva, bez oloke, bez prstića, bez digitrona. Djeca koja rade na abakusu imaju bolje rezultate u akademskom obrazovanju od drugih jer im je izoštrena moć zapažanja, koncentracije i fokusiranja.

Radni materijal potreban za program je knjiga. Knjiga se kupuje po početku programa kod voditeljice programa po cijeni od 80KM (uz mogućnost plaćanja u tri mjesečne rate), uz koju se gratis dobije abakus i ruksak.

Voditeljica programa: Emina Rugovac Šemsović, certificirana trenerica mentalne aritmetike

Termin održavanja: nedjeljom, 16.00-18.15h
Početak nastave: nedjelja, 8. mart 2020.

Način prijave: na Nahlinom info desku ili putem e-maila edukacija@nahla.ba. Mjesto se rezerviše isključivo uplatom.

INFO SAT

Za informacije o programima iz prve ruke dođite na INFO SAT koji će biti održan u četvrtak, 5. marta u 19 h u multimedijalnoj sali CEI NAhla (Džemala Bijedića 122)..